Löpning Rundor & Kartor 27 inlägg 4586 visningar

Den här jäkla jakten...

1981 • Linköping
#1
2 september 2008 - 22:29
Gilla
är nu (väl?) i full gång... Skogens konung faller för små grönklädda män med skarpladdade gevär och för mycket vodka i ådrorna.... Men om vi ska strunta i den sentimentala och moraliska biten, när vågar man sig ut i skogen igen?? Är man fredad på NÅT ställe, typ naturreservat eller är det fritt fram att skjuta allt som rör sig överallt (förutom i stadsbebyggelse då)?

Jag kommer att sakna mina skogsrundor...
< < < 1 2 > > >
1976 • Nyköping
#2
2 september 2008 kl 23:01
Gilla
Se possitivt! Du har nu chans att köra tempotränging. Ta ett par löshorn och ge dig ut på din runda. Hej vad det kommer at gå undan. Vad du ska va lättad efter passet.

Löpning med yttligare en dimention.

Föresten, som du känner för jägarna känner jag för hundförarna. Alla jägare skjuter ju inte efter dig men det räcker med att det kan hända och har hänt och troligen kommer hända igen.

Du behöver jägarfritt och jag hundfritt.
Mikael Forsström
1961 • Vega
#3
2 september 2008 kl 23:36
Gilla
Inte skjuts det väl så mycket löpare i de svenska skogarna, eller är det något som jaktlobbyn tystar ned?
Se det positivt - jägarna får ha skogen 1 månad, du får 11. Dessutom finns det ju ett antal terränglopp så här på hösten.
1975 • Norrköping
#4
3 september 2008 kl 07:37
Gilla
"för mycket vodka i ådrorna"???????
Söder om dalälven brukar den stora jakthändelsen vara 2: måndagen i okt. då älgjakten drar i gång...(lite osäker....)
vet iofs inte var ni bor men...
Jag hade denna diskussion med några kamrater för en inte allt för lång tid sedan och vi var till slut ganska eniga om att troligen skjuts fler personer i stadsmiljö under året än vad det skjuts löpare i skogen under jaktperioder i sverige... Jag har inte någon officiell statistik men det är en uppfattning baserad på ett konstant intagande av nyheter under året, och då jag dessutom under långa perioder inte bara är löpare utan även jägare är jag ganska observant på den typen av noteringar i press och media.
Tempotränings förslaget tycker jag är bra.. möjligen skulle man kunna komplettera outfitten med en brunlurvig overall .
Angelica H
1978 • Mattmar
#5
3 september 2008 kl 08:12
Gilla
Det finns jägare i våra skogar stora delar av året, de flesta av dem inte påverkade av något annat än kaffe (koffeinets påverkan finns det säkert egna trådar för här inne *s*). Men jag förstår vad du menar Karin, det underlättar för alla om vi vet vad som gäller. Både för löpare och för jägare.
På följande länk kan du, och alla andra, kolla vad som gäller för de områden där ni bor: http://www.jagareforbundet.se/jakttider/
Sedan är det ju tack och lov så att jägare, för att få en så bra avlivning som möjligt av viltet, måste se ordentligt var och på vad han/hon skjuter och så länge vi inte anammar Jonas idé om hornprydnader på löparrundorna så borde det egentligen inte vara någon fara. Sedan är det ju människor det handlar om, och vi gör alla misstag så mitt tips är att försöka undvika premiärdagarna när det är extra mycket aktivitet ute i skogarna, smyg inte om du ändå väljer att ge dig ut och ta gärna på dig något rött som syns ordentligt.
Samuel H
1979 • Järfälla
#6
3 september 2008 kl 08:26
Gilla
"Skogens konung faller för små grönklädda män med skarpladdade gevär och för mycket vodka i ådrorna"

Det där med vodka var lite intressant. Dricker jägare för mycket vodka?


"...eller är det fritt fram att skjuta allt som rör sig överallt..."

Berätta gärna mer kring detta.
1981 • Dals-Ed
#7
3 september 2008 kl 08:37
Gilla
Varför skulle man inte våga ge sig ut i skogen under älgjakten? Sätt på dig en reflexväst så du syns. Är väl större sannolikhet bli påkörd under en runda i stadsmiljö än bli skjuten av en jägare.
1981 • Linköping
#8
3 september 2008 kl 08:48
Gilla
Angelica, jag sätter morgonkaffet i halsen! BS (ursäkta franskan) måste jag säga.

Enligt statistik från DN inför jakten 2007 skjuter jägare i snitt ihjäl 1,6 andra JÄGARE under jakten (vilket, i perspektivet att Gösta 85år sitter på passet med en skarpladdad bössa OCH har pimplat hembränt hela dagen för att hålla sig varm, ter sig otroligt lågt. Om man vill vara elak. Jag är, som du redan märkt, elak.)

Under jakten år 2000-2005 skjöts även (enligt AGRIAS satatistik, för "riktiga" siffror bör dessa multipliceras med ungefär tre då agria endast försäkrar en tredjedel av alla hundar) 135 hundar ihjäl av de skjutglada jägarna (mer förståeligt än ovanstående då en brun (?) och hårig hund mer lik en älg än en annan jägare... Om man vill vara elak ;-) )

Summan av kardemumman blir att jag inte tror ett dyft på att de faktiskt kollar så jäkla noga innan de skjuter... Till svar till dig Micke så har jag inte hittat någon statistik på hur många löpare som blir skjutna (troligtvis få) men jag har ju (blunda nu Jonas) min Dalmatiner med mig också... Dessutom är jakten i närmare ett halvår än en månad, men (och nu är jag elak igen) det är nog störst fara den första månaden, jägare är väl inte så uthålliga.

