Löpning Skador & Rehab 23 inlägg 2752 visningar

Hälsporre

1987 • Linköping
#1
22 april 2018 - 19:45
Gilla 
Hej !
Nu behöver jag era bästa tips.
I tisdags körde jag enligt marathonprogramet 30 km. Gick kanon, men dagen efter fick jag ont i höger fot. Precis under hälen, förmodligen hälsporre. Har inte tid med detta, fick ställa in halvmarathon i lördags. Har mitt stora lopp stockholm marathon den 2/6 om 5 veckor . I helgen är tanken att jag ska springa 3 mil igen och sen 28 km sen trappa ner. Hur fasiken ska jag göra. Testade att springa i dag , gick bra kände inte av nåt när jag sprang i skogen men så fort jag kom ut på asfalten kände jag av.

Så hur hade ni gjort ? vad kan ni rekommendera. Har både inlägg och gjort massor av övningar. :( så himla surt


< < < 1 2 > > >
Irene
1968 • Åstorp
#2
22 april 2018 - 19:52
Gilla 
Sök i forumet! Finns massor av trådar.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#3
22 april 2018 - 21:36
Gilla 
Gör stretchen som visas i länken,morgon o kväll. (Det enda som funkat för mig.)
https://m.youtube.com/watch?v=gXdlPuKfyXs
Rasmus Wadsten
1985 • Malmö
#4
22 april 2018 - 22:29
Gilla 
Quick fix funkar för en del, men inte för andra. Jag gissar att det beror på om inflammationen får blomma upp ordentligt eller inte. Den där punkten belastas ju ständigt bara av att man går och står, så min erfarenhet är att foten ska vila så mycket som möjligt. Jag hade otur och fick en envis PF i juli i fjol. Stretchen som Jonas länkar till funkar för mig mkt bättre än vanlig uppåtstretch. Ett gjutet hälkoppsinlägg avlastar foten till vardags och har varit nyckeln för min läkeprocess. 1200 kronor kostade de. Det enda som vetenskapen, enligt vad jag förstått, är enig om är att stötvågsbehandling påskyndar läkningen för de allra flesta, men det är dyrt (typ 500 per tillfälle och man behöver 3-6 behandlingar) eller så får man stå i landstingskö. Rådet från mig, en amatör med 9 månaders erfarenhet av att ha PF, är att avlasta och vila. Kan du ta dig igenom ditt lopp så får du vara nöjd, men undvik att inflammationen tar fäste ordentligt. Ett lopp mindre är en liten förlust i jämförelse med förlusten att tvingas avstå löpning under några årstider.
1970 • Mörrum
#5
22 april 2018 - 22:31
Gilla 
Du har nog fått en liten överbelastning bara. En gång är ingen gång i dessa kretsar. ??

Mitt råd är att skaffa en kruskavel - en brödkavel med hårda piggar på - och "kavla" hålfoten hårt tills du känner att det bränner i huden och foten (gör detta utan strumpor) och sen töjer och masserar du hålfoten manuellt. Syftet med kavlandet är att öka blodgenomströmningen till området, som ju är en sena=dålig blodtillförsel. Bra blodtillförsel ger näring och syre för läkande.

Excentriska tåhävningar i en trapp och handduksknycklande ihop med tå-och hälgång är bra komplement. Du kan springa som vanligt så länge det inte gör (för) ont. Du borde vara smärtfri om ett par-tre veckor.

