Löpning Kost & Näring 23 inlägg 7565 visningar

Synpunkter på Marathonpodden med Sophia Sundberg och Tom Schwartz

1980 • Norrtälje
#1
4 januari 2021 - 12:59 (Redigerad 4 januari 2021 - 13:00)
2 Gilla
Förutom att avsnittet med Sophia Sundberg är sponsrat av Kiviks musteri, och att hon pratar om att man kan dricka enorma mängder juice för att kolhydratladda ca femtielva gånger, tyckte jag det var ganska intressant det hon pratade om. (Jag tänker inte föröka återge allt som sades, man får lyssna själv.)

Själv har jag sedan tidigare dragit ner på min överkonsumtion av pasta till förmån för andra kolhydratkällor.

Ni som äter lågkolhydratkost, vad tycker ni om dessa råd? Vet att många mår dåligt av att äta för mycket kolhydrater, men kanske särskilt de som inte tränar eller rör sig så mycket.

En del råd om vila går stick i stäv med andra experters åsikter, som t ex Tom Schwartz (avsnittet före) som hävdar att man absolut ska springa varje dag och vilodagar bara är ”baloney”, så länge som man springer väldigt lugnt på sin distans. Sophia Sundberg förordar ju att bra kost och vila kommer göra att man presterar bättre och att hon gärna ser två vilodagar i veckan hos adepter hon arbetar med, och att väldigt lugna pass också sliter. Vad tycker ni?

Ett sidospår: Tycker för övrigt att det var lustigt hur Petra Månström låtsades om att Tom Schwartz inte blivit intervjuad tidigare i en svensk löparpod, utan är känd från poddar internationellt (vilket inte är fel iof). Tycker också att många experter ibland är lite väl dogmatiska i sina åsikter. Grabbarna i Maratonlabbet (som var de som intervjuade Schwartz först) testade t ex Schwartz energiupplägg som handlade om fettförbränning i ett lopp/träningspass och när man ska inta energi utan någon större lycka, även om man kanske inte ska dra för stora växlar på ett försök.
< < < 1 2 > > >
Lasse-hatten
Eslöv
#21
6 januari 2021 kl 12:34
Gilla
Vilka "hitte-påsanningar" är det du reagerar på hos Ann Fernholm?
1970 • Kumla
#22
6 januari 2021 kl 13:21
3 Gilla
Ann skyller allt på socker och kommer med forskningsstuder som bevis, problemet är att studierna stödjer inte det hon påstår.

Vill inte dra igång någon stor debatt på detta forum då kost ofta blir skyttegravskrig där ena sidorna inte alls vill lyssna på den andras argument..

Var helt inne på LCHF och dessa argument för 5-6år sidan men tog mig tid att lyssna på "båda" sidor och kom fram till att förklaringsmodellen för LCHF inte verkar stämma.

Min personliga tro är att oavsett diet så måste du tänka till vad du ska äta och skippar "skitmaten" och då blir det en positiv effekt. Oavsett om det är LCHF, Vegan, Paelo osv.
Man äter mer mat lagad på råvaror. d.v.s. är råvaror inte matvaror.

Länkar till en lång text ang. Fernholms påståenden om intresse finns.
https://traningslara.se/ann-fernholm-och-overdrivna-pastaenden-kring-socker-och-fettlever/
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#23
7 januari 2021 kl 17:07
2 Gilla
Tack för fin respons på mitt lite väl långa inlägg tidigare.

När det gäller återhämtning så måste jag kanske finna mig i att kroppen vid snart 53 års ålder kräver mer återhämtning än när jag var 20 år, det är dock inte lätt att acceptera det när man inte känner sig gammal. För lite kost har dessutom förlängt återhämtningen men jag har kört på som vanligt...

Daniel L:

Om du vill får du gärna höra av dig till mig för att få tips på hur jag jobbar vidare för att täcka kostbehoven. Du kan använda meddelandefunktionen!

Med kostbehandling mår min mage prima och jag har inte besvär med tex löparmage e dyl utan det funkar kanon att springa! Jag har klarat 13 timmar löpning i fjällen utan magbesvär, då med hjälp av Delicato originalbollar och Tailwind. Nu kör jag med Maurten och det funkar kanon, eller med Moonvalley.

Kram,
Jenny
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.