Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 3534 visningar

Fan vad less jag blir

Jens Jonsson
1985 • Edsbyn
#1
10 november 2011 - 07:51
Gilla 
Jag blir så jäkla less på detta. 2v innan Tjurruset som var mitt mål med att börja med löpningen så åkte jag på benhinneinflammation. Vilade 2 veckor och sprang Tjurruset på värktabl. Vilade ytterligare 2 veckor efter. Började sedan löpa två kortare rundor och började springa, kändes helt ok, kände lite i benhinnorna (tibialis Posterior vid närmare koll) Men gick bra, tills i Lördags på ett pass som skulle vara 8 km , vid 2.5 km började jag känna av, gjorde riktigt ont, så jag övergick till gång. Och försökte löpa lite till. Smärtan bara växte, det slutade med att jag fick halta när jag gick i mål, tack och lov kunde jag vika av och ta 5km spåret istället. Så nu står jag här ledsen och jävlig, eller vad skall man säga? Voltaren gel har hjälpt innan ganska fort, känner idag spontant ibland att det bultar/värker. Men inget under gång. Skulle sätta i kupé värmare i bilen igårkväll och tog max 3-4 "skutt" (jogg steg) och kände omedelbart igen.

Vad skall jag göra jag blir så uppgiven över detta, träningen är så jä**a rolig nu och jag är så taggad och hålls tillbaka av denna skit. Allt känns verkligen som Pest just nu.
Tipset " spring långsamt, ta det lungt" Är ju nästan ännu värre när man känner att man vill sträcka ut och springa... Vad göra? :(
1972 • Söderhamn
#2
10 november 2011 - 08:05
Gilla 
För mig funkade det att stretcha fram- och baksida vad och djupa tåhävningar. Stretcha gjorde jag varje dag, oavsett om jag tränade eller det gjorde ont, det gör jag fortfarande i förebyggande syfte. Sen voltarengel hela dagarna ganska länge. Efter varje pass smörjde jag in vaderna med kylgel också.

Men jag tror det viktigaste var att direkt det började göra ont så avbröt jag. ÄVEN om jag bytt om, varit riktigt taggad och bara kommit 2-300 meter. Viss sorts smärta går över efter ett par km, men den känner jag igen direkt, den som blir värre bryter jag direkt den kommer.
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#3
10 november 2011 - 08:15
Gilla 
Jag lider med dig Jens och vet hur jäkla ont det gör. Dessvärre kan jag inte ge något upplyftande råd; VILA!
Jag har har haft en svår benhinneinflammation för många år sedan, då kunde jag inte ens stå på benen, jag haltade och springa/hoppa/studsa var inte det inte tal om. Jag vilade bort inflammationen, det tog några månader men tyvärr kommer inflammationen tillbaka än idag när jag "slarvar" med mina steg. Dvs, tar för långa kliv vid både löpning och powerwalk.

Kanske kan du cykla eller köra spinning för att underhålla kondisen? Ledsen, vet att detta är inte vad du vill höra, kanske har någon annan något bättre förslag och idéer på rehab?

Må så gott
Magnus S
1975 • Norrköping
#4
10 november 2011 - 08:16
Gilla 
Jag hade samma problem och hade även ont när jag körde powerwalk.
De tipsen jag fick som hjälpte för mig var. Ordentlig uppvärmning innan löpning, ordentlig streching efter löpning, tåhävningar gärna negativa samt att jag körde med icepower gel på smalben och vader.
Kör allt detta fortfarande förutom gelen och blev av med mina problem. Lycka till.
1956 • PARTILLE
#5
10 november 2011 - 08:18
Gilla 
Sitter själv med en knäskada - chondromalacia patella eller PFSS som det heter numera. Just nu häckar jag på denna sida och gör rehabövningar för brinnade livet: http://www.hemovningar.se/hem.aspx
Dra dit och kolla. I sådana här lägen är det ängelns tålamod som gäller...
1981 • Linköping
#6
10 november 2011 - 09:47
Gilla 
Sök på Jogg, du kommer att få 1000 bra tips kring detta!!! Lycka till!
Björn Lindros
1975 • Linköping
#7
10 november 2011 - 09:48
Gilla 
TA antiinflammatoriskt 2v, inte gel då det inte ger så stor effekt. Alternativ träning under tiden. Sedan försiktigt prova löpa kort sträcka på tå för att undvika den excentriska fasen av tibialismuskulaturen samt att inte klampa ner på foten så hårt sen åter några dagar med alt träning innan nästa försök som kan vara något längre om det första gick bra... Blir inte roligare än så... Pain is temp... glory is for ever ;)
Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#8
10 november 2011 - 10:19
Gilla 
Benhinneinflammation är en av få åkommor jag inte drabbats av, men det är framförallt två tips som har (skulle ha) hjälpt mig vid nästan alla skador.