Lycka till!
1966 • Örkelljunga
#6
23 april 2018 - 00:00
Gilla 
Mitt tips är att boka tid fort hos en sjukgymnast som är bra på fötter... Jag blev bra (hoppas jag - !!!) efter drygt ett års vila och stötvågsbehandling... Kanske var det bara tiden - svårt att veta.... Men för mig var det superdrygt... Jag har fortfarande restriktioner från sjukgymnasten och kan/”får” inte löpträna i den omfattning som jag vill... Cyklar, gymmar och tränar boxning för att hålla igång...
1969 • Bara
#7
23 april 2018 - 00:57
Gilla 
Aldrig haft hälsporre men låter mer som en överansträngning man åker på ibland. I mitt fall skulle jag vilat några dagar. Kan cykla istället eller göra något annat. Träna knäböjningar tex. Tror det är bra att vara flexibel och justera sina planer. Om tanken var att träna in i det sista så får den nu bli att vara skadefri 2/6. Så hade jag tänkt åtminstone. Resultatet behöver inte bli sämre för det. Tror inte man hinner åstadkomma så mycket på 5 veckor.
1961 • Stockholm
#8
23 april 2018 - 07:59
Gilla 
Hälsporre , eller Plantar Fasciitis som det egentligen heter, kännetecknas av att det gör som mest ont de allra första stegen man tar barfota på morgonen.
Efter att man rört på foten/ stretchar/ flexar foten brukar smärtan bli mindre.

Jag botade min svåra Plantar Fasciitis på 3-4 veckor och kunde genomföra mitt 10-Lidingölopp på raken, samt Frankfurt Marathon månaden därpå. (För ett antal pr sedan).

I detta forum beskriver jag en hel arsenal med åtgärder.
http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=38766

Det viktigaste för mig var nog Strassburg strumpan på nätterna, som gav lågintensiv, långvarig stretch av hela foten.
Även vanlig stretch av vader gjorde susen.
Samt bättre vardagsskor och dämpade löparskor med support för hålfoten.
Jag klippte även 1/3 ölunderlägg och lade under sulan vid hålfoten.
Hot and Cold Hydrotherapy körde jag också med.
Med mera.
1971 • Nykvarn
#9
23 april 2018 - 16:32
Gilla 
Trots många tidigare trådar om hälsporre så blir jag inte klok på var smärtan sitter. Jag har dragits med en öm och stel vänsterfot länge så check på det symptomet. Ganska hårt tryck genom att rulla foten hårt mot en golfboll hjälper. Däremot är jag inte trycköm under foten om jag böjer upp stortån som jag läst att man ska vara. Jag är då lite öm mitt på eller i framkant av hälkudden samt ca en cm upp på insidan av foten. Försökte ta en (dålig) bild som visar, se placering av tummen.

Ska man inte ha ont i senan längre fram under hålfoten eller bakom tårna vid senans infästning?
1971 • Nykvarn
#10
23 april 2018 - 16:34
Gilla 
1971 • Nykvarn
#11
23 april 2018 - 16:36
Gilla 
Kan tillägga att jag inte har ont vid löpning. Däremot dagen efter. Snabbare löpning i tunnare skor förvärrar jämfört med lugnare pass i mera dämpade skor.
1984 • Stockholm
#12
23 april 2018 - 17:06
Gilla 
@Staffan. Precis där du pekar satt den jäveln på mig med. Min upplevelse har varit att så länge det inte gör ont under löpning så är man ändå inte körd - det var när jag gick från att ha ont på morgonen bara till att ha ont i början av passen som problemen började på allvar. Sen i värsta stadiet blev det så att det blev bättre ju längre ett pass led tills att det small till någon timme in och gjorde så ont så att jag haltade. Därifrån var det några månaders vila innan jag kunde springa igen. Var vaksam. Så länge det inte går åt fel håll tror jag man kan fortsätta springa så att blodgenomströmningen hålls igång - men så fort det börjar gå åt fel håll - backa snabbt som attan.
1984 • Stockholm
#13
23 april 2018 - 17:10
Gilla 
.. Och jag skulle prova golfbollen högt upp insida vad. Har säkert skrivit det i de flesta av dessa trådar. För mig hjälpte det mkt mer än massage av själva senan. Kan fortfarande känna den där punkten på morgonen ibland. 5 minuter med golfboll på vaden så är det borta.
1987 • Linköping
#14
23 april 2018 - 18:32
Gilla 
Tack för svar ! Va hos en sjukgymnast i dag han tejpade foten så känns ingenting nu ska få laser på tor med ! Han såg ingenting på ultraljud men han trodde det va hälsporre fast inte sp uttalat ännu !!
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#15
23 april 2018 - 18:50 Redigerad 23 april 2018 - 18:50
Gilla 
#10: Har haft ont precis där också. Enligt snubben som behandlade mig beror det på en överansträngd PF till följd av dåligt hålfotsstöd. Han hade sett en kraftig ökning av det där symptomet ungefär samtidigt som hela minimalismvågen drog igång. Tydligen kan "hälsporre"-problem stråla ut mot insidan av hälen.

