Triathlon Simning 15 inlägg 5615 visningar

Total immersion

Jakob
1972 • Stockholm
#1
19 januari 2008 - 12:03
Gilla
Har precis börjat titta på bok/video med denna metod. Någon med några erfarenheter av TI? Tips?
//Jakob
EvaMarie
1957 • Linköping
#2
19 januari 2008 kl 15:46
Gilla
Jag har provat det lite grand, och tankarna är nog bra, men det är nog som med så mycket annat att en del passar det bra för, andra inte. Jag använder mig av en del av TI-tankarna till mina nybörjarkurser, men jag tycker att man kan få roligare och mer effektiv utveckling i vattnet om man blandar upp med andra typer av övningar också.
Jakob
1972 • Stockholm
#3
20 januari 2008 kl 20:43
Gilla
EvaMarie! Vad har du upplevt som bra, kontra dåligt. Som alltid när det gäller sån här litteratur ska det sållas hårt, som nybörjare är det dock svårt att se skillnaden och kritiskt granska "säljsnacket"... Jag har börjat träna lite "drills" och lärde mig faktist flyta på rygg på en gång, och det har jag inte vart i närheten av förut, så det funkade iallafall :)
EvaMarie
1957 • Linköping
#4
21 januari 2008 kl 20:14
Gilla
Nu ska du se mina åsikter som högst personliga, för som sagt det som inte riktigt passar mig kan ju vara PERFEKT för någon annan.

TI är en genomtänkt pedagogik, där man börjar med att lära sig balansera sig själv i vattnet, och när man klarar ett steg perfekt går man vidare med nästa steg. När man lär sig crawla börjar med först med att lära sig balansera&flyta på rygg och sedan vänder man gradvis över på sidan och på mage och lär sig att ligga djupt och balanserat i vattnet som en fisk.

Men jag är en sådan som vil ha lite roligt också! Om du ser på det/de simpass som jag skrivit in under den punkten i diskussionsforumet ser du att jag tror mer på lite lek och omväxling i vattnet. Även om jag lägger in en del TI-övningar där de passar så blandar jag med fjäril, tekniksimsätt, andningsövningar, simning med olika redskap som fenor, plattor eller dolmar. För att bli en någorlunda bra simmare ska du närma dig vattnet och simningen från flera olika håll. Det ena passar den ene bättre och det andra passar den andre.

Men man lär sig hela tiden mycket om sig själv och om balans och att jobba med och inte mot vattnet och utvecklas snabbare när man gör olika grejer. Jag jobbar till exempel mycket med fenor för att få folk att känna hur vattenläget och avslappnad simning "ska" kännas så att de vet vilken känsla de ska leta efter när de simmar utan fenor.

JA, det var lite vad jag tyckte. Vet inte om du blivit något klokare på det. Men som sagt - om du är nyfiken på TI och vill prova så gör det! Du tar absolut ingen skada av det. Och skulle du komma på att något annat sätt är bättre så har du ju i alla fall med dig en hel del erfarenheter från TI som du säkert kan använda i andra sammanhang. För några år sedan hade TI några (svindyra) kurser här i Sverige/Stockholm, men jag har inte hört om några på sistone.

Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om du bestämmer dig för att prova på!
Jakob
1972 • Stockholm
#5
5 maj 2008 kl 10:48
Gilla
Nu kan jag som någon slags uppföljning säga att jag gav upp TI då det helt enkelt är för svårt (och tråkigt) att göra riktigt stora framsteg själv. Nu går jag på träning och jag tror det är melodin för mig iallafall. Mycket roligare och effektivare!
EvaMarie
1957 • Linköping
#6
5 maj 2008 kl 16:09
Gilla
OK - då är du och jag rätt överens om att TI är tråkigt. Det vore kul om någon TI-förespråkare hörde av sig och förklarade motsatsen!
#7
6 maj 2008 kl 09:29
Detta inlägg har raderats
Jakob
1972 • Stockholm
#8
6 maj 2008 kl 11:00
Gilla
Angelika, vad kul. Jag tänkte att jag ska anmäla mig till en sådan helg när jag har lite grund att stå på. Som det är nu får jag" ahaupplevelser" 1 gång i minuten. Det är det skojjiga med att va nybörjare :)
Helge Nilsson
1974 • Leipijärvi
#9
24 juli 2008 kl 11:30
Gilla
I avsaknad av en klubb med mastersverksamhet har jag bara haft en TI-bok och -film under mitt första år av simträning. Jag tror att TI har mycket stora fördelar för oss som börjar simma som vuxna och siktar på långa distanser. En nackdel är att det inte sägs speciellt mycket om hur man ökar farten, bara hur man klarar distansen utan att bli trött.

