Misslyckad operation av löparknä - Löpning
Löpning Skador & Rehab 34 inlägg 9701 visningar

Misslyckad operation av löparknä

Stefan H
1975 • Täby
#1
2 juli 2008 - 20:02 (Redigerad 2 juli 2008 - 21:32)
Gilla 
Jag har under lång tid haft problem med löparknä och efter att ha provat all annan typ av behandling (stretch, voltaren, kortison) beslutade jag mig i samråd med läkare för operation hos en välrenommerad idrottsläkare. Efter operationen har jag gått hos en sjukgymnast där jag stretchat, cyklat och kört diverse övningar.

Läkningsprocessen gick bra fram till 2:a veckan då jag fick ett bakslag efter en 20-30 min promenad. Knät svullnade och operationsområdet blev mycket ömt och irriterat. Nu har det gått drygt 6 veckor efter operationen och jag kan knappt gå utan att knät gör mycket ont. Jag har bokat in ett återbesök, men först i Augusti då läkaren har semester. Är det någon som har liknande erfarenheter eller några råd att ge?
< < < 1 2 > > >
Margit S
1961 • Luleå
#2
2 juli 2008 - 20:17
Gilla 
Har du fått en infektion i såret?? Jag skulle gå till jouren och låta någon titta på och om det är så så behöver du en Penicillinkur typ Heracillin.
Stefan H
1975 • Täby
#3
2 juli 2008 - 20:56
Gilla 
Nä, jag har inte fått infektion i själva såret, det har läkt fint. Det känns mer som att jag har fått världens värsta löparknä..
Karin
1972 • Hudiksvall
#4
2 juli 2008 - 23:33
Gilla 
Är knät rött och varmt? (Är också lite rädd för infektion, men du verkar rätt säker på att det inte är det??) Feber?
Henning Looström
1973 • Lund
#5
3 juli 2008 - 06:19
Gilla 
Låter som att det är läge att kolla hos läkare.
Stefan H
1975 • Täby
#6
3 juli 2008 - 12:50
Gilla 
Nej, knät är inte rött, men dock varmt. Antar att det är någon typ av inflammation som drabbat mig. Jag har fått tid hos en sjukgymnast i eftermiddag så jag får se vad hon säger. Läkaren är på semester 2 veckor till.
Karin
1972 • Hudiksvall
#7
3 juli 2008 - 16:41
Gilla 
Berätta gärna vad sjukgymnasten trodde.
Stefan H
1975 • Täby
#8
3 juli 2008 - 21:34
Gilla 
Sjukgymnasten tyckte att det var konstigt att knät var såpass svullet. Hon masserade en del kring operationsärret för att mjuka upp. Hon tyckte inte att området kändes varmt och tvivlade därför på att det var inflammerat, utan hon trodde snarare att smärtan kunde bero på någon typ av nervskada. Tyvärr fanns det ingen ortoped på plats, men nästa gång jag ska dit ska hon se till att en ortoped får se på eländet.. Vidare ville hon öka min rörlighet mha olika övningar och dessutom testa akupunktur för att minska smärtan.
Karin
1972 • Hudiksvall
#9
4 juli 2008 - 16:43
Gilla 
Aha. Låt oss gärna få höra uppföljningen vad ortopeden tyckte. (Nyfiken :)
Margit S
1961 • Luleå
#10
5 augusti 2008 - 09:50
Gilla 
Stefan H, hur gick det med operationen? Tycker du att den har hjälpt dig?
Stefan H
1975 • Täby
#11
17 augusti 2008 - 20:03
Gilla 
Marit: Nej, operationen har inte hjälpt mig alls utan snare förvärrat mitt problem dramatiskt.

