Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 25804 visningar

Knä Osteotomi

Tommy Norén
1969 • Hallstavik
#1
3 oktober 2013 - 09:13
1 Gilla
Är det någon som har erfarenhet av Knä Osteotomi ?
Jag lider av artros på insidan höger knä pga skador. Va till en ortoped å han erbjöd mej en så kallad Osteotomi operation....!!!!
1969 • Åkersberga
#2
3 oktober 2013 kl 14:28
Gilla
Har inte gjort nån själv men har lite erfarenhet av ingreppet som sådant. vad funderar du på?
mvh
Magnus
Tommy Norén
1969 • Hallstavik
#3
3 oktober 2013 kl 15:34
Gilla
Hej Magnus !! funderingarna går på " hur är det att träna/spinga efter ett sådant ingrepp ?? rehaben är ganska lång va,,,??
Ja har väl ganska många frågor :))
1952 • Varberg
#4
4 oktober 2013 kl 10:56
Gilla
Re Tommy

Det här är frågor som du måste ställa till din ortoped. Jätteviktigt för resultatet av operationen. Det är en ganska stor operation, men ändå ett mindre ingrepp än en knäprotes.

Rent allmänt är knäartros och löpning ingen lätt kombination. Om jag fick OK för löpning efter en osteotomioperation skulle jag använda mycket väldämpade skor som Hoka Stinson och jobba med en bra och så stötfri teknik som möjligt.
1969 • Åkersberga
#5
4 oktober 2013 kl 11:32
Gilla
Obs, allt jag säger är en lekmans åsikter. Det som läkaren säger gäller.
Googla på "high tibial osteotomy" så får du en massa träffar.

Operationen innebär att man ställer om mekaniken i benet så att det vinklas om från att ha varit hjulbent till att bli lite lite kobent och på så sätt minskar trycket och smärtan på insidan av knäet.

Det är ju individuellt men om läkning o rehab går bra så tror jag det är ok med löpning, med vissa förbehåll, men det blir ju lite omställningar eftersom operationen kommer att ha förändrat dragriktningen i vissa muskler o ligament och jag kan tänka mig att det tar ett litet tag att ändra på, kanske det behövs inlägg o liknande och möjligen justering av löpsteg.
Utan att ha stöd för det och utan att veta i vilken del av rörelsebanan din artros sitter skulle jag själv ha förändrat löpsteget till ett kortare steg som landar under kroppen med alla leder, fotled, knä o höft lätt böjda för att så mycket som möjligt engagera muskler och undvika onödigt tryck på artrosstället.

Å andra sidan har du ju fått artrossmärtorna av en anledning. Det finns inte klockrena samband vad jag vet mellan löpträning och artros såvida man inte tidigare råkat ut för skador och varit och pillat på tex menisker och ligament, för då löper man högre risk. Men det finns ju ändå en anledning att se över den typ av träning man gör för att resultatet av ingreppet ska hålla så länge som möjligt.

Ca 80% av alla som opereras med denna typen mår fortfarande bra efter 10 år så det är generellt bra resultat av den, men i vår ålder skulle det vara skönt om det kan hålla minst tills vi är pensionärer innan det är dags för en eventuell protesoperation, som är nästa steg.

Det finns säkert någon läkare här som kan svara mycket bättre men jag skulle tippa på att initial benläkning tar typ 8 veckor innan man börjar med rehab o sen får man nog räkna med minst 6 månader för att komma igen helt.
ME
1970 • Jönköping
#6
4 oktober 2013 kl 13:31
Gilla
Principiellt kan man, till skillnad från på en knäprotes löpa på ett knä efter osteotomi. 6 månaders läkningstid får dock ses som MIMIMUM innan. Det är dock inte säkert att KAN springa på knät eftersom artrosen är kvar och detta är ett smärtlindrande ingrepp. Därutöver är det inte säkert eller ens troligt att man BÖR springa på knät efter en osteotomi eftersom man riskerar att sabotera den smärtlindrande effekt man fått.

Råd:

1: Låt dig inte opereras om det enbart är för att höja din aktivitetsnivå till t ex löpning. Då är du inte tillräckligt dålig för ingreppet. Det är lång rehab och inte 100% komplikationsfritt (infektion, misslyckande att uppnå aktuell vinkel etc).

