Längdskidor Utrustning 18 inlägg 8830 visningar

Nybörjarnas nybörjare

Susann J
1964 • Växjö
#1
28 januari 2015 - 20:22
Gilla 
Hej!
Vågar knappt skriva min fråga. Då jag knappt åkt skidor de senaste 25 åren och innan dess har jag bara haft mkt enklare skidor. Men... För två år sedan köpte jag nya skidor, vallningsfria, med fiskfjällsunderlag. Sen dess har jag kanske åkt fyra mil, det har inte funnits så mycket snö här i Växjö. I helgen åkte jag skidor ihop med en tjej som hade en slags tape under sina skidor, då insåg jag att mina nybörjarskidor var urkassa. De har inget bra glid, varken framåt eller bakåt. Jag är nu beredd på att köpa nya skidor, absolut inget avancerat , men ett litet snäpp över mina vallningsfria skidor. Jag vill inte hålla på att valla, så vad har jag för alternativ? Hur funkar vallningstape?
Jag är ganska kort och det kan göra att jag har svårt att hitta skidor som passar mig.
Någon som kan ge mig ett råd?
Magnus
1968 • Västerås
#2
28 januari 2015 - 20:44
Gilla 
Hur mycket skidor har du tänkt att åka de närmaste åren?

Det några ju finns alternativ:
- Fortsätta åka 1-2 mil om året med de skidor du har
- Skaffa vallningsbara skidor och lägga tejp på dem
- Skaffa vallningsbara skidor och lär dig fästvalla
- Skaffa vallningsfria typ Skintec skidor
- Skaffa skate-skidor

Alla har för och nackdelar, även tejp...

Rådet blir nog att du åker till Pölder sport i Nässjö (10-11 mil från Växjö?) så kommer de att hjälpa dig hitta passande utrustning.
1968 • Kapp
#3
28 januari 2015 - 20:51
Gilla 
Vallnings tejp är helt ok allternativ men fungerar innom ett vist område,
det finns i dag andra vallnings fri skidor som kan vara ett alternativ för dig,
men fördelen med valla tejp är att om du då kanske i fratiden tänker dig ett lopp så kan du valla så du får toppen glid å fäste,
Ska du endast gå för motion el för skoj skull så hade jag gått för vallnings fritt.
då är det 2 skidor att välja på. http://www.polder.se/sv/langdskidor-vinter/langdskidor/atomic/atomic-sport-skintec-dam/ http://www.polder.se/sv/langdskidor-vinter/langdskidor/salomon/salomon-equipe-rc-skin/

Hade gått för Atomic själv,hör gott om dom.
Kristoffer
1982 • Alingsås
#4
29 januari 2015 - 01:11
Gilla 
Som tidigare, åk till Pölder, dom vet vad du behöver, kolla även Swix vallaskolor på youtube för ska du åka skidor måste du som minimum ha prylar så du kan glidvalla, här finns det inga genvägar, alternativt, lämna in dom på intersport eller pölder och få dom glidvallade en gång om året för några hundralappar... Med fästet kan man fuska med tejp eller klister på spray. Fiskfjällskidor har inget bra glid och fästet funkar inte på alla underlag... Min rekommendation, åk till Pölder och fråga dom vad du behöver
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#5
31 januari 2015 - 20:13
Gilla 
Re Susann J

Jag är lat och har valt tejp-valla till mina vanliga vallningsbara Rossignol-skidor, och när jag bytte till dem för 4 år sedan från några månaders försök med vallningsfria skidor med fiskfjällsmönster så gick det omkring 10 % fortare så det kändes som ett klart lyft.

Glidet och troligen fästet med tejp är inte lika bra som när vallakunniga använder olika burkvallor vilket jag kan märka vid jämförelse av glidet i skidspåret, men jag tycker tejp är mycket bekvämt och fungerar hyfsat i nästan alla temperaturer utom t ex nysnö kring noll grader som just idag då det frös fast is och snö under skidorna och när det är isigt före strax över noll då fästet kan vara uselt och klister hade varit bra om man orkade rengöra skidorna därefter, men de tillfällena är relativt få varje säsong i Högbo.
Det var dock många som hade problem med underfrysning idag, troligen även med vanlig valla.

