Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 9793 visningar

Bröstsmärtor vid ansträngning

#1
2 maj 2019 - 17:17
Gilla
Hej!
Är nyreggad här och hoppas få hjälp med något som varit ett mysterium för mig senaste veckorna. Jag har tränat på rätt rejält hela vintern med mycket löpning och styrketräning. Har inte haft någon superkondition tidigare, men har gått från att springa 5 kilometer på 28 minuter till att springa på 22 minuter, vilket jag varit jättenöjd med. Har kört styrketräning också, men tagit det lugnt med att ha för tunga vikter just på grund av skaderisk.

För drygt tre veckor sedan fick jag håll-känslor i hela magen bara av en kort promenad. Var till och med tvungen att stanna. Sedan har jag haft som en molande värk i magen, ibland i ländryggen. Även runt bröstkorgen. Har därför vilat. Provade sedan på att jogga, men fick avbryta efter 1,5 kilometer. Fick som stickande värk vid bröstbenet. Fick avbryta och det gick över ganska fort. Dagen efter hade jag återigen ont med hållkänslor i mage och bröst.

Jag har vilat ytterligare och tycker att detta har försvunnit mer och mer i vilande tillstånd. Däremot känner jag av det vid små ansträningar som att gå upp för en trappa eller en kortare promenad. Idag provade jag på att bara jogga 1 kilometer runt kvarteret för att känna efter. Det kändes bra hela vägen, men en kort stund efter fick jag molande värk runt bröstbenet. Det har suttit i nu i en timme ungefär. Det gör inte ont, men det är ett litet tryck.

Har googlat väldigt mycket om detta och får inte fram något konkret. Löparmage har jag läst om, men det verkar vara mer med magen och tarmarna? Jag har aldrig något problem relaterat till toalettbesök. Jag får heller inte ont med något relaterat till måltider. Jag har inga problem med andningen.

För att återkoppla till det jag skrev inledningsvis så är det enda jag kan tänka mig någon slags överanstränging? Men i vad?

Är tacksam för all input kring detta, då det tar mycket energi och stress. Ska man söka hjälp för detta? Isåfall hos vem? Läkare? Sjukgymnast?

Tack på förhand!
#2
2 maj 2019 kl 17:25
Gilla
Kan tillägga:
Försöker fundera vad som kan ha utlöst detta och kommer på tre saker som hände för drygt tre veckor sedan.
*Simmade för första gången och körde rätt så hårt pass. 1 kilometer, var rätt trött efter det.
* Vet att jag körde ett väldigt tufft magpass på gymmet runt den perioden.
*Hade en låsning i en ryggkota som jag gick till naprapat och fick fixad.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
2 maj 2019 kl 19:39
Gilla
Vanlig simpl träningsvärk?
Muskelbristning kanske det också kan vara. eller överansträngning förstås.
#4
2 maj 2019 kl 19:50
Gilla
Hej Oldboy! Kan man ha träningsvärk så länge? Om muskelbristning - hur får jag det diagnoserat? Sjukgymnast! Stort tack för ditt svar!
2009 • Klippan
#5
2 maj 2019 kl 23:23
Gilla
Hej,
Bröstsmärtor alltid svåra veta orsak till då många olika orsaker kan ge bröstsmärtor.
Förslagsvis vänd Dig till vårdcentralen och uteslut hjärta som orsak till bröstsmärtorna.
Problem med övre magmunnen t ex läckage av magsyra, kan ge symtom som Du beskriver.

Lycka till
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
2 maj 2019 kl 23:51
Gilla
Tre veckor är helt klart för länge för att vara träningsvärk om du inte "plussat på" den under tiden.
Håller med Forrest Gump om att det är bra att försöka utesluta att det är något med hjärtat, prova att ringa sjukvårdsupplysningen eller gå till vårdcentralen, de kan nog kolla om det kan vara magmunnen också. Både muskelbristning och överansträngning är nog sjukgymnaster bättre på att sätta diagnos på.
#7
22 maj 2019 kl 17:32
1 Gilla
Tjena! Tänkte bara skriva här ifall någon annan söker för samma sak och hittar den här tråden.
En sjukgymnast konstaterade att jag överansträngt diafragman (andningsmuskeln). Detta hände sannolikt när jag simmade. Så det är vila som gäller nu.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
22 maj 2019 kl 20:15
Gilla
Bra att du återkopplar och att det inte var något allvarligt. Då är du nog snart tillbaka ute igen men ta det varligt i början!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.