Löpning Kläder, Skor & Prylar 12 inlägg 5598 visningar

Hoka vs. Hoka

Tomas Ankarcrona
1977 • Bankeryd
#1
5 juli 2014 - 18:48
Gilla
Har sonderat marknaden efter ett par "ultradojor" som förhoppningsvis skall ge mina fötter lite bättre skydd och dämpning då jag springer distanser på +40Km.

Efter att ha läst hela Hoka-tråden här på forumet samt en lång rad recensioner och tester på nätet samt artiklar av diverse ultralöpare så har mitt val fallit på ett par "Hoka" skor, men frågan kvarstår, vilken modell skall jag välja och vad är skillnaden mellan dem?

Har läst att vissa har trång tåbox, vilket gör mig lite orolig, vill inte få skav och blåsor då jag springer långa distanser...
I dag springer jag i ett par Salomon Sense Ultra 3 och så länge jag håller mig på stigen går dessa bra, har sprungit som längst 50km i dem, men då var fötterna rejält mörbultade.

Eftersom jag väger en del tänker jag att lite dämpning skulle skona mina fötter, men jag vill inte förlora den "minimalistiska" känslan helt...

Jag vill kunna springa både på vandringsleden och på asfalt, (många vandringsleder går ju som bekant långa sträckor även på asfalt...)

Så min fråga lyder, Vilka Hoka föreslår du?
vad är skillnaden mellan olika modeller?

Som sagt jag vill bara ha information som kan guida mig att göra rätt val...
Hoka är ju ett märke som än så länge inte säljs av så många i Sverige och det är inte helt lätt att koma intill och testa dem, om någon butik har dem så erbjuder de oftast bara en eller max två modeller vilket gör det svårt att jämföra, därför vänder jag mig till detta eminenta forum... :-)

2009 • Klippan
#2
5 juli 2014 kl 19:53 Redigerad 5 juli 2014 kl 19:59
Gilla
Mitt förslag begränsar sig till erfarenheter eftersom jag saknar intresse av skor ;).
Jag har två Hoka modeller Stinson Evo och Bondi 3, båda fungerar likvärdigt för mig gällande, dämpning och fäste vilket ger fotvila. Minimalistisk känsla förloras de första 6 timmarna däremot så brukar det kännas alltmer minimalistiskt efter 18 timmar med Hoka Hoka :). Rekommenderar båda modellerna och är vältestade enligt din "kravspecifikation" ovan ;).

Skav, blåsor och blånaglar följer med långa distanser även med Hoka Hoka, dock inga för min del vid turer under 6 timmar med Hoka Hoka.
Löst behovet av utrymme tår/ ej blånaglar med 1 UK-storlek större in mina Hoka-Hoka än Salomon Speedcross. Minimerat att fötterna glider fram och slå i tårna i tåboxen med snörningen med att nyttja "xtra" hålet vid fotleden. Även löst att jag köpte för små (de första paren) med att klippa upp tåboxen m gott resultat.

Lycka till!
Tomas Ankarcrona
1977 • Bankeryd
#3
5 juli 2014 kl 22:01
1 Gilla
Stort tack för dina tips, det är precis den typen av svar jag är ute efter.
Svar från någon som har erfarenhet av skorna...
1975 • Habo
#4
6 juli 2014 kl 01:47
Gilla
Mitt bidrag är att du kan läsa min kommentar om gårdagens runda i hoka på bl.a. Bankerydsleden. :)
Tomas Ankarcrona
1977 • Bankeryd
#5
6 juli 2014 kl 08:58
Gilla
Tack Matias för ditt bidrag!
Betyget var ju inte så högt, men jag är nyfiken, om du inte kör Hoka One på Vasan, vilka skor väljer du då?
Denna negativa erfarenhet från skorna, är det något du upplevt på dina tidigare pass? Såg att du ändå sprungit ett antal mil i dina Stinson...
1976 • Målsryd
#6
6 juli 2014 kl 14:34
Gilla
Jag kör Hoka uteslutande på längre pass, trail eller asfalt spelar ingen roll.
Att jag skull fastna med fötterna på stigarna händer inte. Mina Hoka i storlek 42 2/3 är ju inte större än ett par Asics i storlek 45 eller liknande och dom med stora fötter fastnar ju inte.
Nu har jag Conquest och har tidigare sprungit i Stinson.
Stinson är något större i tåboxen så trivs man med det så är Stinson ett bra val.
1975 • Habo
#7
6 juli 2014 kl 18:08
Gilla
Jag har väl kört mest på lite större stigar och grusväg eller asfalt och då är de kanonsköna. Till #6, inte fastnar man med skorna men pga den höga sulan blir det en stor påfrestning på fotlederna då man inte kan sätta ner foten rakt.

Funderar istället på att ta mina Fellraiser, ska prova dem när jag springer samma runda om några veckor.
Tomas Ankarcrona
1977 • Bankeryd
#8
6 juli 2014 kl 19:54
Gilla
Ok.
Mattias jag såg din runda, imponerande!
Jag har sprungit både Bankerydsleden och Ok gränsen 15 samt Munkaskog så jag vet vilken typ av stig du syftar på, har dock aldrig slagit ihop dem till en runda... :-)

Jag såg precis en review där de jämförde just Stinson och Bondi, skorna var i princip likvärdiga men de ansåg att Bondi hade en aningen större tåbox, Bondi fick aningens bättre betyg...

Var köpte/köper ni era skor?
Sortimentet är ju helt klart större utanför rikets gränser, speciellt de populära storlekarna verkar vara slut i de flesta butiker jag kollat på inom Sverige.

2009 • Klippan
#9
6 juli 2014 kl 20:26
Gilla
@ Dessa marknadsför Hoka Hoka, nöjd med deras leveranser. peteblandssports.co.uk / castlebergoutdoor.co.uk / ultramarathonrunningstore.com
1976 • Målsryd
#10
6 juli 2014 kl 23:50
Gilla
Finns även på startfitness sen någon månad tillbaka
1957 • Uppsala
#11
14 juli 2014 kl 12:25
Gilla
Köpte ett par Hoka One One Rapa Nui2 Tarmac på runforest.se. Fick paketet dan efter beställningen liksom fakturan - smidigt värre!
1959 • Saltsjö-Boo
#12
14 juli 2014 kl 12:37
Gilla
Om nu Hoka är trånga i tårna så kanske Altra är ett alternativ. De har ju kommit med ett par saftiga modeller i Hoka-klass, Paradigm och Olympus, för väg resp trail http://www.altrarunning.com/fitness/en/Altra/Men/mens-shoes
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.