Löpning Kom igång 12 inlägg 4195 visningar

Hur mycket kan man träna?

Pär
1972 • Höör
#1
29 juni 2018 - 21:47
Gilla
Jag får nog kalla mig för nybörjare även om jag hållt på några år med jogging i maklig takt. Tar mig runt 5 km varannan dag på en tid runt 35 -40 min. Jag har dock nu bestämt mig för att öka intensiteten i träningen dvs pressa mig lite mer och springa snabbare, vilket jag kan. Egentligen har jag redan gjort det när jag började springa varannan dag, vilket jag inte gjort tidigare, utan bara tre dagar i veckan.

Vad är då målet med att öka intensiteten i träningen? Jag har inget direkt mål, mer än att må bra fysiskt och särskilt psykiskt. Och så tycker jag det är roligt att träna löpning. Men, visst springa 5 km under 30 minuter skulle vara kul! Det är också det enda jag i princip tränar. Styrketräning är pest, fast jag är medveten om att det säkert är bra för löpning också.

Jag är inte ung direkt. 46 år och väger några kilo för mycket. I övrigt frisk. Efter ett pass kan jag dagen efter känna mig lite öm här och där i benen och fötterns, men det är inget jag plågas av. Strechar igenom benen efter varje löppass.

Vad tror ni om att träna varannan dag för mig? Om jag fick för mig att på något sätt träna varje dag - vad skulle den andra dagen innehålla? Bör jag trots min aversion mot styrketräning ändå träna bål- och benstyrka?
Irene
1968 • Åstorp
#2
29 juni 2018 kl 22:17
Gilla
10%-regeln är en bra regel, dvs att man inte ökar med mer än tio procent per vecka. Springer du t ex 15km denna vecka ökar man max med 1,5km nästa vecka. Detta gör man dock bara om man känner sig stark och fräsch. Man ska undvika att öka takten och distansen samtidigt. Att öka distans och pressa tider samtidigt är närmast en garanti för skador. Cykling är ett bra komplement och bålträning är a och o för att kunna öka distansen och samtidigt slippa krampande magmuskler.
Pär
1972 • Höör
#3
30 juni 2018 kl 14:31
Gilla
Tack för svar! 10% regeln verkar bra! Just nu är det inte aktuellt med att öka distansen.
Pär M
1969 • Umeå
#4
30 juni 2018 kl 23:02
Gilla
Saxar gammalt inlägg
Ang 10% regeln.
Som INTE ÄR BRA ALLS (hoppades man skulle slippa se 10% regeln igen)
*******************************
10% regeln är ju klock ren på 28 veckor är man ju i läge för 14 mil veckan :-)

länge leve 10% regeln :-)

saxxat från annat forum där skrev jag

10% ökning per vecka skulle vara förbjudet att skriva Smiley

för det ger en hård vecka 52 om man börjat på 10km vecka 1 Smiley

för 129 mil i vecka är "hårt" att fixxa Smiley

^51 får alla tal stora Smiley
1961 • Göteborg
Administratör
#5
30 juni 2018 kl 23:38
1 Gilla
Per M: 10%-regeln innebär inte att man nödvändigtvis ska öka med 10% varje vecka, utan att man aldrig ska öka mer än 10% från en vecka till nästa. Det är helt okej att öka mindre än 10%, att inte öka alls, eller att minska distansen. Så du behöver inte oroa dig för att TS är uppe i 129 mil i veckan om ett år. ;-)
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#6
1 juli 2018 kl 15:08 Redigerad 1 juli 2018 kl 15:10
Gilla
10%-regeln blir ju problematisk när man ligger på väldigt låga träningsmängder. Börjar man på 5 kilometer kommer det att ta evigheter innan man är uppe i rejäla träningsdoser.

Ligger man på 5 kilometer är det knappast något problem att öka med 100% till nästa vecka. Ligger man på 10 mil är det vansinne att öka med 100%.

Lars Pensjö
1961 • Torslanda
#7
1 juli 2018 kl 15:57
Gilla
Frågan är egentligen vilka pass du skall lägga till, och det beror på vilka slags pass du kör idag?

Min egen erfarenhet efter att ha passerat bäst-före-datum, är att styrketräning för mig är både nödvändigt och gynsamt för löpningen. Då menar jag "riktig" styrketräning som inriktar sig på de muskler man använder när man springer. T.ex knäböj med vikter på axlarna (5-10 reps per set) och inte styrkeräning i form av springa i branta uppförsbackar. Inte för att det är dåligt att springa i uppförsbackar, men det ersätter inte styrketräning.

