Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 7596 visningar

Kryp och molande värk

Anders Bergman
1975 • Stockholm
#1
15 november 2014 - 14:58
Gilla 
Hej!
Jag har alltid haft problem med kryp i benen och har diagnos på Restless Legs Syndrom. När jag började springa på "allvar" i januari så minskade mina besvär något men nu är det värre än någonsin tidigare... Om det nu är samma sak?

Somnar jag inte inom 5-10min när jag lagt mig så börjar det mola och krypa i benen. Ibland är det vaderna, ibland är det låren och ibland knävecken eller en kombo av allt. Nu verkar det ha blivit så illa att jag även vaknar även om jag lyckats somna innan det kommer. Sover extremt dåligt och får oftast ligga på golvet med benen i sängen. Ofta får jag slänga i mig en Imovane för att överhuvudtaget somna.

I våras och somras medicinerade jag för RLS och i början hjälpte det massor men mot slutet fungerade det inte alls så jag slutade med det. Molandet och krypet i benen har blivit så markant mkt värre det sista året så jag börjar fundera på om det är någonting annat än just RLS som ter sig på ungefär samma sätt.

Jag har varit i kontakt med allt från husläkare till nevrolog men kan inte säga att jag känner mig trygg med att jag fått en bra diagnos. Det som hittills hjälpt bäst var en turkisk hamam-massage där jag faktiskt var symptomfri i 5-7 dagar.

Är det någon där ute som känner igen det här. Jag börjar bli galen av att inte få sova. :/

Mvh Anders
1961 • Uddevalla
#2
15 november 2014 - 17:15
Gilla 
Känner väldigt väl igen det...Och tränar jag inte blir det illa, tränar jag tufft blir det illa...Så ja, det är svårt att hantera.
Jag tycker att jag får lite lindring om jag stoppar i mig bra med B-vitamin, särskilt B12.Och Magnesium så det inte övergår till kramp...
Men det som lindrar bäst för stunden är att stretcha benen innan sänggående. Framsida lår, baksida, vader, rumpan. Blir mycket stå bakom soffan och stretcha istället för att sitta i soffan och kolla Tv på kvällarna.
Sedan vaknar jag även av det som du efter några timmar, då blir man tokig av att ligga kvar! Men går jag upp och stretchar då så försvinner det igen och jag somnar igen.
RLS diagnos eller inte, det är svårt att hitta någon exakt vetenskap och behandling som funkar för alla med dessa besvär, men ge inte upp!
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#3
15 november 2014 - 17:22 Redigerad 15 november 2014 - 17:24
Gilla 
Tack Anett LF!

Det har varit svårt att hitta någon logik i när det kommer bli en förjävlig natt och när det inte blir det. Ibland har jag haft vilodag och ibland har jag haft dubbla pass och intervaller och utkomsten har varit olika. Har dock inte fört bok över hur jag stretchat så det var ett bra tips. Ska försöka stretcha innan sängående och hålla koll under en period för att se vad som händer.

