Löpning Tävlingar & Motionslopp 12 inlägg 2710 visningar

Igen och igen

Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#1
6 maj 2019 - 06:40
Gilla 
Hej!
Behöver råd och tips på vad jag kan göra?
Under flera år har jag sprungit flera löplopp allt från 5 km upp till halvmaror. Jag har vid flera tillfällen endast efter halvmaror mått dåligt. Med dåligt menar jag: magont, diarré, trötthet, ingen hunger, huvudvärk. Trodde att jag hade hittat lösningen 2018 efter Göteborgsvarvet: då jag hade precis denna åkomma och fick tips i sjukvårdstältet att ta salt, vatten och 2 alvedon. Gjorde så även idag efter en lokal halvmara men detta hjälpte inte.
Någon som har samma problem och i så fall hur gör ni?
Vägrar tro på löparmage, det visar sig väl före och under löpning.
#2
6 maj 2019 - 14:35
1 Gilla 
Har du testat Resorb före och efter loppet? Det har hjälpt mig mycket. Plus att inte dricka för mycket kaffe före loppet.
Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#3
6 maj 2019 - 19:52
Gilla 
Resorb kan fungera. Provar. Jag dricker en del kaffe, ska prova att minska intaget den 18/5.
1987 • Västerås
#4
6 maj 2019 - 20:51
1 Gilla 
Hur hårt kör du på loppen? Om du har kört en maxprestation så reagerar kroppen.
Hur dricker du vanligen under loppen? Sportdryck? Både stort och litet vätskeintag påverkar kroppen, sportdrycker kan upplevas väldigt olika.
Hur äter du under och efter loppen? Om du går helt slut på energi och inte fyller på direkt efter (för att du mår dåligt) så kommer du må ännu sämre.
Hur varmt är det under loppen? Om det är väldigt varmt och du kanske dricker dåligt eller inte får i dig något salt alls så påverkas du kraftigt.
Hur mycket har du tränat inför?

Jag tycker nämligen att det tyder på att du kanske tar ut dig väldigt mycket, det brukar kunna ge ganska många av de symptomen som du får. I sådana fall handlar det ganska mycket om att få i dig någon snabb energi efter loppet så att kroppen kan påbörja återhämtningen. Det handlar då om att kanske ta en gel eller godis direkt efteråt (inget som innehåller koffein eller sånt).

Sen finns det ju såklart en hel del annat att hålla koll på, typ koffein/kaffe och saltbalans (jag tycker att det krävs omänskliga förhållanden under en halvmara för att seriöst påverka min saltbalans, men alla är ju olika och olika känsliga).
Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#5
7 maj 2019 - 20:55
Gilla 
Tack Martin för tips. Just smågodis ska jag prova. Dricker vatten 2-3 gånger under loppet, ingen sportdryck. Äter inget under. Summan blir resorb före och efter plus smågodis. ??
1965 • Umeå
#6
7 maj 2019 - 23:15
1 Gilla 
För den som springer kanske tre mil i veckan är en halvmara i hög fart riktigt tufft, tycker inte att det verkar så konstigt om du mår dåligt efteråt.

Tror att sådant som Alvedon, koffein och Resorb bara spelar marginell roll när det handlar om en halvmara. Visst kan du kanske dricka litet mer och få i dig litet energi. Men det viktigaste är nog att helt enkelt förbereda kroppen med mer löpning imånaderna innan ett lopp som ändå är så långt.
Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#7
9 maj 2019 - 05:15
Gilla 
Kan det vara så enkelt att det handlar om mängden träning och hårdheten på passen? Halvmaran i helgen och i Götet är tänkt att gå i 4.50 per km. Något som jag hoppas och tror jag är tränad för. Vägrar tro att det handlar om träningen. Jag hade mer att ge i söndags men ändå detta magproblem. ????
1965 • Umeå
#8
11 maj 2019 - 00:26
1 Gilla 
Är det enbart magen som begränsar dig? Inte alls trött eller stum i benen efter säg 15 km? Vad gör du i övrigt annorlunda jämfört med kortare lopp?

En halvmara är ju för kort för att det ska uppstå någon kritisk vätskebrist som motiverar Resorb om du bara dricker normalt innan och om du skulle bli törstig under loppet. Det kan finnas ett visst behov at fylla på energi under loppet, men knappast sådana mängder som skulle påverka magen.

Rådet om salt från sjukvårdstältet låter för övrigt konstigt. Skulle säga att det nästan är omöjligt att få saltbrist under en halvmara.
Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#9
13 maj 2019 - 05:30
Gilla 
Ja Stefan det är lurigt, i Göteborg kommer jag att vara trött men inte ta ut mig så pass att det är på gränsen. Tycker jag provat alllt. Frun tror på att jag äter för lite kolhydrater dagarna innan.
1965 • Umeå
#10
13 maj 2019 - 16:04
1 Gilla 
Halvmara är just så pass så långt att du kan gå tom på kolhydrater om du inte ätit tillräckligt, men det borde i så fall inte vara långt kvar när det sker. Håller du ner farten litet som du är inne på borde du kunna använda en högre del fett så borde kolhydraterna i kroppen räcka bättre. Men som sagt, det hänger ju också på om problemet inte är relaterat till för litet uthållighetsträning.

Men det är svårt att se varför du skulle få diarré och andra magproblem av att äta för LITET kolhydrater dagarna innan.
Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#11
13 maj 2019 - 21:34
Gilla 
Jag blir inte riktigt klok på det. Aldrig vid 10 km träning/tävling eller när jag tränade inför maran 2011 och 2014.
1965 • Umeå
#12
13 maj 2019 - 23:46
Gilla 
2014 verkar du ha tränat mer än någonsin, så du kanske hade byggt upp tillräcklig uthållighet då? (Förutsatt att din träningslogg på jogg stämmer.) Inför maran 2011 hade du iofs inte så många mil, svårare att förstå om det gick bra. Men det kanske var ett undantag från det att en oftast får lida av för litet mängd på längre distanser?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.