Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 5536 visningar

Peroneus longus

hxman
1976 • Skåne
#1
30 november 2015 - 16:25
1 Gilla 
Efter självdiagnos har jag kommit fram till att mina problem med vristerna beror på strulande Peroneus longus. Eftersom jag blir tvungen att göra Favorites-konkurs pga bristande kontroll på mina bokmärken så lägger jag ett par länkar här till egen och (kanske) allmän nytta
http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/ankle-achilles-shin-pain/peroneal-tendonitis
http://www.athletestreatingathletes.com/ata-blog/2013/05/peroneal-tendonitis/
https://bananarunning.wordpress.com/2009/02/21/leg-muscle-101-peroneus-longus/
https://bananarunning.wordpress.com/2011/06/08/pl-stretch/

Jag har bytt taktik från att gära tåhävningar till förbannelse till att rulla (och springa mindre och styrketräna resten av kroppen). Tips på varianter på djupgående egenmassage av vader mottages med tacksamhet.

(Annars får jag googla det också och lägga upp de bästa träffarna här...)
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#2
30 november 2015 - 16:52 Redigerad 30 november 2015 - 16:53
Gilla 
En av dom som du listade hjälpte mig: http://www.athletestreatingathletes.com/ata-blog/2013/05/peroneal-tendonitis/

Där hittar du tips för hur du kan kinestejpa längs med peroneus longus. Jag hade ganska stora problem med det i ca 1 månad innan jag började tejpa... säkert placebo men jag upplevde att det verkligen hjälpte.

Utöver det så masserade jag mha av tennisboll (dvs kroppsvikten mot boll a la foamroller).

Min smärta "rörde på sig". Det började med ont uppe på vristen men efter någon vecka så dök smärtan upp en bit upp på smalbenet.
hxman
1976 • Skåne
#3
30 november 2015 - 23:00
Gilla 
När jag började springa så var det alltid vaderna som var den begränsande muskulära faktorn. Jag bet ihop och sprang igenom det så småningom men fattade inte hur spända och tajta mina vader förmodligen är. Jag har även extremt lätt att få kramp i hålfoten och vadmuskeln (kan trigga det manuellt på en sekund sittande i soffan). Jag har aldrig reflekterat över nåt samband mellan krampen i hålfoten och vadmuskulaturen men tittar man på en "sprängskiss" av muskulatur och senor i fot/underben så är det rätt uppenbart att de har sin grund i samma problem. Kan det finnas en genetisk förklaring? 9åriga sonen har nämligen också väldigt lätt att få kramp i hålfoten
hxman
1976 • Skåne
#4
1 juli 2018 - 16:31
Gilla 
Jag lyfter den här igen.

Har slarvat lite med självbehandlingen av ömma peroneus longus och de är spända som fiolsträngar nu igen. Är det bara att knåda på eller kan det bli för mycket av det goda? Jag upplever att jag får riktig bra träff med tex lacrosseboll eller genom att rulla vaden mot skivstång men är det så enkelt som att mer smärta=mer effekt?
1988 • Bagarmossen
#5
1 september 2020 - 08:30
Gilla 
Lyfter denna igen. Någon mer med erfarenhet av peroneus longus? Själv har jag påbörjat ett omfattande styrkeprogram, men verkar ständigt bli överbelastad i nämnd muskel.
hxman
1976 • Skåne
#6
1 september 2020 - 16:04
Gilla 
Jag skötte både löpning och (p)rehab i våras och då gick allt på räls. Sen hände sommaren med div distraktioner och nu är jag tillbaka i träsket där ambitionen inte riktigt matchar förutsättningarna. Jag tar ett steg tillbaka och börjar om med det enda som faktiskt funkat för mig:
- försiktig progression
- lyssna på kroppen
- skippa de längsta långpassen
- egenmassage och stretch
- sköt kosten och bli lite lättare

Men förr eller senare brukar jag bli överambitiös och då tvingas jag tillbaka till ruta noll. Det var lättare när man var 20

1988 • Bagarmossen
#7
1 september 2020 - 20:32
Gilla 
@hxman Hur artar sig problematiken för dig?
hxman
1976 • Skåne
#8
1 september 2020 - 23:22
Gilla 
Jag får ont dagen efter hårdare pass. Framför allt under fotknölen på utsidan av foten. Särskilt på morgonen och efter hårdare pass. Det är värre om jag springer på kvällen jfrt med tidigare på dagen eller morgonen. Gissningsvis pga kortare tid för återhämtning och mindre möjlighet till rörelse med blodgenomströmning osv. Men så länge jag håller mig i skinnet så är det hanterbart. Vissa dagar kan jag i princip inte stödja på foten men det verkar då hjälpa att köra lite enkla balansövningar på morgonen för att kicka igång maskineriet
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.