Magnesium har jag provat i perioder men utan att se samband.
B och B12 har jag inte undersökt än.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
15 november 2014 - 21:30
Gilla 
Jag har INTE Restless Legs Syndrom - men har haft liknande symptom i vaderna (när jag försöker sova) då jag ätit tabletter för att minska svullnaden i förkylda nässlemhinnor - symptomen har försvunnit när jag gjort tåhävningar - jag vet att det kanske låter lite "udda" - du har ju varit hos läkare och är välundersökt - att göra tåhävningar innan sängdax är knappast farligt (och enkelt) - du kan ju pröva - antingen hjälper det eller också inte.
1968 • Laholm
#5
15 november 2014 - 23:17
Gilla 
För mig hjälper det att massera benen ganska hårt en stund, eller gå upp och gå en stund. Problemen kommer då och då, kan möjligen komma lite oftare om jag springer mycket. Jobbigt är det i alla fall
HMA
1976 • GBH
#6
16 november 2014 - 01:27
Gilla 
Det finns ju lite olika mediciner för restless legs, om inte det du provade fungerade, kanske du kan få din läkare att skriva ut ett annat preparat?
Jag använder pramipexol mot restless legs, och för mig fungerar det bäst att dela dosen i två, dvs jag tar första halvan ung 20.00, andra före läggdags.
Liselott Stjernström
1968 • Avesta
#7
16 november 2014 - 08:05
Gilla 
Pramipexole, räddade mitt liv, bokstavligt talat. För man blir galen av att inte få sova ! Fick RLS när jag var gravid med första barnet -98, fick Pramipexole utskrivet av en förstående läkare för 3 år sen, och jag fick ett helt nytt liv. Så det finns hjälp att få.
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#8
16 november 2014 - 16:40
1 Gilla 
Tack för era tips allihop. Angående mediciner så har jag en förhoppning att klara mig utan dem. Har provat Sifrol, Requip och Madopar. Den första var väl den som fungerade bäst men det fanns biverkningar. Vill helst inte stoppa i mig mediciner varje dag som påverkar min hjärna om jag kan undvika det. Från och med idag skall jag försöka stretcha och kanske massera benen innan sänggående så får vi se om jag får något resultat. Jag får meddela om några dagar hur det går. :)
1967 • Delsbo
#9
16 november 2014 - 19:46
Gilla 
Är du blodgivare
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#10
16 november 2014 - 20:49 Redigerad 16 november 2014 - 20:49
Gilla 
Nej. Och lite blodfobi. :)
1952 • Varberg
#11
17 november 2014 - 09:42
Gilla 
@Anders
Du har ju provat Parkinsonmediciner som hjälper för ganska många vad jag förstått, men de har ju biverkningar. Dina besvär är ju verkligen svåra så klart måste du göra allt du kan för att komma till rätta med dem. Kan man lösa ett problem med träning/fysioterapi så är det förstås överlägset bäst, men annars kan du kanske höra med din läkare om du kan få prova Neurontin (Gabapentin).
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#12
17 november 2014 - 12:44
Gilla 
Neurontin har också en hel del biverkningar som inte är att "leka" med http://www.fass.se/LIF/product?userType=0&nplId=19940629000082
1952 • Varberg
#13
17 november 2014 - 13:12 Redigerad 17 november 2014 - 13:12
Gilla 
Finns nog inget potent receptbelagt läkemedel som saknar biverkningar. Därför är det viktigt att riskerna står i proportion till vinsterna. Vissa biverkningar kan man ha koll på själv om man känner till dem. Ett tidigare receptbelagt läkemedel som används mycket just i denna grupp - Diklofenak (och andra NSAID) har en hel del biverkningar som inte är att leka med.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#14
17 november 2014 - 16:30
Gilla 
Thomas Lirén
1980 • Stockholm
#15
18 november 2014 - 17:58
Gilla 
Utan att ha en aning om rls och sånt får ändå att den turkiska massagen hjälpte väldigt bra mig att undra om det inte kan vara så att du kanske har en del spänningar och knutar i musklerna som förhindrar bra blodflöde. Jag vet att jag ibland behöver ge mina muskler en omgång här och där och medan man gör det kan man få domningar eller jätteont på helt andra ställen i kroppen. När man väl är klar sen känns det dock mycket bättre.
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#16
26 november 2014 - 22:17
Gilla 
Återkoppling:

Jag tänkte att jag skulle återkoppla lite till er då jag ändrat lite vanor och fått en lite mer hygglig tillvaro. Endast en Imovane sedan jag skrev senast. Det som kanske inte framgick tidigare i tråden var att det ofta tar 30-40 minuter att somna i normala fall, vilket i sig självt är jobbigt och inte direkt bättrar på oddsen att somna innan benen jävlas.

Den stora skillnaden är att jag stretchar vader, baksida/framsida lår i anslutning med sänggåendet. (Eltandborstens 30s-surr hjälper till med tidtagning. :)) Trycker/Masserar även lite i knävecken.

Det ger mig ett längre tidsfönster för insomning ner till djupare sömn så jag inte vaknar. Jag ser också till att vara klar med läsning och allt innan för annars funkar det inte alls. Har även märkt att mina älskade sena kvällspass sabbar insomningen något... Jag blir lite för pigg av dem. Det funkar att ha de passen men då måste jag ha en balanserad sömn dagarna innan. Ligger jag på sömnminus och kör ett sent pass så ligger jag vaken i timmar. Först av trötthet och sedan av LFH (Legs From Hell - Har skrotat termen RLS).

Således så tänker jag försöka mig hålla mig ifrån medicinering ett tag för att fortsätta jobba på någon modell byggt utifrån denna veckas kunskaper. En ny och bra foamroller ska även införskaffas så ståltermosen kan ställas tillbaka i köket. Akupunktur står också på "prova på-listan"

Tack så mycket för era tips.
1952 • Varberg
#17
27 november 2014 - 10:05
Gilla 
Du har gjort kloka sömnhygieniska åtgärder i kombination med manuell terapi. Bör alltid vara det man börjar med. Två små tips och synpunkter. Massage av knävecken kan göras vid problem med den lilla muskeln popliteus t ex. Det man ska göra då är att massera fästena på utsidan och insidan. Mitten av knävecket bör man vara försiktig med då både den stora artären och tibialisnerven går där och är lite speciellt utsatta. Detta gör förstås att massage där kan ha effekter, men kan vara känsligt också. Koffein har mycket lång halveringstid så det kan löna sig för känsliga att skippa det 6-8 timmar före insomning.
1961 • Uddevalla
#18
27 november 2014 - 10:44
Gilla 
Så skönt att höra att även du reagerar positivt på stretching före sänggående! Kan ibland kännas vansinnigt tråkigt och tidsödande när man är trött och bara vill lägga sig och sova...men hoppar man över det så ångrar man sig snart...
Och det där med sena kvällspass känner jag igen, det gör det absolut värre!
Lycka till med ditt fortsatta självhjälpande, gott om du kan slippa ta till mediciner med allt i biverkningsväg som det innebär!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.