Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 52628 visningar

Ont utsida vad/underben

Li
1991 • Sverige
#1
24 januari 2013 - 17:21
Gilla
Hej!

Har dragits med smärta och stelhetskänsla i ena underbenet, smärtan sitter drygt 10-15 cm från fotknölen upp mot utsida vaden och på utsida/ytterkant av smalbenet.
Det går att springa känner av det lite men däremot kan underbenet upplevas tungt/stelt.. Har strechat inre/yttre vadmuskeln samt smörjt/masserat in benet i drygt 5 dagar utan förbättring. Massagen gör förhållandevis ont. Har även dragit ner på löpningen denna vecka, springer vanligtvis 6 mil i veckan, nu denna vecka endast 10 km plus 2 st spinningpass. Spinning funkar utan smärta däremot känns vaderna stela och tunga efteråt..
Någon som vet vad detta kan vara? Kan jag fortsätta springa på som vanligt?
1978 • Aneby
#2
25 januari 2013 kl 02:53
Gilla
Hej!

Om det är mer på framsidan än baksidan av underbenet, så skulle det kunna vara medialt tibiasyndrom. Det kan du läsa om här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Benhinneinflammation

Ett sätt att förebygga det kan vara att stretcha främre skenbensmuskeln efter löpning ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Tibialis_Anterior ) och det kan du göra genom att sitta på knä, med fötternas ovansidor mot marken, och trycka lagom hårt med baken mot fötterna/anklarna. Men nu när du redan har värk, så är det inte säkert att det räcker.

Jag har själv haft problem med ovanstående, först inte så farligt, men sedan när jag sprang på löpband fler dagar i rad i december, så fick jag svinont. Då tog jag några veckors träningsuppehåll, över jul, och det gjorde susen. När jag sprang på löpband för några dagar sedan kände jag ingenting alls längre. Nu tänker jag vara mer försiktig och undvika att springa oftare än varannan dag.

En annan tanke jag har är att förebygga genom att träna främre skenbensmusklerna, men dit har jag inte kommit än. =)

OM din smärta skulle vara väldigt centrerad till en viss punkt, så kanske du däremot bör gå till vårdcentralen och kolla upp så det inte handlar om en stressfraktur ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Stressfraktur ).

Hoppas det ordnar sig för dig!
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
25 januari 2013 kl 07:59 Redigerad 25 januari 2013 kl 08:03
Gilla
Re A J

Jag tycker det låter som en skada på fibularis longus eller brevis (eller senorna)som sitter på utsidan av underbenet om jag minns rätt och där jag var skadad en kort tid efter för mig unika mörkerlöpningsintervaller med bättre löpare (landslagslöpare Koskenkorva och af Donner). Jag såg ojämnheter i asfalten dåligt då.

Vilade väl lite eller tränade lättare och smörjde Voltaren Gel och åt kanske Voltaren någon vecka, och slutade med ovanan mörkerlöpning.
Calina
1980 • Helsingborg
#4
18 juli 2013 kl 08:35
Gilla
Hej
vet inte om du fått svar på vad det kan vara, men jag har haft samma problem ganska länge nu, det har kommit och gått under de senaste åren, mer löpning förvärrar dock symptomen.

Jag googlade nyss på det och hittade en bra tråd som passade in på mina problem ganska bra, eller iaf det som Johan skriver och visar på bilden...
http://destroychronicpain.files.wordpress.com/2011/05/fit1824_tibialis_anterior_2.png?w=500
http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=23768&n=

Jag ska nu testa det här med kortare steg, jag känner dessutom av det mindre vid just barfota löpning i sand så det känns som det ligger något i det...

Meddela gärna vad du kommit fram till, lycka till!
1986 • Lund
#5
13 oktober 2018 kl 10:31 Redigerad 13 oktober 2018 kl 10:51
Gilla
Har googlat mycket för att försöka diagnostisera en känning, och de två träffar som hjälpt bäst är forumtrådar på jogg! Symptomen är dock inte helt lika.

- Öm framsida vänster underben, utsidan av benets topp. Mellan 8-13 cm från fotknölen.
- Känns vid beröring och vinkling av fotleden, ej vid stillasittande.
- Hindrar överhuvudtaget inte löpning. Ingen smärta, bara ömhet.
- Kom för en dryg vecka sedan, var då även lite svullen. Att lyfta på tårna framkallade smärta.

Inget skobyte, marginell ökning av veckomängd, gott om tåhävningar sedan länge. Däremot kan fler långpass på asfalt vara en orsak.

Benhinneinflammation verkar mera vara på insidan av underbenet. Att det hänger ihop med tårna får mig dock att gissa på att det snarare är en sena? Någon som vill göra en kvalificerad gissning?

Känner mig lite rådvill om jag behöver vila. Avstod från löpning 2-3 dagar utan att det försvann, har sedan tränat på som vanligt. Tycker att det blivit bättre, kan lyfta tårna och svullnaden har gått ner. Men det känns dumt om det ligger på gränsen och man provocerar det till att verkligen bli en skada... (Frågan är kanske ett försök att gottgöra för morgonens 36 km på 75 % asfalt.)
hxman
1976 • Skåne
#6
13 oktober 2018 kl 20:22
Gilla
De här gillar jag att köra för att komma åt ömma delar av vaderna. Kan vara värt att testa
https://www.instagram.com/p/BTh0tZEl6Hw/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.