Löpning Skador & Rehab 1 inlägg 543 visningar

Min läkning av skadat hälsenefäste samt Plantar fasciit

1973 • Visby
#1
29 maj 2020 - 15:04 (Redigerad 29 maj 2020 - 15:16)
1 Gilla 
Skadat hälsenefäste på vänster häl (Insertional tendonitis, där senan fäster bak på hälbenet) drabbade mig efter att ha ökat löpmängd för kraftigt. Dessutom Plantar fasciit i andra foten under slutet av denna skadeperiod när jag försökte börja springa igen med mina vanliga skor (Nike).

Skadat hälsenefäste rehab:
Provade ett antal stötvågsbehandlingar för hälsenefästet vilket gjorde det obetydligt bättre. Det som hjälpte lite bättre var statiska tåhävningar där jag stod stilla på tå med hälen ca 2cm över marken ökande tid från 30sek till några minuter per fot. Jag hade dessutom utfört tusentals exentriskatåhävningar på plant underlag i flera månader utan resultat. Allt detta tog ca 12 månader!

Det som snabbt tog bort skadan på hälsenefästet och Plantar fasciit i samma veva var när jag började prova springa helt barfota på asfalt. Köpte efter någon vecka V-Run Five Fingers för att inte skinnet skulle gå sönder under tårna. Jag började med 500m 3ggr i veckan. Träningsvärken i fötter och vader var grym under första månaden. Man måste öka mycket försiktigt! Max 10% per vecka, sedan helst ligga kvar på samma mängd ganska ofta under 4veckor. 180 steg/min är bra att försöka hålla så att man landar mitt på foten under sig.

Det anmärkningsvärda var att besvären i hälen och under foten på andra benet försvann på några veckor med bara denna form av löpning! Den perfekta rehaben för mig på dessa skador! Vill man springa långt i dessa skor måste man öka väldigt långsamt dock. Det är ett annat kapitel.

Idag ökar jag mängden försiktigt. Jag använder "barfotaskorna" på det kortaste passet varje vecka. De andra passen varierar jag skor med 0-10mm drop.

Min förhoppning är att det här kan hjälpa någon annan med samma besvär. Jag är inte sponsrad av något skoföretag om någon skulle tro det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.