Längdskidor Tävlingar & lopp 19 inlägg 3219 visningar

Stafettvasan, bästa tipsen

Skogsflickan
1967 • Stockholm
#1
5 februari 2019 - 07:11
Gilla 
Mina kollegor har börjat prata om Stafettvasan. Men det verkar så komplicerat med växlingarna, trafiken, överdragskläder osv.
Har ni åkt Stafettvasan? Kan ni inte berätta om hur det funkar rent praktiskt? (Och vilka tabbar man kan göra...)
1969 • Torup
#2
5 februari 2019 - 08:28
1 Gilla 
Enda gången det var totalt kaos var för ett par år sedan då de ökade antalet lag rätt så mycket då gick det knappt att komma fram då blev våran sista gubbe fast i trafiken så han kom en och en halv timme då sprang han ändå de sista km till starten i Hökberg men det var enda gången det har varit några problem. Nu mera funkar det super bra med logistik. De 2 första åker till starten, andra sträckan tar bussen till Mångsbodarna resten åker lite senare till "terminal Oxberg" med bil, där ifrån tar man buss till sina olika starter från väl uppmärkta "gater" man kan släppa av 3:je sträckan i Evertsberg på vägen till Oxberg. De två första får en säck för överdrag och DHL fixar transport till nästa station de andra får fixa det själva vi brukar ha det så att sträcka 2 får sträcka 3s kläder och sträcka 3 får sträcka 4s så man får försöka att man kanske inte har de mest bekväma kläder på sig utan tänker på att nästa ska kunna ha på sig de (om det skiljer mycket i storlek mellan åkarna) efteråt så om man vill ta laget i mål så tar alla bussen till "terminal Oxberg" och samlas där och tar bilen till mål eller så tar man sig vidare till Mora med bussen som väntar där (den som har bilnyckeln ska ju ta bilen och helst veta var bilen står) det viktigaste är att alla vet vad som gäller och helst ska alla i laget vara utrustade med en LADDAD telefon!!!
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#3
5 februari 2019 - 16:09
Gilla 
Nu snackar vi om kompetens :) Tack Michael! Hur funkar det att vänta vid de olika kontrollerna? Finns det nåt att göra/äta/värma sig i? Som jag fattar blir det väntetider?
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#4
5 februari 2019 - 17:20
Gilla 
Man anar några historier bakom tipsen ”helst veta var bilen står” och ”LADDAD telefon”...
1969 • Torup
#5
5 februari 2019 - 20:06
Gilla 
Det blir 6:e året jag åker stafetten med mitt jobb så det har hunnit hända många roliga grejor undre årens lopp. Jo man kan säga att det finns MÅNGA bilar på en vasaloppsparkering och det tar lång tid att leta om man inte har en speciell och högre bil som sticker ut från mängden ;-) och mobiler har en förmåga att ladda ur fortare än det var tänkt i kyla vilket kan vara mindre bra om man tappar bort sina lagkompisar den är även bra att ha för att kolla hur laget ligger till så man kan planera hur lång tid man har på sig tills det är dax för start. Det kan vara lite drygt att vänta men man kan alltid heja på de andra lagen och vi brukar vara 2-3 lag från mitt jobb så man har oftast någon att snacka skit med en stund men det är ju alltid någon som blir kvar själv en stund, men om man inte har socialfobi så brukar man alltid hitta någon att snacka lite med nästan alla är ju där av samma anledning och är där för att ha roligt.
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#6
5 februari 2019 - 22:33
Gilla 
Michael har beskrivit de mesta. Vi kör andra året i år och det funkande hur smidigt som helst med transporter förra året.
Evertsberg har servering och gott om plats inomhus samt engagerade speakers.

