Löpning Skador & Rehab 44 inlägg 15826 visningar

Plantar Fasciit

1973 • Åkersberga
#1
28 april 2015 - 11:40
1 Gilla
Jag var och gjorde ultraljud på bägge fötterna i går för att se hur min plantar fascia ser ut.

April-11 blev jag dålig i högerfoten och slutade i princip springa.
Kände mig bättre våren -14 och började springa lite under hösten-14.
Har fått ont i vänsterfoten under våren-15.

UL visade:
Min PF på högerfoten var 4 mm tjock :-(
Min PF på vänterfoten var 5 mm tjock :-(
Normaltjockleken är max 2,5 mm
Hälsporre i bägge fötterna.
Hälkudden är fin och intakt.

Känns otroligt tröstlöst.
Inte ens min "gamla" trasiga fot är i närheten av att läka ut.
Fortsätter det så här kommer jag inte ens kunna gå när jag är gammal.
Jag har testat allt.

Nu blir det tejpning av fot, hälkuddsinlägg samt löpförbud i fem veckor och sedan återbesök.

Är inte ute efter tips och råd utan mer informera er andra med PF om hur segt en del andra drabbade har det. Var glada om era skador är mer kortvariga och lindriga!!!
< < < 1 2 3 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
#21
16 september 2018 kl 23:29 Redigerad 16 september 2018 kl 23:31
1 Gilla
Har haft smärta på olika ställen i hälen, som även vandrat runt, under perioder de senaste ca 5 åren. Just nu är det väldigt likt PF, har ingen säker diagnos. Men det är en överansträngningsskada helt klart.

Övningarna i länkarna som Johan Bergström tog upp är sådant som hjälpt mig. Nu håller jag på att bli av med besvären igen m hj a stretch (länge! letar upp stramaste lägena - flera gånger om dagen), crab walk och excentriska tåhävningar (bara ner till horisontalläge ungefär).

Det jag märkt i olika trådar är att de flesta inte nämner belastning vid tåhävningarna. Det är mycket viktigt att tåhävningarna görs mot tillräckligt motstånd - efter ett tag räcker oftast inte kroppstyngden till, man måste komplettera med exv en ryggsäck som man fyller med alltfler vattendunkar eller böcker. Några kg räcker inte långt, det ska vara så att man har svårt att orka köra sina 15 långsamma tåhävningar per set. Jag har varit uppe i 60 kg när jag skulle träna upp styrkan efter en vadmuskelbristning. (Kan vara bra att stretcha vadmusklerna mellan set:en).

Tejpning kan avlasta rejält. För att rehab:en ska lyckas behöver man se till att man är smärtfri i vardagen. Stödjande skor, inlägg, tejpning, gelkuddar....Dem ska man inte behöva sen, men tills man blivit återställd kan det vara bäst att vara noggrann med dem.
1979 • Göteborg
#22
19 september 2018 kl 08:31
1 Gilla
Hej,

Jag vill lyfta det som hjälpte mig och min hälsmärta.

Hade problem med plantar fascit-liknande problem i 4 år.

Den senaste läkaren (Vladislav Gordins, Ortho center/Ifk-kliniken) hittade orsaken till problemet: en överspänd vad - i synnerhet gastrocnemius. Han sade "du skall inte träna - satsa på yoga/stretching. Sista alternativet är att förlänga vaden genom operation"

Jag hittade sedan in på https://onestretch.com/

Här kallar men orsaken till problemet för "The split second effect": https://onestretch.com/wp-content/uploads/2016/09/Amis_SSE_Article.pdf

Man skall helt enkelt stretcha vaderna ståendes med båda skorna på ett trappsteg (eller liknande) med "hålfoten" på kanten. Man stretchar passivt 3x3 min per dag för att "nollställa" vaderna.

Här beskrivs metoden, där det räcker att använda ett trappsteg: http://angryorthopod.com/2016/03/calf-stretching/

och här: http://angryorthopod.com/wp-content/uploads/2016/03/Download-this-Guide.pdf

Jag använde mina birkenstock i trappan och märkte skillnad på 1 vecka =)

.. men det kan ta upp till 6 mån innan effekt uppnås tydligen.

