Löpning Kom igång 5 inlägg 734 visningar

Vad tror ni om denna träning ??

Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#1
5 april 2010 - 17:21
Gilla
Jag känner av lite besvär med hälsenor, och lite småont på framsidan utav vristen på ena foten. Behöver träning, hellst hård med hög puls, men vågar inte springa med högre fart just nu. Igår försökte jag cykla upp pulsen på motion-cykeln, det lyckades inte, jag nådde bara 153 som högst, min maxpuls är 167. Det har gått att göra tidigare, men blivit allt svårare på sista tiden. Att tävlings-gångare kan gå mycket fort känner ju alla till. Så jag satte på mej pulsklockan idag, och gick 10 km så fort jag kunde, det blev det snabbaste jag någonsin gått, det gick fort bitvis, kanske inte regelrätt, man har ju hört talas om oren gång, kanske var det sådan jag fick till, men löpning var det inte. Pulsen gick i taket ganska snabbt, till min stora glädje, maxpulsen 167 nådde jag, och hjärtat stängde av så pulsen halverades under 20 - 30 sekunder, sen var det bara att fortsätta träningen, ville pulsen gå ner var det bara att trycka på lite extra så var den över 160 igen. Kanske borde man som löpare lägga in träningspass med gång i högt tempo, för att stärka hjärtat, och samtidigt ge kroppen lite extra vila ifrån löpträningen.
Vad tror ni om gångträning för löpare ? Vad har ni för erfarenheter om sådan träning ?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
6 april 2010 kl 00:27
Gilla
Gång lär belasta mer än löpning på många sätt. Själv skulle jag ha fått ont i benhinnorna av ett sådant pass. Men jag har också ägnat mig åt "oren gång" när jag inte fick springa p g a stötarna (efter en magoperation) och jag fick upp farten och pulsen ordentligt genom att "rulla" fram på vägen.
Varför behöver du hög puls? Någon nära förestående tävling? Farten går ju rätt snabbt att få upp medan uthålligheten kräver lång tid.
Vattenlöpning lär ju annars vara suveränt bra när man är skadad. Roddmaskin (kanske inte bra för vristen?) får lätt upp pulsen ordentligt, springa i obanad terräng eller lös sand också, men det är kanske inte bra med känning i hälsenorna. Kör du excentriska tåhävningar för hälsenorna?
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#3
6 april 2010 kl 01:09
Gilla
Jag är ganska uthållig efter cirka 260 marathonlopp, och långpass varje vecka,
men farten går inte att få upp med normal träning, orken har ökat märkbart, cirka 20 - 25 sek per km senaste halvåret, när jag försökt driva upp pulsen högt med backträning, och motion-cykel, problemet är bara det att hälsenor, och benhinnor tar stryk när man försöker köra hårt. Jag kör exentriska tåhävningar, och jag misstänker att det är dom jag fått ont på framsidan vristen utav, eller också kan det vara tåhävningar med skivstång (35 kg) som är boven.
Tanken med min träning är att stärka hjärtmuskeln, så jag orkar med andningen bättre, sedan måste man lära benen att röra sig fortare, bara ökad träningsmängd räcker inte. Jag opererade ett medfött hjärtklaff-fel för lite mer än ett år sedan, så det är ganska intressant att se hur mycket det går att bli bättre löpare.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
6 april 2010 kl 11:21
Gilla
Matt Fitzgerald har gett ut en bok om alternativ träning (cross training) för löpare och han blev besviken på att "ingen" köpte den för löpare blir bättre av att köra en del alternativ träning enligt honom. Han drog slutsatsen att löpare "vill bara springa" och det ligger väl en del i det. Jag har inte heller köpt boken, kanske för att jag helst vill springa (eller åka skidor).

Det kan ju hända att du helt enkelt ligger på gränsen till vad kroppen tål av löpning och då är annan träning det som återstår för att fresta mer på hjärtat. Du kan nog få kika i Fitzgeralds bok, innehållsförteckning exv, på Amazon. Själv har jag inga andra tips än just vattenlöpning som använder benen utan att belasta hälsenorna. Skidor, inkl rullskidor, rodd mm kan ju också köra upp pulsen effektivt, men då kanske man bygger på sig "för mycket" muskler på överkroppen.

Men det är klart, du kan laborera med löpsteget (som att "gå", eller sätta i hälarna och rulla fram), eller köra höga knälyft och liknande om du bara vill anstränga dig mer under korta perioder som liknar intervallträning, det är ju intervall man brukar ange som standardmetoden att höja hjärtkapaciteten. För andningen finns det ju en teori som säger att man blir bättre om man stärker diafragma, exv genom att andas genom motstånd (Runners World refererade en undersökning för några år sedan, sedan sålde Runners Store massor av nån pryl som ger andningsmotstånd) men jag tvivlar på nyttan.

Lycka till! Det är kul med folk som anstränger sig att hitta nya vägar!
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#5
7 april 2010 kl 01:34
Gilla
Tack Oldboy! Det var många goda råd, skidor tror jag skulle vara bra träning, om bara snö tillgången gått att lita på i södra sverige.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.