En tejpvallning kan för mig räcka flera 10-tals mil och om jag även vill ha bättre glidpreparering lämnar jag in skidorna någon gång per säsong, i mitt fall oftast i butiken vid Högbos konstsnöspår för både glid och tejp.
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#6
1 februari 2015 - 21:40
Gilla 
Hej Susann, bra att du vågar fråga! Det finns inga frågor som är "för enkla".
Vallningsfria skidor med fiskfjäll kan säkert ha sina fördelar - men är otroligt tråkiga att åka på. Som du märkt glider man jättedåligt - det är som att farten hela tiden bromsas upp. Så jag tycker att det är bra att du köper nya skidor!
Rådet att åka till Pölder är utmärkt. Säg att du är supernybörjare så får du bra hjälp.
Jag tycker att du ska satsa på tejpvalla. Det kan du få hjälp med i en sportaffär (om du inte vill lära dig själv). Det enda du behöver göra själv är då att nån gång bättra på glidvallan (alltså där fram och där bak under skidorna...) med nån typ av "snabbglidvalla". Finns på burk och har liksom en svamp i toppen som man sprider ut med, nästan som skokräm...
Då har du skidor och valla som funkar i nästan alla väder. Du kan då också unna dig att INTE bli vallaexpert - för det är helt ok. Hoppas att du får många fina skidturer, och fortsätt gärna att fråga!
1965 • Sala
#7
13 februari 2015 - 10:31
Gilla 
Hej, Susann! Jag håller med Anders Strömvall här ovan och skulle i ditt ställe ha satsat på ett par Atomic Skintec.
1978 • Arboga
#8
13 februari 2015 - 11:24
Gilla 
Som glad skidmotionär behöver man inte jobba så mycket med glidvalla, inte alls faktiskt. Skidorna är bra nog som de är ifrån affären, åtminstone som man köper kvalitetsskidor.

Men bra fäste är A&O. Det är skittråkigt att åka runt med dåligt fäste, får man inte fäste så slutar man nog åka skidor efter några turer. Men det behöver inte vara rocket-science. Vallatejp fungerar för motionären i 9 gånger av 10.
Leif Rubensson
1965 • Kalmar
#9
14 februari 2015 - 17:39
Gilla 
Jag skulle ha satsat på ett par riktiga vallningsbara skidor. Gör bara inte misstaget att köpa dem begagnat. Åk istället till en välsorterad sportaffär (Pölder som föreslagits ovan är perfekt). De kan hjälpa dig att välja ut ett par skidor som passar just dig och märka ut fästvallazonen åt dig. I Början kan du gott nöja dig med tejpfäste, det funkar klockrent på de flesta snötyper. Se också till att lägga ut några hundra extra för att de i butiken ska mätta belagen på dina skidor. Kanske tycker du tids nog att det här är jättekul och då kan du börja grotta ner dig i glidvallning och annat fäste än tejp. Lycka till!
Susann J
1964 • Växjö
#10
26 februari 2015 - 10:22
Gilla 
Tack för alla tips. Jag köpte ett par skidor som jag ska sätta tejp under. Det fick bli ett par från Intersport men killen som sålde dem gav många goda råd och verkade vara väldigt kunnig. Tyvärr, försvann snön i samma veva som jag köpte mina skidor, så jag har ännu inte testat dem, får vänta till nästa vinter.
Magnus
1968 • Västerås
#11
27 februari 2015 - 11:14
Gilla 
Svartbäcksmåla i Nybro har fortfarande fina konstsnöspår. Kolla www.skidspar.se
Leif Rubensson
1965 • Kalmar
#12
27 februari 2015 - 19:05
Gilla 
Tycker inte spåren i Svartbäcksmåla är så fina. Snön har varit brun där länge nu. De är ganska snabba att ge sig själva betyget 5/5. Fast här omkring bjuds inget annat och givet förutsättningarna gör de ett fantastiskt jobb. Men jag skulle inte köra i de spåren med nya skidor.
Annica Eriksson
1971 • Norrahammar
#13
21 januari 2018 - 14:05
Gilla 
Hej! Jag är också ny på skidor och började förra året med "gamla fiskfjäll" mest för att kolla om det var kul att åka. Det var det verkligen, så nu har jag köpt nya grejer hos Pölders. Jag vill lära mig att valla framöver men just nu vill jag bara ut och åka och de hjälpte mig därför att lägga på tejp. Jag har varit ute och åkt både igår och idag men fick ganska mycket problem med snö som fastnar. Pölders varnade mig för nysnö och lössnö, men hur undviker man lössnö?? Den finns ju överallt bredvid spåren. Där man tar på skidorna jämte spåret, när man kör om mellan spåren (skatebana) eller om man måste stoppa kan man ju inte stå still i spåret. Då kliver man ju ut... Riktigt besviken åkte jag hem idag eftersom det var på tok för mycket folk och därmed omkörningar i lössnö gång på gång. Hopplöst! :( Nu undrar jag, är det så att tejpen ska nötas och bli lite sliten innan den funkar eller hur är det tänkt? Det skulle ju va så bra med tejp...
1969 • Kiruna
#14
21 januari 2018 - 20:31
Gilla 
Är det kall nysnö så lägg på ett par lager blå burkvalla på tejpen så hugger det inte lika mycket. Tejp funkar bäst på "mellanfören". På kall nysnö blir det för aggressiv och hugger eller fryser, speciellt ny, tape och på isigt funkar bara klister. Går dock att lägga ett tunt lager klister på tejpen och sedan att täcka med burkvalla när det snöar igen. Så en tub Universalklister och en blå burkvalla kan vara bra att ha även om man har tejp.
1965 • Sala
#15
22 januari 2018 - 13:10
Gilla 
Annica Eriksson: "Riktigt besviken åkte jag hem idag eftersom det var på tok för mycket folk och därmed omkörningar i lössnö gång på gång. Hopplöst!"

