Löpning Kost & Näring 10 inlägg 6382 visningar

Tips på vettig dietist/kostrådgivare?

1986 • Stockholm
#1
2 juni 2020 - 20:11
Gilla
Hej,

Långt inlägg men hoppas någon kan komma med tips :)

Jag vill komma i kontakt med en vettig dietist som har erfarenhet och kunskap kring hur man ska tänka med kost i samband med träning och stress.

Är 169 cm lång och väger mellan 56-57 kg, men skulle väga klart mindre om jag inte hade så mycket muskler... Har inte haft menstration på väldigt länge, springer 3-4 dagar i veckan och styrketränar 2 pass i veckan + promenerar väldigt mycket. Hade lågt järnvärde och blodbrist förra året, men har ökat på med rött kött och även järntabletter under en tid så ligger nu på en bra nivå (tog prover senast i april) Jobbar 25% pga utmattning/stress så träningen har ju varit klart sämre pga det. Ligger nu på 5 mil i veckan, men vill öka på då jag har två ultror i höst som jag ser väldigt mycket fram emot :)

Jag förstår såklart att allt hänger ihop - kronisk stress pga träning, förmodligen för lite mat, stressigt jobb, höga krav på mig själv, dödsfall i familjen osv. Dåligt med återhämtning eftersom hjärnan och kroppen går på högvarv. Ja ni förstår, en ond cirkel. Går redan i terapi, har läkarkontakt, kontakt med specialist på gynmottagning osv och alla säger samma sak "rättar jag till kosten kommer mycket att lösa sig".

Så, några tips?
1989 • Alingsås
#2
3 juni 2020 kl 10:46
3 Gilla
Jag har
fått hjälp av Alice Fagrell (sprallice på insta). Men jag skulle även rekommendera Karoline Pettersson. (tror hon stavas så) Det är två HELT fantastiska tjejer.. Bara att börja följa dessa två på insta tror jag är en kanon-start! De har en väldigt sund inställning till mat och har utbildning där till.

Hoppas du får ordning på allt!
1980 • Åby
#3
3 juni 2020 kl 20:40
Gilla
Hej
Kosthållning och att se till att kroppen får tillräckligt med återhämtning så ska du nog få ordning på det där.

Inte direkt ett tips om en dietist, men dock en podcast med många vettiga avsnitt man kan lyssna igenom, ta lagom inspiration från och börja med lite bättre vanor: https://podcasts.apple.com/se/podcast/tyngre-dietistpodden/id1219666424

Ge det en chans, gärna under ett distanspass. Springer du fem mil per vecka kontinuerligt behöver du inte oroa dig för en ultra eller två - det löser sig men har du inte fått ordning på kroppen så blir det desto jobbigare - ju längre lopp desto mindre löpning men större krav på energihantering.
1986 • Stockholm
#4
4 juni 2020 kl 07:15
Gilla
Stort tack! Kollat in henne och hon verkar vettig! Karoline P har jag lite koll på sedan innan då jag tror hon har en podcast via Tyngre-teamet :)
1986 • Stockholm
#5
4 juni 2020 kl 07:19
1 Gilla
Tack! Ja, jag tror att att öka på energiintaget kommer göra att jag sover bättre och klarar av att träna mer, win-win!

Har lyssnat en del på podden och tycker hon verkar helt klart vettig :)

Är inte sååå orolig för loppen. Sprungit några ultralopp tidigare och har ofta inget tidsmål utan mer att det ska vara njutbart till 70% haha! Men, med det sagt så här jag svårt att få i mig energi under längre pass. Något jag behöver jobba med.
1986 • Hjo
#6
5 juni 2020 kl 12:01
1 Gilla
Skulle också rekommendera Karoline Pettersson. Det är hon som är med i dietistpodden. Följer henne på Instagram och hennes tankesätt har verkligen hjälp mig som har haft ortorexi. Hon kan hjälpa till med kostupplägg och uppföljning.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#7
26 juli 2020 kl 10:51
Gilla
Hur har det gott Johanna?

Har du fått kontakt med dietist?

Jag vill annars rekommendera Sophia Sundberg. Hon är idrottsnutritionist och springer i svenska ultralandslaget.
Hon har bytt arbetsgivare nyligen, men hon nås i alla fall på nedanstående mail:
sophiaskostochloparcoaching.se

Jag har upptäckt att jag gått minst 1000 kalorier back dagar med vanliga distanspass på 13-16 km, så vi jobbar med att jag ska få upp energin i min kost. Jag äter specialkost pga ibs och har nu fått besked om att jag har benmärgsödem i ena foten, dvs förstadiet till stressfraktur. jag har inte ökat eller ändrat något i min träning, den troliga orsaken är helt enkelt min undernäring, som jag inte ens visste om! Jag har upplevt att jag fått träningsvärk efter i stort sett varje pass under vintern, jag misstänkte därför att jag behövde koständringar, visste dock inte att det var så illa. Jag har inte haft viktnedgång, varit sjuk eller trött. Jag och Sophia jobbar vidare med att hitta kost som funkar för både min mage, min träning och mina vardagsförutsättningar. Det tar extra lång tid för mig eftersom jag måste införa förändringar mycket strukturerat och långsamt.

Sophia jobbar inte i offentlig vård, det är privat och därför dyrare, men i mitt fall värt varenda öre!

Lycka till!

Kram,
Jenny
1972 • Borlänge
#8
26 juli 2020 kl 17:08 Redigerad 26 juli 2020 kl 17:08
Gilla
Precis som Clara tipsar säger jag Alice Fagrell, har följt henne på instagram i några år och hennes inställning till mat, träning och hälsa är sund!

Det finns många som kan hjälpa dig i ditt närområde säkert, men efter att ha läst din historik tror jag på Sprallice...
Åsa
1983 • Fagersta
#9
26 juli 2020 kl 18:55
2 Gilla
Om du har läkarkontakt förstår jag inte varför hen inte remitterar dig till en dietist. När jag misshandla kroppen (utan att då veta) fick jag bra vägledning även till vettig kunskap i kosthållningen.

Det tog bara tre månader att få menstrationen tillbaka (hade inte haft det på flera år). Stressfrakturen läkte väldigt bra och hela kroppen svarade på allt.

Var rädd om dig och njut av loppen när kroppen är toppen🍀🙏
Rebecca
1998 • Karlstad
#10
28 juli 2020 kl 08:27
Gilla
Hej! Har tyvärr inga tips men känner igen mig verkligen i vad du skriver! Haft järn och blodbrist 2018-2019(normala värden nu), hade mycket stress pga jobbet och blev utmattad pga jag mådde dåligt på jobbet, slutade efter 1 år. Av överträning, lite mat och stress av jobbet så gick jag ner mycket i vikt. Hade ingen mens i 1 år och 6 månader och kunde inte träna på ca 8 månader(Efter jag sluta jobbet) pga jag fick bara sån klump i magen varje gång jag tänkte på träning! Och försöker komma igång nu igen efter allt!
Hoppas du hittar en bra dietist och får den hjälp du behöver! Ingen förtjänar att må såhär!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.