(Elakt kanske, men jag varnar er för att få igång mig på vargdiskussionen...)
Samuel H
1979 • Järfälla
#9
3 september 2008 kl 08:57 Redigerad 3 september 2008 kl 08:58
Gilla
135 hundar dödades av jägare och 7238 dödades i trafiken.

Summan av kardemumman blir alltså att jag tror att bilisterna inte tittar var dom kör. Eller hur blir det nu? :D
Ava
1958 • Lindome
#10
3 september 2008 kl 09:08
Gilla
Springer alltid i skogen och har inte ens funderat på att låta bli för att det skulle vara jaktsäsong (som väl f.ö. varar större delen av sensommar-, höst- och vintersäsongen - det jagas ju olika typer av vilt). Precis när älgjakten kört igång brukar jag dock se till att ha färgglada kläder på mig och gärna föra litet lagom med oväsen (kan ju alltid ropa på och prata med den okopplade hunden ;-)).

Andra jägare är sällan klädda i signalfärger så jag räknar med att på så sätt varken tas för jaktbyte eller rivaliserande jägare B-)
1981 • Linköping
#11
3 september 2008 kl 09:14
Gilla
Samuel:
ska vi diskutera bilism här så kan du verkligen få igång mig, men det blir väl en annan tråd?? Nu är det ju jakten som jag gnäller över.
Samuel H
1979 • Järfälla
#12
3 september 2008 kl 09:17
Gilla
Jag bara jämför lite. Men om du ogillar bilar också så är du iaf konsekvent gnällig. ;-)
Angelica H
1978 • Mattmar
#13
3 september 2008 kl 09:18
Gilla
Det här riskerar att bli en urspårad diskussion då jakt hur man än vänder på det hamnar under rubriken politik som i sin tur är ett ämne som tillsammans med religion (och som någon annan nämnde här inne, näringslära) är sådant som bör undvikas om tonen ska förbli trevlig...
Just den här gången kan jag inte låta bli att kommentera...

– att hundar skadas i jakt är tragiskt, men man bör veta att det med stor sannolikhet inte är så mycket beroende på att jägaren siktar på hunden i tron att det är ett vilt, utan för att vid de flesta jakter så är en eller flera hundar inblandade i själva jakten. Självklart ska du aldrig skjuta på ett vilt om inte hunden är utom skotthåll, men här sker misstag. Jag tror dock att det är fel att förutsätta att de hundar som skadas/dödas vid jakt beskjuts som vilt, rätta mig om jag har fel.

– "det är nog störst fara den första månaden, jägare är väl inte så uthålliga"
För den som inte vet så får, om vi nu pratar älgjakt, varje jaktlag en bestämd tilldelning för sitt respektive område. När den tilldelningen (kan vara t ex ett vuxet djur) är avskjuten avslutas jakten för året eftersom allt utanför tilldelningen direkt rubriceras som jaktbrott. För ett jaktlag i södra Sverige med små marker och liten älgstam kan jakten alltså i många fall vara avklarad redan på den första jaktdagen. Så mycket för uthållighet.
johan lindskog
1972 • garphyttan
#14
3 september 2008 kl 13:42
Gilla
Sofia Hidendahl
1961 • Östra Frölunda
#15
3 september 2008 kl 18:04
Gilla
Det var väl ganska fördomsfullt det här. De allra flesta är faktiskt nyktra. Möjligtvis tages en liten sup när man slaktar.....Om man nu jagar och har väntat ett helt år på älgjakten så super man inte bort den. Många betalar dessutom ganska mycket pengar för att jaga. Jag både rider och springer i skogen, även i jakten. Jag övertygad om att jag varken ser ut som en älg eller björn......( flodhäst möjligen men de är väl fridlysta :-D). Men eftersom det börjar bli höst så åker väl reflexvästen på ändå....mest för bilisterna iofs.
1976 • Nyköping
#16
3 september 2008 kl 22:51
Gilla
Förläng jaktsesongen och öka kvoterna på hund!

405 hundar på ett fem år enligt Karin, inte illa det inte.

Om Karin springer med hunden minskar risken att bli vådaskjuten med (enligt osäkra källor) exakt 78%.

Vissa avvikelser kan förekomma (se brukshundsklubbens "avvikelse tabell vid jakt").

;)
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#17
4 september 2008 kl 10:19
Gilla
Vilken rolig läsning!
MetaW
1962 • Stockholm/Södermalm
#18
4 september 2008 kl 14:46
Gilla
Ja, faktiskt, äntligen lite puls här. Sitter hemma med feber o grämer mig över missad träning igen...ser framemot fler initierade o uppJAGADE inlägg (skriker medvetet nu) Karin, håller med dig, kom igen nu!
Ava
1958 • Lindome
#19
4 september 2008 kl 18:10
Gilla
Fri jakt är det väl året runt på:
- hundar
- hundägare
- stavgångare
- bilister
- cyklister
- fotgängare
- moppeungar
och diverse annat löst folk...
Patrik Billberg
1973 • GBG
#20
7 september 2008 kl 21:41
Gilla
Jag tror för övrigt att de hundar som dödas i jakt sker under småvilts jakt respektive fågel jagt där vändningar är betydligt snabbare än vid ett stillasittande pass på älg/rådjur/svampplockare....;-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.