Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 15438 visningar

Fraktur - hur långt träningsuppehåll?

Nina Mohss
1956 • Uppsala
#1
17 maj 2012 - 12:43
Gilla 
Hej på er!
Jag druttade omkull på jobbet i måndags och föll så illa att jag har fått en liten fraktur på ett ben i mellanfoten. Det är ingen genomgående fraktur. Som jag förstod det var det en flisa hade lossnat från benet.

Läkaren hade lite svårt att svara på när jag kunde få börja springa igen. Han sa att jag skulle ta det lugnt i en vecka och sedan kunde jag cykla och simma som inte belastar så mycket. Men när kan jag börja springa igen? Någon här som vet ungefär hur många veckor det är bra att vänta innan man börjar försöka?
Jag vill ju inte heller dra på mig något som blir bestående.
1952 • Varberg
#2
17 maj 2012 - 14:46
Gilla 
Det går tyvärr inte att svara på den frågan här. Jag föreslår att du ber din läkare konsultera kollega som är kunnig på området eller att du hittar någon annan som kan svara.
Som du beskriver det med en avlöst flisa låter det iaf godartat.
Susse
1968 • Löddeköpinge
#3
17 maj 2012 - 21:23
Gilla 
Det ska inte göra ont i alla fall.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#4
17 maj 2012 - 21:59
Gilla 
Varför inte bara lyssna på vad läkaren har att säga?!
Thomas Forsell
1956 • Älvstranden
#5
17 maj 2012 - 22:06
Gilla 
Jag bröt 3 ben i foten 2009 och fick delbart gips så jagbörjade vatten löpa efter en vecka, men det gjorde rejält ont i början , när man sträckte ut foten. Men jag tappade inte så farligt mycket när jag började springa igen....
Nina Mohss
1956 • Uppsala
#6
18 maj 2012 - 15:44
Gilla 
Tack för era råd! Det där med vattenlöpning låter intressant,

Just nu sitter jag mest still. Och då gör det väldigt mycket mindre ont så det är säkert någon poäng med den där veckan läkaren sa, men vill som sagt komma igång så fort det är möjligt.
Nina Mohss
1956 • Uppsala
#7
2 juni 2012 - 22:39
Gilla 
Sjukgymnasten sa också vattenlöpning så nu kör jag det lika ofta som jag brukar springa. Han tyckte jag ska avlasta i sex veckor med krycka för att vara säker på att det är helt läkt och sen kan jag köra igång igen så sakteliga och hoppas att jag kommer i hyfsad form till tjejmilen.

På måndag är det tre veckor sedan jag skadade mig så då är hälften gjort. :-)
1986 • Sundbyberg
#8
3 juni 2012 - 15:06
Gilla 
6 veckor brukar vara minimum för att ens belasta, ALLT under det är för lite är jag rädd. Sen hur mycket du får gå igång efter 6 veckor får du göra en nu bedömning. Hmm. Såg nu att du precis skrivit... Sorry. Men ja, jag bekräftar iaf vad din sjukgymnast sa!

// Mattias
mattiasclaesson.com
Kajsa B
1987 • Göteborg
#9
3 juni 2012 - 16:24
Gilla 
Mattias, men om hon får gå för läkaren får hon ju belasta lite?

Hade i höstas en fraktur i ett ben på utsidan av foten. 4 veckor med gips var domen på en sådan.