Lycka till!
Oldboy
1952 • Danderyd
#23
19 september 2018 kl 13:09
Gilla
Hade en naprapat som sa "Vadmusklerna är sega. Stretcha dem en minut vardera." Det brukar jag göra men jag har märkt att många bara kör 20-30 sekunder. I sommar har jag slarvat mycket med stretch efter löpning och dessutom gått omkring i flip-flops i stället för omväxlande sandaler och barfota. Är övertygad om att mina akuta problem beror på det.
1979 • Göteborg
#24
19 september 2018 kl 15:46
Gilla
Enligt "författarna" till metoden i #22, skall inte denna stretching göras varken ca en timma före eller efter träning, utan övrig tid på dygnet
1971 • Nykvarn
#25
20 september 2018 kl 14:53
2 Gilla
Det finns ju flera trådar om Plantar Fasciit just nu på forumet och många som har riktigt långvariga besvär. Som en motvikt tänkte jag beskriva att jag i princip blivit av med min hälsporre som jag behandlat sedan maj. Jag har heller inte avstått löpning speciellt mycket utan jag har totalt bara behövt helvila 2+1 vecka samt naturligtvis enstaka dagar när jag ändå skulle löpvilat.

Jag fick ganska rejält ont i foten i våras efter att ha varit morgonstel i foten länge, framförallt efter tuffare träningspass. Den 22/5 sökte jag sjukgymnast som ställde diagnos, då höll jag uppe i ca två veckor då jag inte sprang alls, testade en kort löprunda men smärta kom tillbaka ett par dagar senare så då höll jag uppe en vecka till, sedan har jag kunnat springa kontinuerligt igen, 4-5 pass per vecka.

Min PF har varit ganska lindrig enligt sjukgymnasten.
Jag skrev ett blogginlägg för en månad sedan vad som fungerat för mig. https://wwwfyraochtrettio-staffan.blogspot.com/2018/08/uppdatering-min-behandling-av-halsporre.html

jag har förstått att det är olika för olika personer vad som fungerar och terapeuter verkar också ha olika idéer om hur det ska behandlas, min sjukgymnast ville t ex inte gå på med stötvåg då han tyckte det var onödigt att belasta senan med det i mitt fall.

Vad som hänt senaste månaden är att min PF blivit ytterligare lite bättre, jag har ingen smärta längre men kan fortfarande vara lite stel ibland, skulle ändå säga att jag är besvärsfri nu till 90%. Jag har också börjat stretcha vader mer och längre enligt Andreas inlägg #22, jag slarvar och kör kanske inte 3x3 minuter per dag men i alla fall fem minuter åt gången åtminstone dagligen och jag har upplevt att det hjälpt mig.

Hoppas detta kan hjälpa någon och att det inte behöver vara nattsvart och betyda uppehåll på flera månader trots en PF-diagnos.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#26
20 september 2018 kl 21:55
Gilla
Har börjat testa den här massagen nu: https://www.facebook.com/sportamore/videos/10157486295891808/
1979 • Göteborg
#27
21 september 2018 kl 14:10 Redigerad 21 september 2018 kl 14:14
Gilla
Man kallar den överspända vaden för "Equinus" https://www.bestfootdoc.com/library/equinus.cfm
https://www.youtube.com/watch?v=YOPvDl2gM5Y


Här visas en sekvens som jämför Equinus med normalt rörelsemönster. https://www.youtube.com/watch?v=VI4zJZvZS8o

...som sagt, detta kan vara EN av flera orsaker till fotproblem




Johan Norman
1967 • Göteborg
#28
28 september 2018 kl 08:31
Gilla
I det stora hela, en rätt deprimerande tråd, detta?! Vill också skriva av mig lite, kanske få upp humöret samt även få lite råd och tips. Skall försöka att inte bli för långrandig.