Första gången jag fick liknande problem var på 90-talet när jag mest sprang orientering, och orienteringsskor är ju i princip helt platta under foten (särskilt äldre modeller).

Jag har haft PF-problem i omgångar de senaste 20 åren och min erfarenhet är att det är få löparskador som är så svårbehandlade om man ignorerar dem i initialskedet. I mitten av 00-talet var jag mitt uppe i banlöpningssäsongen när trasslet började, men jag öste på i en månad till ända tills det tog tvärstopp och jag gick 7 månader utan att kunna köra någon konditionsträning. Det värkte som tusan till och med när jag simmade!
1961 • Stockholm
#16
23 april 2018 - 19:08
Gilla 
#15
Dåligt hålfotstöd var exakt det som utlöste min PF också! (Plantar Fasciitis)
Jag hade löptränat extremt mycket i platta Nike Free under sommaren. Dessutom gick mina sulor sönder i mina vardagsskor. Men dum som jag var slängde jag sulorna och tänkte att jag kunde barfotaträna även till vardags i helt platta skor utan nån support för hålfoten.
Sedan fick jag min PF som ett brev på posten!
Jag skrev ovan att jag klippte 1/3 av ölunderlägg och tejpade under sulan vid hålfoten på löparskor. Det var en av alla grejer i min ”arsenal”.
En annan bra grej var 3/4 sulor som jag köpte på löplabbet med bra support för hålfoten i mina vardagsskor.
Alla dessa saker gör ju att PF senan stretchas ut. Dessutom köpte jag Strassburg strumpan (Stretch Up sock)
Som stretchade PF senan skonsamt på nätterna.
Jag märkte att strumpan hade gjort susen redan efter första natten!
1984 • Stockholm
#17
23 april 2018 - 19:17
Gilla 
Själv tror jag inte så mycket på att det är dåligt hålfotsstöd som är boven, jag tror mer det har att göra med instabila sulor överlag. Alltså hur vridbara sulorna är. Tjockare sulor har verkat hjälpa för mig, men hålfotsstöd har bara antingen irriterat fascian eller lett till onda knän.
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#18
23 april 2018 - 19:20
Gilla 
Tyvärr kan jag inte använda en sådan strumpa pga mina stortåleder.
1984 • Stockholm
#19
23 april 2018 - 19:46 Redigerad 23 april 2018 - 19:48
Gilla 
Förresten Staffan så kanske det kan vara relevant för dig att veta att jag sprang en del i Salming Speed1 när jag hade mina värsta problem. Varje gång jag provar ett pass i dom nu så får jag ont morgonen efteråt, de verkar vara som en PF-fabrik på mig. Jag vet inte varför det är så, dom är inte de skor med minst stöd/dämpning/sula jag springer i. Min högst amatörmässiga teori är att det är något med "tillbakasnärten" i just dom skorna efter att sulan vridits i fotisättningen, som drar till i och irriterar senan under foten. Men vem vet, kring den här skadan verkar det nästan ofrånkomligt att hamna i massa spekulationer - mycket för att konsensus vad jag förstått saknas (förutom att det finns studier som visar att stötvåg har effekt). Speedsen är till salu iallafall :).
1973 • Åkersberga
#20
23 april 2018 - 20:04
Gilla 
+1 på 15,
"Enligt snubben som behandlade mig beror det på en överansträngd PF till följd av dåligt hålfotsstöd."
Jag tror också kollaps av hålfoten och pronation leder till denna skada.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.