Löpning Träning 8 inlägg 4499 visningar

Hur nå nästa nivå?

Oskarshamn
#1
27 mars 2018 - 20:25
1 Gilla 
Jag har börjat springa regelbundet på "äldre" dar och har chockat mig själv med att klara milen under 45 minuter. Jättekul och jag blir såklart otroligt taggad. Men nu funderar jag på hur jag ska kunna springa ännu snabbare. Jag tränar idag ganska ostrukturerat, är med i en löpargrupp ibland men oftast så "bara springer" jag.

Går på gym och styrketränar då och då, men springer mest. Är 163 cm lång, väger 58 kilo, borde jag gå ner lite för att slippa släpa på så mycket vikt? Är i och för sig rätt nöjd med vikten som det är...

Intervaller borde jag säkert köra mer, har bara lite för dålig disciplin...

Jag springer alla distanser från 5 km till Marathon, gillar längre distanser.

Några tips?
Per Johansson
1978 • Uppsala
#2
27 mars 2018 - 21:07
Gilla 
Va roligt att du hittat löpningen och grattis till fina miltiden! Ökad veckomängd, minskad BMI och att lägga till intervallträning ger sannolikt förbättrade tider på aktuella distanser. Jag röstar på ökad veckomängd då jag tror det är den mest hållbara strategin över tid (tänk flera år) och då det är roligast!
1982 • Stockholm
#3
27 mars 2018 - 21:45
Gilla 
Sub45 på milen av att ”bara springa” tycker jag verkar vara en bra förutsättning för att komma ner mot väldigt bra tider. Jag ställde ganska nyligen om från att vara ostrukturerad i min träning till att träna strukturerat. Ett lägre BMI tror jag på, men inte att det är vad fokus ska ligga på då den biten är en positiv bi-effekt bara av att träna bra. Ökad veckomängd och gärna varierat, helst med ett tydligt veckoschema att följa för att undvika att alla pass blir likadana. Men att skapa sitt egna schema är inte alltid så enkelt om man aldrig har gjort det förut. Jag tog kontakt med Jasko här på jogg, som kunde hjälpa mig vidare med ett veckoschema.
1982 • U
#4
28 mars 2018 - 06:47
1 Gilla 
Håller med ovanstående. Försök hitta en struktur i din träning, det finns massvis med information en googling bort där de allra flesta håller med om ett långt pass, ett kortare intervallpass och ett pass med snabbdistans av olika längd varje vecka. Sedan fyller man upp med jogg i lugn fart resterande tid.

Det som är långt mycket viktigare är att du bestämmer dig. Hur många gånger i veckan vill du löpträna? När du har bestämt dig så sätter du det som mål och testar det under en period. Målet skall vara att du kan hålla i det mer än en vecka eller två (när nyhetens behag släpper..)

Oroa dig inte över vikten, om du väljer att testa att springa mer strukturerad och fler kilometer varje vecka och kombinerar det med en "vanlig" kost så kommer det att bli någotsånär självjusterande.
Oskarshamn
#5
28 mars 2018 - 13:30
Gilla 
Tack för responsen! Jo när jag springer med löpargruppen blir det en del intervaller men när jag försöker på egen hand så funkar det inte riktigt, är nog för lat, klarar inte att pressa mig. Springer cirka tre mil per vecka nu. Har sprungit mer tidigare men har ockdå varit skadad i omgångar så nu är jag rädd att springa för mycket och gå sönder. Än så länge känns det dock bra just nu.
Jonas Lindkvist
1972 • Ekerö
#6
28 mars 2018 - 14:21
Gilla 
Intervall är nyckeln, både korta medel och längre intervaller. När jag körde som mest hade jag följande vecka med progression och var 4:e vecka lugnare. Fungerade bra för mig.

Tis: Backe
Ons: Snabbdistans
To: Intervall
Lö: Lätt distans
Sön: Långpass.

Lycka till!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#7
29 mars 2018 - 14:22
Gilla 
Det viktigaste är att variera träningen och att öka mängden. Jag har faktiskt aldrig haft något ”veckoschema” när jag tränat utan bara lyssnat på kroppen och försökt ha en grov planering. När jag satsade tävlade jag flitigt, ofta nästan varje helg. Ibland kan en detaljerad träningsplan ta bort mycket av glädjen i löpningen.
1973 • Åkersberga
#8
30 mars 2018 - 10:19
Gilla 
Det känns som att du har ett upplägg som fungerar bra för dig och bmi:t är så pass nära optimalt att fokus på viktnedgång kan bli hämmande och skadligt i samband med tuff träning.
Jag är inne på samma linje som flera här med att sakta öka totalvolymen men också intensiteten på de tuffaste passen + styrka och spänst framförallt för den nedre kroppshalvan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.