Jag har sprungit i ca 2,5 år. Självklart har jag sprungit förr i mitt liv, tränat fotboll, långa uppehåll, sedan gym, spinning och sånt, men för ca 2,5 år sedan blev det nästan uteslutande löpning. Självklart har man fått lite ont ibland, det har varit i vader, i knän och även häl/hälsena. Mina fötter har lågt fotvalv och sedan jag började intressera mig mer, lärde mig om neutralt löpsteg, pronation och sånt, så har jag köpt stabila skor. Den värk jag kände när jag började, var aldrig så illa, att jag behövde avsluta ett träningspass eller uppsöka läkarvård efteråt. Har inte heller behövt ta längre uppehåll från joggandet på grund av värk eller skada. Sjukdom, förkylningar och sånt, har jag ju haft, men inga skador.

Efter ett lite längre pass, 22KM, i mitten av augusti, så kände jag under passet, en rätt centrerad smärta, under höger häl. Jag fortsatte träningen, kom hem och efter detta vilade jag i någon vecka, men detta hade jag gjort en ändå, som uppladdning till Göteborg Midnattslopp. Det blev ett par lugna kortare pass bara, dagarna innan och under dessa pass hade jag inte ont alls.

Dags för Midnattsloppet i Göteborg, 25 augusti och såg fram emot detta väldigt mycket. Hade inte sprungit det tidigare, skulle vara inne på Ullevi och så vidare, kul skulle det bli. Loppet, startar, en långsam, trång första kilometer, följdes av uppsprickande fält och man kunde börja springa i sitt eget tempo. Med mina mått mätt, flöt det på bra. I sex kilometer. Det var som att få en glödgad spik, rätt upp i foten, hälen. Otroligt ont, gjorde det. Kände så klart att detta var något annat. Inte bara latmasken som ville att jag skulle sluta springa. Kunde nog redan där också känna att detta nog inte kommer läka ut under söndagen eller några dagars vila.

Redan på måndagen, fick jag tid hos Ortoped, GHP Ortho Center IFK Kliniken. Ortopeden jag pratade med, sa att jag hade två åkommor. En överansträngd och inflammerad hälkudde och plantar fasciit. Jag fick ett par övningar att göra, en del att tänka på och fick foten tejpad. Så efter en rätt mörk söndag (kommer jag aldrig kunna springa mer, vad skall jag göra med alla bokade och betalade lopp i framtiden) så fick jag upp lite hopp efter ortopedbesöket.

Övningarna jag fick, var spreta med tårna, egentligen hela tiden, när jag kunde, jag skulle även vika på fötterna, fram och tillbaka lika ofta. Sedan var det vila, absolut inte springa, helst inte ens gå. Instruktioner för tejpning fick jag också.

Jag började med övningarna direkt. Visade min fru hur man tejpade. Springa var det ju så klart inte tal om, men vila är ju svårt, ville inte sjukskriva mig från jobbet, så dit fick jag ju gå och väl på arbetet, så blir det ju en del rörelser. Dock så har jag möjlighet att göra fotövningar, så detta gjorde jag kontinuerligt.

Förutom alla tips och råd, så börjar man ju googla, läsa jogg.se (forum) och kolla vad det finns för hjälpmedel. Så jag har köpt inlägg, jag har köpt hälkoppar, jag har köpt nya joggingskor, två par och mirakelstöd i form av strumpor och annat. Lätt räknat, tusentals kronor, utan att jag egentligen vet om att det kommer att hjälpa mig, men det känns bra för stunden.

Jag gjorde återbesök hos ortoped efter elva dagar. Det kändes bättre då än dagarna efter midnattsloppet. Jag hade gjort övningar, vilat så mycket jag kunde och hade börjat kunna gå ordentligt. Utan kryckor och utan att enbart sätta ner tårna med höger fot. Läkaren (kallas ortopeder för läkare?) sa att det var bra framsteg, jag fick ytterligare övningar att göra, förutom de jag redan fått, samt att vi diskuterade lite framtid.