Jag tycker du ska pröva ett par fällskidor, t.ex. Atomic Redster C9 Skintec. https://shop.atomic.com/en/products/redster-c9-skintec-med-ab0728.html
Annica Eriksson
1971 • Norrahammar
#16
22 januari 2018 - 20:38
Gilla 
Stort tack för tipset Glenn! Testade blå valla ovanpå tejpen idag och det var suveränt! Det gick som tåget i 7 km tills toppluvan slocknade! (Inbyggd pannlampa) :D

Magnus, jag förstår att du tycker det och det vore kanske det mest naturliga när man är helt grön som jag, men jag har hört med bekanta och läst en del här på forumet och har bildat mig en uppfattning om vad folk tycker. Jag är intresserad och har för avsikt att bli bra på det här med att åka skidor och att valla (rätt). Det är bara det att jag köpte nya skidor precis nu och vill gärna ha en snabb lösning eftersom det ev inte är mycket kvar av den här säsongen. :)
Walker67
1947 • Växjö
#17
23 januari 2018 - 00:52
Gilla 
Jag har åkt skidor i hela mitt liv och testat olika lösningar. Tejp tycker jag var ganska dålig lösning, så jag vallade över den och hade den som grund.
I nollföre och nysnö har jag kört med ruggat + silikon, som fungerat bra.
Nu när Team Sportia hade sin superrea köpte jag ett par Salomon Equipe skin som passade min vikt. Jag preparerade skin-delen med biltema silikonstift och jag måste säga att det fungerade väldigt bra - bombfäste och hyfsat bra glid (givetvis inte lika bra som vallade)
Jag måste verkligen rekommendera skin-skidor som den bästa lösningen om man inte vill eller kan valla fäste.
1965 • Sala
#18
23 januari 2018 - 12:46
Gilla 
Annica -- Vill du bli bra på att åka skidor ska du lägga så mycket tid som möjligt på det och inte låta så mycket tid gå åt till vallningen. Vill du å andra sidan bli bra på vallning ska du nog inte använda vallatejp.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.