2. Om du t ex går dåligt också och har stora besvär med smärtor kan osteotomi fungera om din ortoped gör den bedömningen. Själv skulle jag dock aldrig springa mer om jag behövt genomgå detta ingrepp utan satsa på träning med lägre "impact" t ex cykling, crosstrainer etc.
Tommy Norén
1969 • Hallstavik
#7
4 oktober 2013 kl 15:32
Gilla
Tack för mycket bra svar...
Jag har skadat mitt knä ett antal gånger, tagit bort delar av minisker på "insidan" av knät och fått artrosen av en annan skada.
Jag fungerar väl ganska bra,, smärtan vid ansträngning vid typ, löpning, arbete (truckförare och deltids brandman) är väl inte 10 på en skala till 10, utan kan väl ligga runt 6-7 kanske.... men tycker den blivit något värre det sista halv året...
Kjell Johansson
1956 • Yttermark Finland
#8
23 november 2013 kl 08:14
Gilla
Hej,
blev nyligen medlem i Jogg och såg inlägget om osteotopi. Jag lider av artros i höger knä sedan lång tid tillbaka. Jag misstänker en knäskada jag fick i fotboll
i min ungdom som den utlösande faktorn. Jag har på senare år blivit hjulbent på höger ben och genomgick en osteotomi operation för två och en halv månad sedan. Gick på kryckor dom första två månaderna efter operationen då jag var sjukskriven. Jag arbetar nu, är förman på ett snickeri och står eller går hela dagarna. Jag har fortharande knävärk och klarar mig inte undan värkmedicin. Det jag har märkt är att den bästa värkmedicinen är gymnastik och stretchning så att knät får riktigt röra på sig. Jag kan absolut inte springa ännu, motionscykel däremot är väldigt bra för att få igång knäna, måste dagligen "cykla" för att stå ut med värken. Läkaren säger att det är normalt med värk 4 - 6 månader efter en operation jag hoppas det inte blir längre.
Åsa Nelin
1958 • Onslunda
#9
23 november 2013 kl 22:01
1 Gilla
jag har artros i bla båda knäna, inget brosk kvar alls i det högra, lite kvar i det vänstra,jag har fått upprepade kortisoninjektioner under flera årstid, men är hyfsat ok sen ca 18 månader,
jag började springa för ett år sen, helt nybörjare, byggt upp kondition och leder sakta,
jag använder knäskydd typ back on track, springer aldrig två dagar på rad och har nästan mer ont när jag ska powerwalka,
jag anpassar löpningen så att ev smärta avtar under de första fem minuterna,

jag har dämpade skor asics gel men är nyfiken på de skor någon tipsade frågeställaren om, hoka någonting,
jag tycker det här med löpning är något jag gärna vill kunna fortsätta med så länge som möjligt och vill vara rädd om mina knän
jag följer tråden med intresse, då läkaren började prata om operation när det var som värst innan det sk vände för 18 månader sen, mina besvär har gått lite i vågor
1952 • Varberg
#10
24 november 2013 kl 11:10
Gilla
@Åsa: Hoka Stinson som är de mest väldämpade av deras modeller borde absolut vara ett bra val för dig. Jag har inga ledbesvär, men kan känna hur skonsamma de är speciellt tydligt när man springer snabbt utför. De är också mycket sköna att gå i.
Tommy Norén
1969 • Hallstavik
#11
27 november 2013 kl 19:19
1 Gilla
Träffade en ny doktor för en andra bedömning !!! han sa exakt som den första, han rekomenderade Osteotomi. Men han tyckte även att jag skulle testa "valgiserande ortos" ett slags bandage som "vinklar" om benet ?? ..... vet inte så mycket men ska dit å testa ut det i morgon :)) kan vara något kanke ??
1952 • Varberg
#12
28 november 2013 kl 08:53
Gilla
@Tommy:
Oskuret är ju bäst. Operationsalternativet kvarstår om det inte fungerar.
Tommy Norén
1969 • Hallstavik
#13
28 november 2013 kl 09:56
Gilla
Sant...:))
Tommy Norén
1969 • Hallstavik
#14
3 december 2013 kl 18:28 Redigerad 3 december 2013 kl 18:43
1 Gilla
Träffade Gregor på Sport och Rehab kliniken å fick prova ut en valgiserande ortos ställning... skall använda den för att avlasta insidan av knät,,, kan dock inte träna med den....
Idag ringde ortopeden oxå,, han hade tittat på mina röntgen bilder å fattar inte att jag kan springa över huvud taget !!!!!! Sa även till mej att springning är inget för mej längre ;(........
Men trög som man är he he he så ska jag fortsätta i ett lungt tempo å inte för ofta (typ Åsa Nelin).. sedan avlasta knät med "valgiserande ortos",,,