Jag hade två i tid närliggande lopp inbokade. Det var Jubileumsloppet, i Göteborg och det var Köpenhamns halvmara. Det sistnämnda var vi flera stycken som skulle åka ner, det var hotell bokat och planer smidda. Och jubileumsloppet, var mer ett vanligt millopp i mängden, som dessutom bara låg två dagar bort, efter det andra ortopedbesöket. Jubileumsloppet, tyckte ortopeden inte att jag skulle försöka mig på, fast hon sa inte blankt nej, jag fick känna efter själv. Loppet i Köpenhamn kanske kunde gå, men då borde jag ha testsprungit lite innan. Tyvärr (kanske) så försökte jag springa båda.

Jubileumsloppet, haltade jag igenom, utan att jag fick så mycket ondare, när man börjar bli uppvärmd och ett visst adrenalinpåslag, så funkade det ju rätt bra. Det man inte vet är ju hur mycket man förvärra skadan? Kom i mål, och den stora fördelen nu, var att jag visste hur jag skulle göra de närmsta dagarna, med övningar och tejpning, vila och rörelse. Vissa dagar efter detta lopp kändes det väldigt bra. Aldrig så att jag kände att motionera hade varit skönt, men att det kanske läkte, gick åt rätt håll?

Sakta men säkert närmade sig Köpenhamn, vi åkte ner, checkade in på hotell och hämtade nummerlappar på Expo. Det klart att det är svårt att hålla sig då? Startade och sprang, i 12KM, sen var det en kamp för att komma i mål, den enda fasta punkten jag hade i Köpenhamn! Det gjorde ont. Det var nog ganska fel, att ställa upp! Efter detta, tolv dagar, har jag bara "rehabbat", med övningar. Har även haft en förkylning, som gjort att jag faktiskt har varit hemma mest. Så, plats på stället vila, råder.

Vissa dagar, så känns det bättre än andra? Är det så för andra också? Hur mycket utrustning köper n? Tror ni på inlägg, kuddar, mirakelstrumpor och tofflor? Vad kunde jag gjort annorlunda innan skadan? Då jag vet att jag har lågt fotvalv, behöver stabila skor, skulle jag kanske bokat tid hos http://lopsko.se/ och fått utprovade skor, med eventuell inlägg? Om detta läker ut, vilket jag hoppas, men man i de mörka stunderna tvivlar på, vad skall jag tänka på då? Skor, sulor osv, börja ändra på något? Jag menar, jag sprang ju nästan obehindrat i två år, utan smärtor eller krämpor, i någon större utsträckning. Eller var det bara en tidsfråga innan det skulle hända?

Jag har återbesök hos ortopeden 4/10. Jag hoppas att jag kommer vara bättre i foten då, jag kommer att bombardera henne med frågor, liknande de ovan, för jag behöver svar och jag behöver positiva signaler. Nästa lopp, som är betalat och klart, är Varvetmilen i Halmstad, 13/10 (bokat redan i somras, när hösten planerades) och jag har inte gett upp det. Håller mina tummar och ber om ursäkt för ett långt inlägg. Kände ett behov av att skriva av mig!

Tack och trevlig helg.
Oldboy
1952 • Danderyd
#29
28 september 2018 kl 20:40
1 Gilla
@Johan Norman: Loppen är väl inte så himla viktiga, det går hur många bra lopp som helst. Skippa nästa, hur du än mår!

Vad kan du göra annorlunda? Köra styrketräning av allt du använder när du springer. Är fötterna starka behöver du inget speciellt när du springer bara för att du har låga fotvalv. Kanske på ultra. Men stretcha vaderna ordentligt efter löppass och kanske nån gång då och då även när du inte har sprungit. Gå inte för mycket i strumplästen på hårda golv eller i flip-flops. Däremot tror jag att det är bra styrketräning att springa barfota en bit då och då. Sedan skadan läkt.
Petter Bogren
1967 • Danderyd
#30
29 september 2018 kl 07:47
Gilla
#27 Johan - väldigt intressanta filmer och artiklar, tack. Jag tycker det låter som en rimlig förklaring på mina problem. Ska nu börja stretcha vaden ståendes på trappsteg som visas så får vi se vart det tar mig.

