Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 7857 visningar

Stel vad, knutor, stumt steg

1965 • Furulund
#1
26 april 2015 - 13:28
Gilla 
Jag har en vad där den inre långa vadmuskeln är stenhård. Där är många knutor. Spänsten i steget är borta. Har länge kämpat med foamroller, massage, stötvågsmassage, stretching och tåhävningar i alla former. Problemen i vaden har lett till problem med plantar faciit som dock är mycket bättre nu.
Alla tips mottages tacksamt.
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#2
26 april 2015 - 18:49
Gilla 
Tjenare!

Jag har/har haft liknande problem.

Jag kan inte riktigt förklara det men för mig hjälper det att stretcha ljumskarna. Det är precis som om "draget" kommer därifrån.

Behandling, stretching od av vaden gav inte mig någon lindring så min bedömning var att problemet inte härstammade därifrån. Testa då lite olika och upptäckte resultat vid stretching av ljumsken.

Mina problem verkar dock inte varit lika påtagliga som dina. Men stelhet/ömhet i inre delen av vaden och smärta under foten. Båda har lindrats av stretchingen.

Hoppas på bättring för din skull också!
1965 • Furulund
#3
26 april 2015 - 19:03
Gilla 
Tack Mikael, jag ska testa det.
1965 • Eksjö
#4
26 april 2015 - 19:53
Gilla 
Tre ord: Olivolja. Olivolja. Olivolja.

Olivolja tränger igenom smörpapper, kan mjuka upp nästan vad som helst. Smörj några gånger om dagen i några veckor.
Björn
1975 • Stockholm
#5
27 april 2015 - 00:45
Gilla 
Maskrosor kan visserligen tränga igenom asfalt men jag skulle nog snarare rekommendera tennisboll. Stå upp och rulla en fot i taget tills de ömma senorna lugnat sig. Tennisboll har även funkat bra för mig mot vaden även om det krävts massaghjälp när det varit som värst - i princip kramp som "låst" delar av vaden (vilket det låter som att du har problem med). Hård och ihärdig vadstretch (som tex yogapositionen "hunden") har funkat liksom en stretch för att komma åt inre vadmuskeln. Man sätter upp ena foten (bara främre trampdynan) på en högre bänk eller liknande (ca 50-60 cm), lägger tryck på foten (luta dig på med samma sidas armbåge på knät) neråt/framåt så foten flexar ner. Kan vara lite trixig att hitta men gunga lite försiktigt med tryck fram/bak med tryck så hittar du det efter ett tag. För att komma åt inre vadmuskeln (soleus) är den inte dum.
1965 • Furulund
#6
27 april 2015 - 10:09
1 Gilla 
TAck Björn
1972 • Uppsala
#7
28 april 2015 - 22:43
Gilla 
Tror att jag har råkat ut för exakt samma sak. Det hände i vänster vad i slutet av februari (är bra i vänster vad nu) och i måndags förra veckan var det helt plötsligt dags för min högra vad. Under en löprunda så kom en stelhet smygande djupt inne i mitten av vaden. En krampliknande känsla som gjorde vaden stelare och stelare. Vilade fem dagar och massage + stretch gjorde att det släppte snabbt. Tyckte att jag var helt bra igen men samma sak idag igen. Lyckades genomföra dagens pass ändå men börjar bli orolig för min första mara i slutet av maj. Träningen har gått bra den här våren så det är extremt frustrerande med problemet med högervaden. Jag ska testa massor med massage och stretch och även ljumskarna som du beskrev Mikael.
Någon som vet vad detta problem kommer av? Har känt mig otroligt stark och haft många bra träningspass när detta helt plötsligt dök upp igen.
1987 • Täby
#8
23 januari 2021 - 23:08 Redigerad 23 januari 2021 - 23:08
Gilla 
Ledsen att väcka en gammal tråd men jag är så nyfiken på hur det har gått för er alla och om ni kom på ytterligare lösningar!

Har själv haft de beskrivna problemen jättelänge och de övergick också till plantar fasciit.

Nu är det så pass jävligt att jag springer 1 km, får stanna och sträcka ut vaden, springa 1km osv osv. På senare har också känseln i mina fötter börjat försvinna när jag springer. Även om jag vilat länge blir det likadant nästa pass och mellanåt är vaden alltid öm.

Tröttnat på detta!
Christer Bertel
1953 • Uddevalla
#9
24 januari 2021 - 18:34 Redigerad 24 januari 2021 - 18:34
Gilla 
Förutom alla behandlingar jag också genomgått genom åren som beskrivs av flertalet inlägg ovan,vill jag tillägga MAGNESIUM. En anledning kan vara magnesium brist som man kan avhjälpa. Själv överdoserar jag ca 150-180%,svettas man mycket så svettas man även ut magnesium.Magnesium är muskelavslappnande.Köper den med lila lock på apoteket.
1974 • Stockholm
#10
26 januari 2021 - 10:59 Redigerad 26 januari 2021 - 11:00
Gilla 
Jag har i perioder också upplevt ovanstående problem. Stela vader som sedan går ner i hälsenorna och tillslut bli plantar fasciit.

Själv har jag inga större besvär när vaderna är stela, dvs jag märker det inte så mycket, vilket gör att när det väl går ner i hälsenorna så är det redan för sent och riktigt jobbigt att bli av med.

För mig verkar det ändå funka hyfsat med massage och stretch av vaderna. Enbart strech är dock inte tillräckligt utan jag måste även massera riktigt hårt (gör det själv) flera gånger dagligen för att få stelhet och stumhet i vaderna att släppa.

Men då stelheten i vaderna ofta byggts upp över tid (då jag är dåligt på att reagera på det) så tar det ofta ett par veckor att få det att släppa, då drar jag även ner på löpmängden för att inte reta vadmusklerna för mycket samtidigt.
Leo
1986 • KARLSTAD
#11
27 januari 2021 - 08:37
Svar på inlägg #8
Gilla 
Om känseln försvinner tycker jag du ska söka ett medicinskt utlåtande!
1987 • Täby
#12
11 mars 2021 - 21:01
Gilla 
Sedan jag skrev inlägget ramlade jag över en artikel som beskrev muscle compartment i baksida ben. Jag är själv redan opererad för muscle compartment på framsidan och visste inte ens om att det gick att ha problemen i baksidan också så det blev lite aha!-moment och detta måste det ju bara vara.

Jag ska göra en tryckmätning för att kontrollera detta och se om det blir operation eller ej.

Ska jag också tillägga att jag har sökt vård tidigare ang detta och att jag tappar känseln i fötterna men då har man inte hittat något. Dock gjordes det aldrig mätningar under stress utan alltid i vilat läge.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.