Löpning Träning 5 inlägg 4029 visningar

Hög vikt (styrketräning) + Halvmaraton

1990 • Karlskrona
#1
10 april 2019 - 20:25
Gilla 
Hej jag började springa lite mer seriöst i Augusti och har sen dess sprungit tre Halvmarathon så jag är fortfarande nybörjare tiderna är
Köpenhamn 1.52.29 (sep 18)
Amsterdam 1.45.54 (okt 18)
Madrid 1.44.26 (apr 19)

Jag är 186 cm och väger 95 kg , Jag har styrketränat mycket i mitt liv så är jag ganska muskulös och jag vill därför inte tappa allt det jag har byggt upp genom åren så jag undrar om det finns några andra som väger runt 95 kg och lyckas kombinera löpning (halvmaraton) och fortfarande bibehålla sin muskelmassa. Hur ni lägger upp eran träning.

Min drömgräns är under 1,40 och ska springa Stockholm i september och Sofia i oktober så vore kul att slå det då. Är det någon i liknade viktklass som styrketränar som har lyckats med att få pre 1.40? Eller bör jag gå ner lite i vikt för att minska risken för skador. Fick ont i knäet efter 17 km i Madrid men det kan ha varit för jag tränade för lite innan,

Upplägget jag hade tänkt var 2 löppass/3 styrkepass i veckan för att bibehålla konditionen samt att inte bli trött på löpningen sen när det närmar sig lopp 3-4 månader ifrån köra 3 pass löpning och två styrkepass. Någon som har ett bättre upplägg? Behövs det mer löppass?

Kanske blev lite luddigt men frågorna är
Är det någon här som väger runt 95 kg som lyckats springa under 1.40?
Är det någon som kombinerar styrketräning och löpning och springer runt den tiden och hur han/hon lägger upp sin träning?

tack för svar
Kim Ahola
1970 • Västerås
#2
10 april 2019 - 21:12
1 Gilla 
Hoppas nån med muskler också svarar, men eftersom extra vikt sliter kanske du skulle kunna varva löpningen med annan cardio? Som crosstrainer eller cykel?
1986 • Göteborg
#3
10 april 2019 - 22:16
1 Gilla 
Jag stämmer hyfsat in på det du beskriver, är 194 och väger runt 94. Började ordentligt med löpningen under förra året. Innan dess var gymmet min huvudsakliga träningsform under ca 5 års tid (4 pass i veckan). På grund av problem med axlarna tog jag paus från gymmet och fastnade då för löpningen.

Gjorde 1:38 på halvmaran nu i februari. Springer 3-4 gånger i veckan.
På grund av bristande motivation och tidsbrist är min gymträning mer eller mindre helt nerlagd, är nöjd om jag får till ett pass i veckan. Detta märks på styrkan och muskelmassan, den är inte vad den var för något år sen.

För mig känns det svårt att kombinera de två idrotterna, men det beror nog mycket på ett jag känner att det blir lite mellanmjölk av båda då, jag går heller all in på en sak och satsar på ett bli bra på det. Hade jag försökt kombinera idrotterna hade jag nog satsat på att köra två helkroppspass i veckan på gymmet med främst basövningar och sen satsat på att få till åtminstone ett långpass och ett intervallpass/snabbdistanspass i veckan.

Lycka till!
1990 • Karlskrona
#4
10 april 2019 - 23:00 Redigerad 10 april 2019 - 23:01
Gilla 
Det var en mycket imponerande tid trots många kilo att springa runt med:) Då är vikten inte något problem iaf.

Det upplägget låter bra. Har inte som mål att bli större utan att bara bibehålla det jag har fått av många års styrketräning. Så då borde det räcka med två pass styrketräning i veckan. kan nog gå ned till 90 kg utan att tappa för mycket heller.

Målet med löpningen är inte att komma ner på några extrema tider, utan att mest både vara stark och kunna köra halvmaran under 1,45 samt att alltid försöka få bättre tid på varje ny halvmara. Men då tjejen har som mål att springa ett halvmara i varje huvudstad i Europa så kommer det komma en tid då det blir svårt att alltid sätta pb.

Kommer kanske en tid då man kan släppa tävlingsinstinkten och sluttiden och springa på ett skönt tempo hela loppet men än så länge är jag för tävlingsinriktad för det.

Men ska satsa på 2-3 löppass i veckan ( ett intervall,lång och något tempopass) sen köra 1-2 pass på gymmet. Eventuellt 2+2 och minska styrketräningen innan lopp. Så får vi se hur det går i Stockholm och Sofia.
1982 • Sörberge
#5
11 april 2019 - 09:45
Gilla 
Jag väger 90-95kg ca 190 sprang ifjol sthlm halvmaraton under 1:30 tränade då 4-5löpass i veckan tror jag körde med joggs upplägg för halvmaraton som bas.kör även gym 3 dagar i veckan med fokus på basövningar/core. Iof är jag lite längre men det borde inte vara några problem har som avsikt att bli snabbare själv så.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.