Jag skriver att det för mig har varit "nödvändigt". Orsaken är att jag inte tål att springa särskilt mycket om jag inte styrketränar. Tung styrketräning har också den indirekta effekten att man tillverkar extra mycker tillväxthormoner, vilket gynnar löpträningen. Efter 35 års ålder minskar hormonproduktionen gradvis för varje år, men det går att stimulera med naturliga metoder.

Var inte rätt för att bli tung och långsam, för det blir man inte. Det finns t.ex forskning som visar att de som tävlar marathon blir snabbare om de också gör tunga tåhäv. När du gör tåhäv skall det inte vara 30 reps. Det skall vara 10 reps med tyngd på ryggen, eller ett ben i taget. Gör man fler reps än 12 är det inte styrketräning längre, det är styrkeuthålighet. Men det får du genom löpning.

Tillbaka till frågan om träningsmängd: Jag tror de flesta kan ha tre grundpass i veckan: ett intervallpass, ett snabbpass och ett långpass. Man kommer rätt långt redan med detta om han håller det regelbundet. Men som sagt ovan, så finns det efter en viss ålder många som inte skulle tåla detta utan kompletterande styrketräning.

Därefter kommer man rätt långt med att lägga till enklare återhämtningpass. Om man tål det, kan man t.ex. dagen efter intervallpasset köra samma distans fast i långpass-tempo. Själv kompletterar jag sedan med pulspass av olika slag. T.ex spinning eller indoor-walking. Då har man snart ett pass per dag, men av olika sort.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
1 juli 2018 kl 16:32
Gilla
Är det någon som hört en älg fråga hur mycket han kan springa? Min högst personliga uppfattning är att om man tränar lugnt så är daglig träning inga problem. Vad som är problemet är att vi lämnat våra naturliga rörelsevanor för ett stillasittande liv - och ännu värre är det med våra barn, de bygger nästan ingen naturlig grund. Har man varit stillasittande i många år är nog en låg dos gå, lunka, löp att föredra, gärna mest varje dag. När man hållt på ett tag kan man börja lägga till några rena löprundor.
Pär M
1969 • Umeå
#9
1 juli 2018 kl 21:21
Gilla
#stefan
Börja med 5km denna vecka och öka med 10% i veckan så ser vi hur länge du pallar (tror inte äns du klarar året ut)
57 veckor ska du sikta på!!!!!!!
1963 • Linköping
#10
2 juli 2018 kl 08:09
1 Gilla
Pär M, du har totalt missuppfattat 10%-regeln, den syftar ju bara till att begränsa ökningen per vecka, den säger inget alls om hur långt man vill gå. De allra flesta slutar vid ett visst antal pass per vecka liksom ett visst antal max km/vecka, om inte annat av praktiska skäl då det efter ett tag tar allt mer tid och ork från annat man vill göra i livet.

Som Stefan antyder undrar jag om 10%-regeln ens är tillämpbar i början utan kanske mer när man kommit upp i sträcka och börjar ligga på gränsen till vad kroppen klarar varaktigt varje vecka.

Jag har kört löpning periodvis genom åren, varvat med annan träning. Men det har aldrig varit några problem att gå från säg 2.5km till 5km eller från 5km till 10km på en vecka. 100% ökning alltså. Även från 10km till 20km har hänt under perioder då jag bara kört 1 pass i veckan. Inga problem! Visst blir man seg i benen och trött efteråt vid en sådan ökning men så länge man tar det lugnt i tempo så är det inga problem alls.

Det är ju heller inte förbjudet att minska lite veckan efter en ökning eller vila några dar extra, säg 5-5-10-5-10-10-10 (per vecka). Vem har bestämt att man ska ligga på samma varje vecka? Känner man efter hur kroppen mår är det väl inte så noga för en vanlig motionär/nybörjare.

Enligt mina egna erfarenheter är hårdheten i passen mycket viktigare än km/vecka. Ett stenhårt pass och man kan behöva vila en vecka eller mer innan det känns bra igen. Mycket lugna och rimligt långa pass och det går att springa varje dag.
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#11
2 juli 2018 kl 17:13 Redigerad 2 juli 2018 kl 17:20
1 Gilla
#10: Mycket bra skrivet!
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
3 juli 2018 kl 01:02
Gilla
Har hört att 10%-regeln från början var ett riktmärke för hur mycket elitsatsande ungdomar kan öka PER ÅR! Sen funkar den rätt bra när man växlar upp efter en lugn period också.

Tycker i övrigt att man ska lita mer på sin intuition, ta allt gradvis bara. Och styrketräning kan man köra periodvis, det kan kännas lättare om man tycker det är tråkigt. Kör ett pass i veckan i 5 veckor och se vad som händer. Gör om det i höst.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.