Löpning Träning 7 inlägg 4361 visningar

Minska träningen på vintern?

Anders Nikander
1966 • Ekenäs
#1
17 oktober 2011 - 15:53
Gilla
Har tränat 5 ggr. i veckan under sommaren ( började löpträna mer på allvar denna sommar) och trivts bra med denna träningsmängd. Planerade att fortsätta med samma mängd under vintern med enda skillnaden att jag tänkte köra mer på crosstrainer eftersom löpning i kyla och snö inte lockar så värst mycket. Läste sedan en artikel i en tidning där en löptränare påstod att man bör minska träningsmängden en hel del under vintern för att sedan långsamt öka den under våren. Motiveringen var att krafterna annars riskerar ta slut när den egentliga träningen bör komma igång på våren inför sommarens tävlingar. Månne detta gäller endast elitlöpare eller också motionärer? Min fråga är: kan jag fortsätta träna 5 ggr./vecka ( har kört 3st. 11km rundor samt ett långpass på 18-21 km samt ett intervallpass i veckan) eller bör jag minska träningsmängden under vintern?
1972 • Umeå
#2
17 oktober 2011 kl 16:01
Gilla
nej, varför minska träningsdosen halvårsvis? träna som du trivs tycker jag. passa på att prova lite andra träningsformer bara om du ändå tvingas in. testa till exempel spinning som är en underbart effektiv intervallträning (även om löpsteget inte utvecklas) eller gruppkonditionsträningar som step-up, body combat eller varför inte uthållighetsstyrkan i bodypump. risken är i och för sig att du även sommartid kanske prioriterar lite roliga inomhusträningar i stället för löpningen ;-)

Magnus
Stockholm
#3
17 oktober 2011 kl 16:02
Gilla
Det var ett lite underligt uttalande av tränaren, Många som tränar seriöst gör väl snarare tvärtom, dvs det är under senhöstern, vintern och början av våren som man tränar mest mängd för att lägga grunden och sen blir träningen mer intensiv och eventuellt med mindre mängd inför tävlingssäsongen under våren/sommaren/början av hösten. Det är ju tvärtom, att om man inte har grunden från vintern kommer den intensivare träningen senare gå sämre.

Eller menade han att om man tränar "för mycket" under vintern så tappar man sugen sen när det blir varmare?

Tycker du lungt kan fortsätta..
1968 • Helsingborg
#4
17 oktober 2011 kl 16:04
Gilla
Jag brukar dra ner lite på träningen i oktober bara för att få en lite lugnare månad en gång om året. Sen ökar jag snarare än drar ner. Kör mer grundträning med mer mängd och en hel del styrka.
Peter
1985 • Luleå
#5
17 oktober 2011 kl 16:27
Gilla
Kan väl finnas en poäng att ha en lugnare period om man tävlat intensivt, men annars låter det konstigt.
csaba
1973 • Malmö
#6
17 oktober 2011 kl 16:32 Redigerad 17 oktober 2011 kl 16:33
Gilla
Håller med Magnus !
På vintern är det mer träningsmängd som gäller, det är då man bygger mängd/grund och när Tävlingssäsongen närmar sig då övergår man mer till "Kvalitet" dvs: snabbare träning i form av intervaller.

Själv ska jag hålla upp någon månad (kanske) pga. min knäskada och köra rehab. men resten av Vinter ska jag köra mycket distansjogg.
Anders Nikander
1966 • Ekenäs
#7
17 oktober 2011 kl 17:02
Gilla
Tack för alla svar! Skönt att kunna fortsätta som förut. Ännu bättre att få träna mängd eftersom jag ser intervallpassen som ett nödvändigt ont.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.