Dels Linus tips ovan: "Men jag tror det viktigaste var att direkt det började göra ont så avbröt jag. ÄVEN om jag bytt om, varit riktigt taggad och bara kommit 2-300 meter." Det kan inte nog understrykas.

Och så att vila fullt ut och längre än man hade velat. Genom att göra små försök hela tiden istället för att låta skadan läka först stressar man kroppen så att skador som bara skulle ha tagit ett par veckor att läka tar flera månader. Det är frustrerande att vänta, men tidsbesparande i slutändan.

Det var mina två cent. Vi lider med dig, Jens, men tänk på att du har femtio år på dig att springa så fort du är återställd. Vila, läs böcker, sprit är också underskattat...
Jens Jonsson
1985 • Edsbyn
#9
10 november 2011 - 10:35
Gilla 
Tack för tipsen, jag tycker jag har ändrat mitt löpsteg efter jag fick förra "sässionen" med benhinnor. Då främst genom att korta in steget och för mig upplevs det som att mitt sätt att löpa idag är lite "trippande" till skillnad från stora långa steg med kraftiga islag förrut. Detta löpsätt känns mer naturligt än det föregående och framförallt mildare fotisättning.
Nog om det.

Så alternativ träning i from av motionscykel, crosstrainer då? Men törs jag ge mig på detta omedelbart eller skall jag ändå vila först !?

Jag vet att jag varit slarvig med uppvärmning och nedjogg. Stretchningen har jag skött iaf efter avslutade pass.
1981 • Linköping
#10
10 november 2011 - 10:54
Gilla 
Micke, just med benhinneinflammation säger jag tvärtom! Total ila hjälper inte! Eller, visst du blir bättre, men så fort du sätter igång så är det kört igen!

Jag skulle snarare säga att du får springa dig igenom detta. I bra skor, på mjuka underlag, i bra takt, i lagom långa rundor... Samt andra åtgärder (så som massage, stötvåg, strech, antiinflammatoriskt mm)
1972 • Söderhamn
#11
10 november 2011 - 10:56
Gilla 
Total vila funkade definitivt inte för mig heller. Har hållit upp i nån månad men som Karin säger så kommer smärtan tillbaka. Vila när det gör ont, stretcha och kör antiinflammatoriskt och tåhävningar. Sen korta, lugna löprundor som du avbryter om du känner att det börjar göra ont.
Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#12
10 november 2011 - 11:03
Gilla 
Karin: Ibland har jag otur när jag tänker :-).
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#13
10 november 2011 - 11:14
Gilla 
Vila vad det enda som hjälpte mig! Jag stretchade och gjorde tåhävningar men det hjälpte absolut inte, lindrade möjligtvis. Jag höll mig borta från löpningen och gick över till Jane Fondas Workout, Susanne Lanefelts kniiip och så småningom gym och spinning :) Idag kan jag springa men får ont så fort jag tar längre löpsteg.

Men vi är alla olika och jag beundrar er som kan springa er ur en benhinneinflammation.
1972 • Bollnäs
#14
10 november 2011 - 13:21
Gilla 
Jens: Är i exakt samma sits, hade fått någorlunda ordning på det genom att bara springa korta rundor varvat med gång. Förra veckan la jag på några kilometer till drygt 8 i stället för 5, dock fortfarande varvat med gång, och smärtorna var tillbaka. Jag blir också så grymt less. Hösten är ju den bästa tiden för löpning! Ska försöka lite smått med mina korta, lugna rundor igen så fort smärtan har lagt sig och sedan ta det riktigt, riktigt lugnt med ökningen. Det är väl det enda tipset jag kan ge. Och som jag skrev i en annan tråd, eftersom det under bibehållen träning har blivit bra i vänster ben (men tyvärr gått över i höger) utgår jag ifrån att det faktiskt kan läka utan helvila.
1981 • Linköping
#15
10 november 2011 - 14:57
Gilla 
Jag tycker att ni ska testa olika former av kompression eller "calf-protections" Hjälpte mig. Som sagt sök på forum, ni får 1000 bra idéer så som att använda varmt och kallt vatten mm!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.