Mitt tips är att ha tålamod. Gör vad du kan i sjukgymnastikväg. Hur fånigt och meningslösa vissa övningar kan kännas är de guld värda. Muskler är en färskvara, så gör vad du kan för att inte tappa dem helt, och framförallt att hålla kontakt med dem. När du väl får jogga, håll dig till enstaka kilometrar, för du kommer ha tappat muskler i foten. Kör mycket fotstyrka även när du är bra, allt för att minska skaderisken.
1976 • Sollentuna
#10
3 juni 2012 - 18:09
Gilla 
Har haft fraktur i en metatarsal i höger fot två ggr. Båda gångerna har jag bytt löpningen mot cykel i 6 veckor, för att sedan smyga igång igen.
Thomas Forsell
1956 • Älvstranden
#11
3 juni 2012 - 18:14
Gilla 
Hmm jag bröt alltså 3 av metarsal ben till tre olika tår och det funkade perfekt med vattenlöpning efter 1 vecka eftersom jag fick delbart gips, sedan så körde jag det nästan varje dag i ett par veckor innan jag började springa igen.........försiktigt...........men ont gör det allt ett tag....
Thomas Forsell
1956 • Älvstranden
#12
3 juni 2012 - 18:16
Gilla 
Jag kollade träningsdagboken 2009 och efter ca 4 veckor började jag småspringa igen, men kolla med din läkare naturligtsvis och känn efter själv.
Nina Mohss
1956 • Uppsala
#13
9 juni 2012 - 15:37
Gilla 
Tack för alla tips. Foten blir bättre, men jag får inte gå för mycket. Vattenlöpningen är perfekt. Nu kör jag ca tre ggr i veckan. Tekniken börjar sitta och idag kunde jag "springa" så att jag fick upp pulsen riktigt ordentligt. Känns väldigt bra!
Jag tänker avlasta i sex veckor som sjukgymnasten sa. Sedan direkt är jag bortrest en vecka och då tänker jag gå. Sen efter det tänkte jag börja se om jag kan växla mellan att springa och gå lite försiktigt. Kan ju köra på med vattenlöpningen parallet så man inte förtar sig.
Fotstyrka är nog bra att träna, likaså tror jag att vristen behöver tränas lite mer så att den är stabil. Den får ju inte jobba riktigt som vanligt när man går och foten är som en pinne, även om det vore klart värre om jag var gipsad.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#14
9 juni 2012 - 22:23
Gilla 
sköter du bara din rehab och fortsätter med den paralellt som du sen går på dina vanliga träningsformer kommer det nästan säkert gå rätt snabbt för dig att komma i form. Inget kommer gratis, vilket du verkar förstått. det och en bra sjukgymnast är nyckeln till snabbast möjliga resultat (sen vad det är är ju rätt individuellt).
Thomas Forsell
1956 • Älvstranden
#15
9 juni 2012 - 23:11
Gilla 
Jag körde stavgång i början för att avlasta vid fotnedsättningen.............
Nina Mohss
1956 • Uppsala
#16
10 juni 2012 - 11:33
Gilla 
Stavgång - som jag tycker är så tråkigt. Men syftet är bra. Kanske ska låna jobbets stavar över semestern. :-)
Just nu är min förhoppning att jag ska kunna ta mig runt på tjejmilen. Hade anmält mig bara någon vecka före olyckan.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#17
10 juni 2012 - 13:19
Gilla 
3 månader är lång tid! Tror inte det är något du ska oroa dig för. Träna på så kommer formen snabbt tillbaka.

I höstas bröt jag som sagt foten, men hade även sönder knät ordentligt. Operation och totalt belastningsförbud i 7 veckor. 4 månader efter jag fick belasta sprang jag utan problem milen igen. På en anständig tid! Och då gick en månad åt till att lära mig gå ordentligt. Klarade jag det blir inte tjejmilen några problem för dig. Åtminstone inte om du håller kvar den mentalitet du visat här!
Nina Mohss
1956 • Uppsala
#18
10 juni 2012 - 16:17
Gilla 
Härligt att höra Kajsa. Man blir ju lite deppig när sådant här händer precis när allt gått så bra med löpningen och jag anmält till mitt första lopp på 1 mil. Men det kanske tvärt om inte är så dumt att ha ett lopp att träna mot då. :-)
Jag har för övrigt insett att en fraktur visserligen tar sin tid, men jag vet att jag kommer att kunna springa i sommar. Till skillnad från min arbetskamrat med hälproblem. Man får ju lov att ha lite proportioner på eländena iallafall.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#19
10 juni 2012 - 17:13
Gilla 
Tror absolut det är bra med ett mål ja. Åtminstone om det handlar om att komma runt med okej känsla. Tempoträna sliter mer än uthållighet (åtminstone för mig) så skippa hellre mål runt det.

Men visst blir man trött ja. Man vill ju kunna få njuta av medgången när den kommer. En fördel med benbrott verkar även vara att det har läkt ihop bra sålänge man sköter sig under läkningsperioden. Det är ju muskler som tvingats till vila som måste ges tid till uppbyggnad igen, inte frakturen som segar till det därefter.

Har märkt en fördel av rehabträning med, den ger en bra grundstyrka. Är själv starkare nu än innan olyckan. Uppförsbackar har sällan känts såhär lätta :) Slittålighet tar dock längre tid att bygga upp, därav att tempoträning kan vara bra att ta det lugnt med.

Lycka till i träningen :)
Nina Mohss
1956 • Uppsala
#20
8 juli 2012 - 20:44
Gilla 
Uppdatering!
Idag första joggpasset varvat med mycket gång. Gick helt ok. Var visserligen inte så långt men ändå. Nu kan det förhoppningsvis bara gå framåt.

Direkt efter midsommar kastade jag kryckorna. Började med att åka en vecka till Skottland och gick mycket. I början av veckan var foten trög och jag fick gå långsamt för att inte halta. Efterhand gick det bättre och bättre. Förra veckan provade jag att vandra runt lite utan bandage. Blandat resultat. Gick jag mycket (i andra skor än löpdojorna) svullnade foten rätt mycket.

Nu går jag mycket barfota hemma och det känns som om det blir bättre. Och så första joggturen idag! Tjoho.

Jag kommer nog att fortsätta varva med vattenlöpning, som jag upplever som mycket bra, men frågan är hur snabbt kan jag gå fram med vanliga löpningen? Ni som börjat träna efter fraktur har kanske lite bra råd.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.