BTW: Om nån är i behov av boende precis bredvid starten så hör av er till mig. Har fyra, kanske fem bäddar på Mannflogården.
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#7
6 februari 2019 - 09:24
Gilla 
Tack för tips - det är guld värt! Är det alltså bara i Evertsberg det finns servering och plats att hänga inomhus? Och kan nån beskriva i detalj hur det går till i växlingarna?
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#8
6 februari 2019 - 09:58
Gilla 
Inte helt säker på inomhusservering på de andra stationerna (Mångsbodarna, Hökberg, Oxberg).
Växlingen är så enkel att man åker längs med ett rep och dunkar nästeman i ryggen.
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#9
7 februari 2019 - 14:11
Gilla 
Tack för alla tips! Vad finns det att göra på terminal Oxberg? Typ kolla lopp på storbildsteve, värma sig vid en brasa, äta mat inomhus (inte bara korv och kexchoklad)? Jag tänker att det blir rätt mycket tid där?
1969 • Torup
#10
7 februari 2019 - 15:13
Gilla 
Jag kommer inte ihåg om det var några aktiviteter på "terminal Oxberg" där finns ju i alla fall stort tält eftersom tjejvasan och kortvasan startar där jag har bara utgått där ifrån en gång när jag hade sista sträckan. Hökberg och Mångsbodarna kan jag inte komma ihåg att det finns några tält, eventuellt att det fanns en kiosk och en eld under ett vindskydd i Mångsbodarna när jag tänker efter. Kontrollerna i Evertsberg och i Oxberg har jag aldrig stått och väntat i så jag kan inte uttala mig. När du/ni kommer till starten för din sträcka brukar det vara bra att kolla in vilken "gate" du ska gå in genom de är indelade i nummerserier och när det är ett par minuter kvar till start kommer dit lags startnummer upp på en skärm vid din "gate" så det ä bra att hålla sig nära skärmen en stund innan man tror att det är dax för start om föregående har kört lite snabbare än beräknat.
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#11
7 februari 2019 - 15:17
Gilla 
Minns terminal Oxberg som en gigantisk parkeringsplats där man antingen väntar på rätt buss eller försöker hitta sina lagkompisar eller sin bil fast nu ser det ut som att de har fyllt på med café och värmetält.
Stefan Tall
1971 • Stocksund
#12
7 februari 2019 - 16:43
Gilla 
"terminalen" i oxberg syftar på den gamla timmerterminalen som är startplats för bla Tjejvasan. Det var ingen särskilt rolig plats vad jag minns när jag startad halvvasan där 2016. Men den ligger inte längs vasaloppsbanan. Den är ca 2 km från vasaloppskontrollen oxberg.
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#13
7 februari 2019 - 16:55
Gilla 
Oxberg låter inte som jordens mysigaste plats - man får väl ladda med matsäck och hoppas på fint väder!
Bra info om gater och nummerserier. Man måste alltså hålla kolla när ens nummer visas, och så har man bara ett par minuter på sig att få av jacka, samla ihop sina grejer, få på skidorna?
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#14
7 februari 2019 - 16:57
Gilla 
Jag hörde förresten om en som genom bajamajans dörr hörde startnumret ropas upp av speakern... Kan va lite stressigt att vänta på växling?
1981 • Stockholm
#15
7 februari 2019 - 23:22
Gilla 
Hur fungera växlingarna? Vi har ett litet tapp på 2 personer och blir 3st som åker 5 sträckor. Kan man byta med sig själv?
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#16
7 februari 2019 - 23:24
Gilla 
Blir lurigt, man har separata chip.
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#17
8 februari 2019 - 06:51
Gilla 
Vi hade en förra året som blev tvungen att åka två sträckor, det var ingen som sa något då vi låg väldigt långt efter täten :) Åkte då med samma chip om jag inte missminner mig.
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#18
8 februari 2019 - 17:53
Gilla 
Va, kan man det? Det står supertydligt på Vasaloppets hemsida att man inte får det?
1981 • Stockholm
#19
7 mars 2019 - 23:09
Gilla 
Det gick jättebra! Men vi växlade vid varje station och hade en ny åkare ut på varje sträcka. Läste också att man inte fick göra så och blir gärna diskad om det är viktigt. Däremot hade vi 3 som åkte jätteroligt och är glada att vi inte stannade hemma bara för 2st hoppade av i sista sekund.

Som vanligt när man gör teamaktiviteter...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.