Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 4332 visningar

Väldiga hälproblem & 16 år

1995 • RÖNNINGE
#1
22 maj 2012 - 20:59
Gilla
Hej! Jag har haft otroliga problem med skador de senaste 1,5 åren. Det började med överbelastning i vaderna pga löpning. Jag blev tillsagt att åka till löplabbet för att gjuta sulorna eftersom jag pronerade. Det gjorde jag och fick inläggen kort därefter. Jag började gå och vänja mig med dem men jag fick 5 cms långa blåsor längs fötterna. Jag ringde löplabbet och de sa att det var mina fötter som var ovana. Jag fortsatta vänja mina fötter och började få ont i hälarna. Jag ringde löplabbet igen och fick komma och justera min sulor. De sa återigen att det tar tid att vänja sig. Jag fortsatte men fick tillslut så ont i hälarna att jag sket i inläggen. Ca 2,5 månader efter att jag hade fått dem. Jag åkte till naprapat och därefter idrottsläkare. Idrottsläkaren sa att mina vader hade spänningar och att mina hälar var lite uttrampade. Jag fick nya sulor av Sophiahemmet som jag fortf. använder men tkr inte att de har ngn större effekt. Jag kommer ihåg att jag hade lite ont men sen gick jag en promenad där jag inte hade dämpade skor vilket gjorde att jag fick ont. Inte långt efter det ramlade jag av en häst och fick kotkompressioner vilket gjorde att jag blev sängliggande i 2 månader. När jag sedan började återhämta mig från ryggskadan så hade jag väldigt ont när jag började gå. Jag gick till naprapater och sjukgymnaster och fick en mängd olika behandlingar men inget hjälpte. Jag kunde inte ens stå eller gå i mer än 10 min. Jag gick bara i dämpade löparskor och aldrig barfota.

När inget hjälpte sökte jag upp en ny idrottsläkare som trodde att jag hade plantarfasciit och jag gjorde magnetröntgen och det visade sig att jag hade lite plantarfasciit i båda fötter. Han hävdade att han aldrig varit med om att någon som kunde ha sp ont av endast uttrampade hälar. Jag fick kortinsonsprutor och rehabprogram. jag hade ont i 2,5 vecka efter kortisonsprutorna. Dem hjälpte inte heller. Sedan bestämde jag mig att söka upp hälsporrespecialisterna(naprapaterna) i odenplan. Han sa att min plantarfasciit var väldigt liten och att mina fettkuddar var väldigt uttrampade och vad vi än gör så hjälper inget.

Jag är bara 16 år. Mina problem började när jag var 15 år. Jag kan inte stå/gå mer än 10 min utan att få ont. Jag drömmer om att få kunna gå normalt och kunna stå igen. Jag vågar inte ens tänka på om jag någon gång får springa igen eller inte.

1995 • RÖNNINGE
#2
22 maj 2012 kl 21:00
Gilla
Glömde min fråga: - Vad ska jag göra? Någon som har erfarenhet av ngt liknande?
Sara Svärd
1986 • Upplands Väsby
#3
22 maj 2012 kl 21:09 Redigerad 22 maj 2012 kl 21:10
Gilla
Jag har bara erfarenhet av uttrampade fettkuddar i hälarna, har haft det sedan jag var 12, så det blir 14 år nu.
Jag köpte gelkuddar för hälen som jag lade i de skor som inte är dämpade, och går helst inte barfota hemma, det kan jag få ont av.
Men jag har inte alls lika ont idag som jag hade när jag var yngre.
Vila (hur tråkigt det än är) är nog ett måste när man har som mest ont. Det hjälpte i alla fall mig.

Sulor från Löplabbet har jag också pga smärta i vristerna. De har hjälpt mig jättemycket, men för vissa kanske sulor inte funkar tyvärr.
Har du fått rådet att stärka upp fötterna? Det hade jag provat om jag var i din sits. (Inte för fettkuddarna, utan om du fortfarande har ont av plantarfaciit och i vaderna)
Jag ska i och för sig prova det ändå, trots att mina sulor hjälper. De kommer ju inte hålla för alltid, och då är det ju bättre att klara sig utan dem med starkare fötter tänker jag.
1995 • RÖNNINGE
#4
22 maj 2012 kl 21:18
Gilla
Tack för svar!
Jag har ju inläggen men ska fixa nya snart. Jag försöker gå och stå så lite som möjligt men tränar spinning, cykling och styrketräning.

Ja, jag kör många övningar för att stärka upp fötterna och det är bland annat övningar till plantarfasciit:en.

Det känns nästan som om hälarna inte kommer läka, men jag antar att det går långsamt?
Sara Svärd
1986 • Upplands Väsby
#5
22 maj 2012 kl 21:30
Gilla
Jag har fått höra att en uttrampad hälkudde kan läka, men för vissa (som för mig) kan det bli kroniskt.
Jag var gymnast och sprang på stenhårt golv barfota 3ggr i veckan och då gick det som det gick.
Men även om mina hälar inte har läkt så är det mycket bättre idag än det var förut.
Jag kan tänka mig att för din del är det bara att hänga i och köra den träning som inte ger upphov till smärta, och samtidigt försöka låta hälarna vila, i alla fall från tunna skor och hårda golv.
Jag hoppas det blir bättre, det är verkligen inte kul att få såna problem när man är så pass ung.
1981 • Örebro
#6
22 maj 2012 kl 21:41
Gilla
Enligt min erfarenhet så brukar stötvågsbehandling kunna hjälpa väldigt bra vid plantarfasciit. Speciellt i det här läget kan det vara värt att testa tykcer jag. Finns ett gäng runt om Stockholm som erbjuder behandlingen.
Magnus
Stockholm
#7
30 maj 2012 kl 14:24
Gilla
Har du försökt få bort spänningarna i vaderna? Om de finns kvar så sliter det ju extra på foten, och du kan även ha spänningar i själva foten som ställer till det. Jag skulle försöka idrottsmassage av vaderna och fötterna och se om spänningarna släpper då.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.