Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 2483 visningar

träna med benhinneinflemmation

1997 • Östersund
#1
3 juni 2018 - 10:38
Gilla
Hej alla löpare!
Har sedan några år tillbaka varit aktiv i min löpning men har då också haft problem med benhinne-inflemation. Har haft svårt att hitta alternativ träning som stimulerar konditionen då jag inte vill springa.

Någon som har bra tips på övningar som håller konditionen upp under denna ofrivilla paus av löpningen? :)
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#2
3 juni 2018 kl 18:28
1 Gilla
Jag upptäckte simning (crawl) i öppet vatten av en händelse - det var mitt i prick för min del.
Lika delar vila för slitna ben som bra för styrka och kondition.
Och om du inte redan behärskar tekniken finns också mycket bra i att lära sig något nytt.
1978 • Stockholm
#3
4 juni 2018 kl 11:23
Gilla
Om du accepterar inomhusträning: Planlös träning på gymmets cardio-avdelning. Blanda cardio-maskin och tempo/belastning lite hur som helst.

För två år sedan var skadad och tränade för maraton. Jag körde upp till 90 minuter på gymmets cardio-avdelning. Varvade rodd, trappmaskin, och spinning-cykel planlöst. (Om crosstrainer är ett alternativt är ju även det bra). Blanda både tid och intensitet på de olika maskinerna.

Jag körde bl.a. 4x4-intervaller på trappmaskin.

Något jag fann väldigt bra var att varva rodd och cykling. Jag körde (och kör fortfarande) 7.5 min cykling följt av 500 meter rodd (nära max). Upprepade upp till 6 gånger (=1h). Cyklade med lågt motstånd och med hög kadens. Eftersom rodden gör en mycket-mycket andfådd behövs inte jätte-intensiv cykling för att du ska fortsätta andas tungt.

Cykling på racer är ju också bra. Men det kräver ju lite investering.

Vill inte säga emot Peter men för mig tog det mycket träning innan jag kunde använda crawl som bra konditionsträning. Den första tiden blir det mest panikandning och vila efter två-tre längder p.g.a. att tekniken är så dålig.
1971 • Nykvarn
#4
4 juni 2018 kl 11:43
Gilla
Cykling på motionscykel på gym är bra och lätt att genomföra, korta intervaller med hög frekvens på tramporna, t ex 10x1 minut eller lite längre intervaller på något lägre intensitet är riktigt bra konditionsträning om du t ex inte vill cykla ute.

Crosstrainer är ju populärt som alternativträning för löpare, där har jag själv inte fått till tekniken men heller inte provat så många gånger.
1978 • Stockholm
#5
4 juni 2018 kl 13:39
Gilla
#4 Det är många på gymmen som kör crosstrainer. Mitt intryck är att det inte är samma personer som springer på löpband. Är det bara vi löpare som inte får till det med tekniken på crosstrainer?
1971 • Nykvarn
#6
4 juni 2018 kl 14:47
Gilla
Håller med Johan men samtidigt har jag läst om många elitlöpare som använder crosstrainer. Läste t ex någonstans nu att Fredrik Uhrbom numera dragit ner på löpvolymen men också kör ett par timmar crosstrainer tillsammans med ca 10-12 mil/löpning per vecka.

Jag kan bara tala för mig själv, jag är alldeles för grön på crosstrainer för att tycka att det ger mig något, tycker inte det påminner alls om löpning och det känns som om maskinen "springer med mig och inte tvärtom.
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#7
4 juni 2018 kl 19:21
Gilla
Vattenlöpning är mycket bra alternativträning vid de flesta löparskador!
Lars Pensjö
1961 • Torslanda
#8
5 juni 2018 kl 09:49
Gilla
Jag är också en av dem som kör crosstrainer som alternativ till löpning. Eftersom jag inte tål att springa mer än ca 3 ggr per vecka så blir crosstrainer ett bra komplement. För egen del kör jag ofta någon form av intervallträning. Upplevde inte att det var så svårt att få till tekniken efter några gånger, men maskinerna kan vara rätt olika. Kul kan vara att prova "indoor walking" i grupp.

Vid hård träning får man träningsvärk, som kanske är som värst två dagar efteråt. Många inflammationsproblem beter sig på ett liknande sätt, det gör som mest ont efter två dagar. När jag har sådana problem brukar jag vänta tre till fyra dagar i stället, så att inflammationen skall hinna lägga sig. Annars finns det risk för att den ackumulerar på mer och mer. Detta är inte en vetenskaplig analys, men något som fungerar för mig under det akuta skedet. Då har det fungerat väldigt bra att byta löppasset mot ett pass på crosstrainern.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.