Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 1680 visningar

Bakercysta

1972 • Chavenay
#1
14 september 2019 - 19:23
Gilla 
Efter några (för många) rundor i rad utan vila fick jag ont i knävecket i början av veckan. Bakercysta verkar det vara om jag får tro mitt Googlande och is, anti-inflammatoriskt och stretching skall vara melodin för att få det att försvinna. Och vila... Jag har inte tid att vila!

Någon som har haft de här besvären och blivit av med dom trots att de fortsatt sporta? Jag har en återhämtningsvecka nästa vecka vilket passar bra men jag måste ju ändå springa... Är det dumt, vansinnigt dumt eller idiotiskt.

Några andra förslag?!
1967 • Torslanda
#2
14 september 2019 - 21:44
1 Gilla 
I de flesta fall så kommer vätskan som är i cystan att absorberas tillbaka i kroppen. I en del fall, främst hos barn, kan man behöva operera för att stänga ner öppningen som gör att vätskan rinner ner i cystan. Vi gjorde det med vår minsting men innan dess sprang hon med cystan i ett år. har själv haft mindre besvär av det i höger knäveck men körde på som vanligt, volymmässigt. har ingen aning om det är dumt eller inte. Doktorn sa att cystan igentligen är symptomet, orsaken är oftast något som e.g. artros, inflamation eller liknande. har du kört mycket så kan du ha fått någon slags ledbesvär som gjort att mer ledvätska än vanligt skapats och en del har runnit ut i en cysta. Antiimflamatorisk hjälpte att hålla det i ordning och kraftigt sänkt tempo men bibehållen volym gjorde att det läkte ut på ca 2 veckor. Har inte fått tillbaka det efteråt. Som alltid, är du orolig eller har ont, sök läkarhjälp. Vi vanliga dödliga kan noll och inget om detta och det är inte troligt att vi ha samma problem.
1972 • Chavenay
#3
15 september 2019 - 00:00
Gilla 
Tackar för det inlägget Mathias. Visst är det symptomet på ett annat underliggander problem. Det verkar iaf. vara det "dom som kan" skriver i ämnet. Själv är jag ganska övertygad om att det är någon typ av inflammation (typ tennisarmbåge-syndrom) och det är eg. inte så konstigt med tanke på ganska nätt ökad volym de senaste veckorna. Skönt med en vecka med lite mindre som kommer och skönt också att det iaf. finns chans till att det inte blir värre.

Men visst är det som du säger. De flesta av oss är inte experter och ett få riktig läkarhjälp är sannolikt det enda som kommer att ge ett riktigt svar, Google och alla andra webbsidor i ära...
1972 • Chavenay
#4
15 september 2019 - 19:15
Gilla 
Körde trots lite värk mitt pass i morse (30km). Det var nog ingen höjdare även om passet som sådant gick bra. Mycket is, salva/kräm och medicin har helt klart mildrat symptomen. Vi får se hur återhämtningsveckan förlöper. Det skall tydligen in 4 pass ändå (men korta och lugna i 3 fall. 45', 50', 60' och ett lite längre på söndag). Inte osannolikt att jag helt sonika stryker ett av passen under veckan. Allt beroende på hur knäet mår.
1972 • Chavenay
#5
17 september 2019 - 14:12
Gilla 
Om någon annan har haft det här är jag nyfiken på att få höra hur ni har gjort.

Har vilat måndag, tisdag och funderar på att springa ut i morgon. Den här veckan kommer jag garanterat att stryka minst en av fyra träningar.

Det är långt bättre i dag än i söndags, men ändå inte 100% (90% kanske, om jag inte är för optimistisk).
Niklas Pettersson
1973 • Enköping
#6
17 september 2019 - 21:53
1 Gilla 
Bakercysta verkar hälsa på många löpare även mig. Jag gick i ca 6 månader gjorde både Mr-röntgen och vanlig röntgen. Fick ingen diagnos och ordinerades vila. Så jävla trött på vissa läkare. Sen fick jag tips om Idrottsskadecenter i Uppsala. Bokade en tid, väl där diagnoserade och behandlade mig på 30 minuter. Upprepade behandlingen 1ggr till sen var jag ”frisk”. Dom behandlar med ”dryneedeling” (torra nålar). Man går in och punkterar bakercystan så den blir som ett durkslag. Det bästa med denna metod är att du kan köra på med samma volym och tempo direkt efter behandling. Jag har varit där med andra skador också som dom behandlat med samma metod. Helt magiskt. Boka tid hos Kenneth.
1972 • Chavenay
#7
18 september 2019 - 09:21
Gilla 
#Niklas,
Låter förträffligt och absolut uppmuntrande. Dock är det för mig 200 mil att åka till Uppsala, så det får i så fall bli nästa gång jag är hemma. Skall se om jag inte kan hitta någon liknande institution här i Paristrakten. Det borde ju rimligen finnas.

Dock ställer jag mig en fråga. I det här fallet behandlar man ju "bara" symptomet, vilket iofs är bra då man ju kan fortsätta sporta, men hur fixar de det underliggande problemet (det kan ju vara olika om jag har förstått det hela rätt).
Niklas Pettersson
1973 • Enköping
#8
18 september 2019 - 21:13
Gilla 
Vet ej men för mig blev det bra. Det underliggande problemet kan vara som i mitt fall temporärt vilket jag tror att det är i de flesta fall.
1972 • Chavenay
#9
23 september 2019 - 13:23
Gilla 
Tog mig några dagars vila och körde bara ett pass mellan Söndag och Fredag i förra veckan (lätt 50 minutersjogg på onsdagen). Allt kändes ok både på onsdagen och fredagen (även då 50 minuters återhämtningsjogg). Körde därför (utöver en kortare och ganska lugn cykeltur på lördagen) ett lite tuffare test i går med 20km i skapligt tempo samt en kvart i (för mig) hårt tempo (4'15/km). Kom i mål och hade inga känningar alls. Allt ok då?

Inte.

I morse var jag ute i ottan för att ånyo köra återhämtning och då kom värken tillbaka. Dock inte bakom knäet nu, utan på höger sida av höger knä. Mindre än 4 veckor kvar till årets stora mål. Timingen kunde inte vara sämre. Tvingar mig själv till vila trots att den här veckan och nästa skulle vara de mest intensiva.

Hur länge måste man vila. Stressar rejält om jag inte får träna inför min mara. Har bokat tid hos en sportläkare på torsdag, men vill gärna ut innan dess. :-/
Niklas Pettersson
1973 • Enköping
#10
24 september 2019 - 21:59
Gilla 
Om det är bakercysta du har är det vätskan från leden som lägger sig på olika ställen. Värken flyttar runt, ibland baksida nästa dag framsida eller på sidan. Det jag fått veta är att det inte är ngn farlig smärta utan du kan träna på utan att det blir värre dvs inget mekaniskt fel. Jag själv körde med voltarentabletter till jag fick dryneedeling.
1972 • Chavenay
#11
25 september 2019 - 14:58
Gilla 
Jag hade helt klart en svullnad på baksidan av knät men den är borta nu. Värken i knät kvarstår dock (höger fram). Har växlat några ord om det här : https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=52739
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.