Karin: Ortopeden trodde att jag fått någon typ av inflammation i den opererade senan och gav mig arcoxia (inflammationsdämpade) att äta i 10 dagar. Har dock inte blivit bättre efter den kuren och har nu kontaktat en annan idrottsläkare för att få en second opinion. Funderar på om en kortisoninjektion kan hjälpa?
1971 • Hyltebruk
#12
7 november 2008 - 18:59
Gilla 
Jag hakar på tråden eftersom jag är under utredning av ortopeden pga tjurigt löparknä och överväger operation.
Det läker "aldrig" (har börjat springa nu efter ett halvårs vila och det är inte helt läkt känner jag), stretchar rejält, styrketränar och har t o m börjat på yoga för att bli mjukare - inget hjälper. Det kan t o m blossa upp bara jag går för mycket i backe.
Hur som helst ska de göra en MR först för att utesluta fler skador och sedan överväger de operation.
Finns det fler metoder att åtgärda skadan via operation, vilken metod använde de på dig Stefan?
Läkaren pratade om att de "kryssar" senan över bursan för att ge bursan mer plats. De hade gjort det 3-4 ggr i Halmstad bara, men med framgång.
1981 • Linköping
#13
7 november 2008 - 22:40
Gilla 
Hej!
Jag fick löparknä för drygt ett år sedan, jag kan fortfarande känna av det lite ibland. Men bara jag är försiktig, skyndar långsamt och lyssnar på kroppen så går det bra, men det kanske inte är samma som för dig Maria? Min poäng antar jag är att det måste få "läka" och vänja sig sakta. Nu kan jag även köra på och pressa mig, men jag måste även känna efter.
Margit S
1961 • Luleå
#14
8 november 2008 - 08:56
Gilla 
jag går nu till Sveriges främsta knäspecialist som ska försöka hjälpa mig tillbaka med konservativ behandling. Jag har fått en stretch av honom som jag inte har hittat någon annanstans: om det är det vänstra benet som är sjuk: stå framför en stol. Lägg vänstra benet på stolen, låt foten falla åt vänster,vrid överkroppen åt vänster , böj lätt överkroppen ner. Då stretchar det hela ITB-senan. Obs översträck inte knäet. Jag har blivit lite bättre i vila av det. Om inte det funkar ska det opereras med klyvning av senan och bursan ska bort.
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#15
8 november 2008 - 09:22
Gilla 
Hoppas det lyckas. Har själv haft löparknä och det är verkligen ett helvette. Sprang utan mina inlägg ett tag och då kom det. Så bra stretch efter varje runda och bra hålfotsinlägg har hjälpt mig att inte få tillbaka det. Springa i vatten hjälpte väldigt bra under tiden.
1971 • Hyltebruk
#16
9 november 2008 - 14:00
Gilla 
Karin, jag har inte sprungit på ett halvår, ändå är inte senan läkt (+ kortisoninjektion).
Marit, den stretchen har jag gjort sedan första inflammationen, den hjälper mig tyvärr inte.
Philip, inlägg i skorna (+bra, välanpassade skor) är ett måste vilket hjälpte lite faktiskt. Jag kunde efter läkning springa i några månader innan det blossade upp igen.

Jag hade gärna hört av någon som faktiskt opererat och kan berätta hur det var och hur rehabiliteringen gått.
Min läkare verkar inte tveka inför ingreppet då han anser mitt fall vara rätt hopplöst. Det ska bli intressant att se vad MR visar först dock. Kanske är det något mer som gör mitt löparknä så ovanligt tjurigt.
Marita Hult
1975 • karlstad
#17
9 november 2008 - 14:35
Gilla 
Hej, jag har gått hela varvet runt för att bli av med mitt löparknä. 2 kortosonsprutor, 7 tryckvågsbehanlingar, akupunktur, naprapater, bindvävsmassage, massor av olika stretchövningar, wetsuit träning, MR röntgen (för jag trodde att det måste vara något mer för det gjorde så ont!) men MR visade på inflammation (och annat, men det orsakar inte smärtan jag kännde)

Så för 5 veckor sen opererades jag. De gjorde 4 snitt i itb senan, den förlängdes med ca 2-3 cm. De tog även bort inflammerade delar av slemsäcken som låg under. De passade även på att göra en artoskopi (tiittade runt i knät o kollade, men det såg bra ut)

Nu då. Jag är fortfarande lite svullen och varm på och runt ärret, och får inte träna förrän slemsäcken (den nya och friska) är på plats igen och det tar ca 6 veckor. Även om rehaben tar längre tid än vad jag trodde så kan jag gå 8 km utan en stegrande smärta (det var omöjligt förrut) Jag har varit ute och cykeltränat lite och det känns bra, men vågar ännu inte pröva knät på riktigt. Jag har ändå goda förhoppningar om att detta ska bli bra med lite tid.
Lycka till !
1965 • Västra Frölunda
#18
9 november 2008 - 15:15
Gilla 
Jag kan varmt rekommendera all form av cykel/mtb/spinning som rehab träning. Jag avstog totalt från löpning under ca 6 månader och ägnade mej åt spinning samt MTB. När jag så sakteliga återgick till löpning mestadels i skog och sträckor under en mil så var jag symtomfri och dessutom i bra kondition. Har nu inga problem med löparknä och springer i snitt 6 mil/vecka. Har också jobbat med mitt löpsteg, både att korta det samt att landa på framfoten. Byter skor efter ca 80 mils användning. Tror inte det finns någon enkel väg dock utan man får känna sej fram hellt enkelt och prova lite olika vägar.
Margit S
1961 • Luleå
#19
9 november 2008 - 15:31
Gilla 
Marita, hur länge tror du jag måste räkna med att vara borta från jobbet efter operationen? jag går ganska mycket på jobbet.
Magnus Berglund
1988 • STHLM
#20
9 november 2008 - 15:59
Gilla 
För er som har känningar rekommenderar jag (återigen) denna lilla text: http://berglundbloggar.files.wordpress.com/2008/03/loparkna_-_ett_nodvandigt_ont.pdf Där finns bla. anatomi, behandlingsmetoder och stretchövningar för löparknä. Dessutom lite om förebyggande metoder.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.