Kjell Johansson
1956 • Yttermark Finland
#15
22 december 2013 kl 10:03
1 Gilla
Det har nu gått 3,5 månad sedan min osteotomioperation, värken sitter fortfarande i men har blivit uthärdigare. Tyvärr har även nu mitt vänstra knä börjat krångla. Läkaren söger att det överbelastats pga. operationen i högerknät så nu är vänstra knät det ondare.. Med facit i hand undrar jag nog om osteotomioperationen var värt besväret. Men man vet ju inte hur alternativet sett ut
Försöker hålla igång med cykling och "gummibands" träning att springa är totalt otänkbart då man knappt kan gå.
1978 • kungsbacka
#16
19 november 2018 kl 15:42
1 Gilla
Hej,

Blir själv trött och förvirrad på en del som svarar på denna typ av frågor utan någon som helst erfarenhet alt erfarenhet skaffad från vänner, studier och internet.

Jag letade med ljus och lykta efter information innan jag genomförde min osteotomi/omvinkling på höger ben. Anledning gammal skada och meniskoperation vid 20års ålder, vid 30år dags för operation igen och då föreslogs omvinkling (jag tyckte ingreppet verkade för drastiskt) i samråd med läkare genomfördes microfrakturering.

Detta gav minimal förbättring och efter ca 8mån var det värre än innan operation (gissa om jag rekommenderar detta ingrepp).

Efter ca 5år av tilltagande smärta och sista året nattvärk samt ohälsosamma intag av recept och receptfria läkemedel tog jag tjuren i hornen och valde genomgå en osteotomi.

Läktid och vinklingsperiod är det värsta jag genomlevt! Dock nu 5mån senare är jag den lyckligaste personen på i vart fall 10år!! Kan gå ned på huk igen, kan sova utan smärta! Igår joggade jag 7km och kände INGET i knät! Lång rehab kvar rent muskulärt men jag kan inte med ord beskriva hur bra det känns! Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde detta tidigare!
Även om det kommer bli aktuellt med protes längre fram så har jag i vart fall kvalité i livet. Det hade vart oundvikligt i vilket fall!

Nu ska det tilläggas att jag var i god fysisk form innan operation och jag har hela tiden haft målsättning att komma igång snabbt! Min förväntan var att blir det bara 5% bättre än innan operation så är jag nöjd! Hade aldrig vågat tro att det skulle bli så här bra trots att artrosen är kvar, jag har inget brosk på vare sig ovan eller undersidan dvs jag var ben mot ben på insidan av knät innan OP.

Självklart är allt relativt och det går inte att säga att 1 resultat blir samma för nästa men jag har helt andra upplevelser än de jag lyckades läsa i forum etc. Så ville med detta inlägg ge min bild av operationen.
#17
3 mars 2019 kl 12:04 Redigerad 4 mars 2019 kl 08:49
Gilla
Hej Tommy !

Osteotomi fungerar & höjer aktivitets nivån hos unga individer med artos , då alternativet protes är förenat med tidig lossning/ reoperation/sämre funktion vid fortsatt hög belastning. Dom flesta omvinklade blir av med sin belastningssmärta i vardagen & en stor andel kan fortsätta idrotta på motions nivå .Finns bra artiklar med genom x om hur det fungerar & föreslår en artikel av Nikolaos Gougoulis/ Anil Khann " Sports activities after lower limb osteotomy " .

Blev det operation & hur blev det för dig ?
#18
2 april 2019 kl 11:29
Gilla
Hej Tommy,

Vi håller på med en studie på vår läkarmottagning och undrar över hur det gick för dig. Skulle du kunna kontakta mig? Vår ortopedavdelning arbetar mycket med Osteotomi och undrar om de får ställa några korta frågor. Du kan väl kontakta mig på: https://stockholmmedicaloffice.com/
#19
18 juni 2019 kl 14:19
Gilla
Jag har 9v efter op samma problem som Kjell; mitt tidigare friska knä har börjat göra ont efter att jag fick börja belasta det ben jag opererat (omvinklingsop pga gonartros). Är detta vanligt och övergående? Eller är det ännu en vinkelop. att vänta?
1978 • kungsbacka
#20
25 juni 2019 kl 16:18
Gilla
Hej #jagvillvaraanonym,
jag har inte upplevt några förändringar på mitt friska knä efter min op. Vill återigen understryka att jag var ganska vältränad och skadefri i det knät innan min op. Dock har jag haft svårt att bygga upp liknande muskler i det opererade knät trots att det gått 1år nu och jag tränar. Men å andra sidan så har jag ju under några år innan op inte kunnat belasta det skadade knät så det i kombination med full inaktivitet gjorde att jag i princip bara hade skelettet och lite skinn kvar när jag kunde börja träna.

mvh Jörgen
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.