Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 3176 visningar

Belastar styrketräning nervsystemet?

1999 • Vasa
#1
1 mars 2018 - 20:12
Gilla
Jag har haft en jobbig period med överträning, men börjar nu fundera på hur jag skall börja träna när jag väl kommer igång igen.

Överträning belastar ju nervsystemet, men trots det får jag från många olika håll höra att det är styrketräning jag allra först skall börja med (obs! inte styrketräning med tyngder, utan övningar med egen kroppsvikt). Jag har för mig att styrketräning belastar nervsystemet, så jag förstår inte varför det är styrka jag skall börja med då, om mitt nervsystem är i dåligt skick. Är tanken att man inte blir andfådd av styrketräning?
Har jag helt fel? Hur tänker ni och hur skulle ni göra? (jag är uthållighetsidrottare)
Niklas Axelson
1965 • Halmstad
#2
1 mars 2018 kl 20:35 Redigerad 1 mars 2018 kl 20:46
Gilla
Jag tror det beror på hur du tränar, kör du varje set till fail så lär det inte vara bra för dig. Men kör du t.ex. 10 reps när ditt max är 20 reps, så lär det slita mindre på nervsystemet.

Du kanske kan börja extremt lugnt och känna dig för hur det känns?

Och sedan ingår ju att man faktiskt ska låta musklerna återhämta sig när man kör styrketräning. Inte som med löpning där det nog är mer standard att man springer nästan varje dag.

Och om man tränar styrketräning två dagar i sträck så är det helt olika muskler man tränar, t.ex. ben ena dagen och överkropp den andra dagen för att tredje dagen antagligen vila helt. Så som helhet lär ditt nervsystem få mycket mer vila.

Och du behöver som sagt inte köra fullt ös, utan ta det lugnt och testa dig fram.
Andreas
1990 • Stockholm
#3
2 mars 2018 kl 11:44 Redigerad 2 mars 2018 kl 11:45
1 Gilla
Du behöver absolut inte vara rädd för överbelastning av nervsystemet såvida du inte tränar för maxstyrka i flerledsrörelser (ex. marklyft 1-3 repetitioner).

Styrketräning är bra träning - speciellt för uthållighetsidrottare. Skadeförebyggande, stärkande för leder/ligament och bra underhållsträning för att kunna springa som du vill i vår/sommar (beroende på skadebild).

Att bli andfådd av styrketräningen är också helt ok. Ordet "styrke" i styrketräning betyder olika för olika människor. Vissa ser styrketräning som att gå in på gymmet och lyfta en tung vikt 10 gånger med 4 min vila emellan lyften, medans andra håller högt "tempo" i gymmet med högre repetitionsantal. Du väljer det som är mest bekvämt för dig och det som gör att du faktiskt vill och kan träna.

Det positiva i att bli andfådd, eller få förhöjd puls genom styrketräning är att du får en annan blodgenomströmning än om du styrketränar utan svettning/pulshöjning. Att få upp pulsen lite varje dag, oavsett aktivitet, har i många studier visat sig vara toppen för kropp och knopp!

Lycka till!
1973 • Åkersberga
#4
2 mars 2018 kl 13:03
Gilla
Ganska liten volym styrketräning samt att man inte tar ut sig max, så är du trygg med bra återhämtning.
1999 • Vasa
#5
2 mars 2018 kl 14:06
Gilla
Bra, då vet jag bättre! Tack för era svar :)
1999 • Vasa
#6
2 mars 2018 kl 14:07
Gilla
Bra, då vet jag bättre! Tack för era svar :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.