Vill man bli riktigt bra på 50 fritt kanske det finns andra mycket bättre sätt, men är det långdistans-triathlon som är målet så är nog TI lika bra som 6-taktsbenspark är fel.

För att inte tycka att TI är tråkigt måste man fokusera på ett annat sätt, istället för att bli lycklig över en bättre tid är det färre armtag per längd som gäller...
#10
24 juli 2008 kl 17:21
Detta inlägg har raderats
Helge Nilsson
1974 • Leipijärvi
#11
24 juli 2008 kl 22:59
Gilla
Nu blev det riktigt intressant... Jag har köpt TI:s fokus mot triathlon med hull och hår, kortfattat:
-Man kan inte vinna loppet på simningen men man kan förlora det.
-Kan man komma upp från simningen tillsammans med fältet men med lägre puls tjänar man på detta under resten av tävlingen.
-För att åstadkomma detta jobbar man med tekniken för att få längre tag och göra mindre motstånd i vattnet.

Jag har ett år på mig att förbättra simtekniken så mycket som möjligt och har ännu inte hittat någon mastersträning i närheten, och då pratar vi 10 mils radie. För att inte fokusera det året fel och inte våga åka till Kalmar 2009 hade det varit mycket uppskattat med ett expertutlåtande:
Är det fel att kraftsamla träningen mot TI-lång taglängd och distans om nu öppetvattensimmare har kort taglängd, eller är ett år för kort för att kunna vänta sig resultat med klassisk träning?
#12
25 juli 2008 kl 12:06
Detta inlägg har raderats
1954 • Arboga
#13
12 oktober 2008 kl 19:16 Redigerad 13 oktober 2008 kl 16:28
Gilla
Hej!
Mitt första inlägg här.

Trotts att den här tråden är ganska gammal vill jag göra reklam för TI.

Jag själv är ett bra exempel på en självlärd crawl-simmar med TI-övningar.

För några år sedan försökte jag ibland simma crawl och var totalt slut efter 50 meter pga. fel teknik. Numera är 1000m och mer, inget problem.

TI kräver disciplin, koncentration och uthållighet. Om man följer övningarna, så är jag övertyg om att de ger resultat för alla. Samtidigt behöver det inte alls vara tråkigt. Jag själv ser med glädje fram emot varje gång jag ska åka till simhallen.

Wax on, wax off.

mvh
Markku
Helge Nilsson
1974 • Leipijärvi
#14
13 oktober 2008 kl 20:28
Gilla
Efter att nu ha provat icke-TI med tränare kan jag konstatera att det fungerar mycket bättre för mig.

TI har tagit mig från att inte simma frisim alls till 3000 m långsam frisim, och det är ju inte illa, men jag vill simma fortare också.

Förhoppningsvis fungerar det hela vägen för andra ute i bassängerna!
1954 • Arboga
#15
13 oktober 2008 kl 21:49
Gilla
Det är ju viktigt att först kunna göra något rätt långsamt, först sedan kan farten öka.

För alla som inte känner till TI har de en hemsidan med forum och många artiklar på: http://www.totalimmersion.net/

Jag rekommenderar även den senaste DVD:en:
Easy Freestyle: 21st Century Techniques for Beginners to Advanced Swimmers

Finns på: http://www.totalimmersion.net/products-dvds.html
Med flygfrakt från USA kostade den mig $50 (~350:-) vilket den är värd.

/Markku

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.