Tycker de flesta åtgärder man läser om går på själva symptomen inte orsaken till skadan. Teorin om spända och korta vadmuskler går på orsaken.
Johan Norman
1967 • Göteborg
#31
29 september 2018 kl 09:49
Gilla
@Oldboy

Tack för infon och ja, du har ju så klart rätt. Borde så klart inte sprungit varken i Göteborg eller Köpenhamn. Just nu är jag inne i en ren viloperiod, förutom att jag (tar bilen dit) är på gymmet och cyklar lite och kör de övningar, som inte smärtar.

Håller tummarna att det ebbar ut snart. Vill ju så klart springa lite igen!
Oldboy
1952 • Danderyd
#32
29 september 2018 kl 12:04
Gilla
@Petter: säkert bra, särskilt om det känns hur det drar. Men sluta inte med styrketräningen=tåhävningarna och eller crabwalk, du behöver både bot och bli av med orsakerna. Om det nu var det.
1979 • Göteborg
#33
29 september 2018 kl 17:59
Gilla
Toppen Petter att du testar - återkom med utvärdering längre fram! Kan ta 2v upp till 4 mån innan resultat kommer
Petter Bogren
1967 • Danderyd
#34
29 september 2018 kl 20:40
Gilla
Johan - jag har redan haft löpvila sen i maj och kört stretch samt lite laser i tre veckor cirka. Återkommer!
Nea
1977 • örebro
#35
1 oktober 2018 kl 15:49
Gilla
Haft också denna åtkomma legobitsvandrande fötter tusen nålar i 2 års tid. gick stötvågsbehandling ca 10 gånger så ena blev bra med ihärdigt sjukgymnastik och yoga och gym för löparfötter. Fick tid hos ortoped fick bedövningspruta med anti inflammatoriskt blandat i som han stack i nålen och hackade på stället. 4 dagar gjorde det ont men sedan dess gick jag mycket ökat tills nu för ca 3 veckor sedan joggade 2 mil super glad. Ortopeden sa att ville inte ge kortison för då var risk för nekros och kudde vill man ha där för att gå bra! tränar än mina fötter för att förebygga. Hoppas slipper men tyvärr är det lät att få igen burr...
har Silicon inlägg i skorna och det räcker...och ser till ha bra skor för bra stötdämpning.
hoppas du hittar ditt sätt att bli bra!
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#36
1 oktober 2018 kl 22:11
Gilla
Ni som kör med iläggs-sulor,vilka rekommenderar ni?
Petter Bogren
1967 • Danderyd
#37
2 oktober 2018 kl 06:43
Gilla
#36 @Jonas - Jag har fått mina tillverkade på ortopedklinik på remiss. De gjuter av fötterna och gör sen ett par sulor efter det.
1971 • Nykvarn
#38
2 oktober 2018 kl 08:29
Gilla
Jonas #36, jag körde med ett par standardinlägg för hälsporre från en ortopedbutik i mina vardagsskor i början. De kostade ca 600 kr och var alltså inte lika dyra som de formgjutna. De hjälpte ändå väldigt bra i början och minskade smärtan och belastningen på senan. Jag provade också att ha dem i löparskorna men det kändes bara konstigt så det slutade jag med ganska snabbt, Nu har jag helt kunnat fasa ut dem också från vardagsskorna.
Johan Thornberg
1980 • Köpenhamn
#39
7 oktober 2018 kl 11:37
Gilla
Vad skönt att läsa alla solskenshistorier. Jag tränar just nu upp till att springa 100 km nästa år och Trans Scania 2020 och har haft problem med plantar fasciit de senaste två månaderna. Har fått kanonbra hjälp av min fysioterapeut (och mindre bra hjälp av min läkare), men det är riktigt trist att inte kunna springa så mycket som man önskar och ibland känns det lite hopplöst när läkningen inte går så snabbt som man vill.
Min fysioterapeut har rekommenderat att göra squats på tå för att stärka senan och det känns som att det hjälper.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#40
7 oktober 2018 kl 14:58
Gilla
#39
Hur mkt går du upp på tå? Testade och blev lätt "symaskin" i benen! :)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.