Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 1218 visningar

Bästa löparklockan?

1981 • Linköping
#1
30 november 2020 - 15:36
Gilla 
Vilken är den bästa löparklockan just nu enligt dig? Varför? Vad är det som gör den så bra?

Hur använder du den mest (var springer du, terräng, bana, landsväg?)?

Vilka funktioner använder du mest?

Använder du den i vardagen? Till vad?

Vilken feature får man inte missa när man köper en ny klocka tycker du?

Jag köpte min 2009, en Garmin, ni minns den som "alla" hade ett tag? Fyrkantig, grå och orange och stor som en stationär dator ungefär. Den är still goning strong, men är sugen på bättre features, mäta sömn, aktivitet under dagen, kunna använda även när jag inte tränar, automatisk överföring mm.

Stort tack på förhand för hjälp!
1971 • Nykvarn
#2
30 november 2020 - 15:53 Redigerad 30 november 2020 - 15:54
Gilla 
Stor fråga men vilken du än väljer så kommer du få väldigt många förbättringar och nya funktioner jämfört med dina gamla 310XT som väl den klockan i orange hette?!

Du kommer få olika svar såklart och det beror på budget och vad du ska använda den till och inte minst, om du tänker använda den till vardags eller inte. Fenix-serien där toppmodellerna heter olika varianter av Fenix6 är lite mer stylish med metallboett och har en del funktioner som billigare modeller saknar. De har också större urtavlor jämfört med äldre/billigare klockor.

Forerunner-serien är klockor främst tänka för löpning och vissa modeller är identiska med äldre version av Fenix, t ex Fenix5 men i en plastigare förpackning. För att förvirra så finns det sedan Forerunnerklockor som är mer "triathlon-inriktade" med inställningar för simning, cykling m m (även om alla Forerunners kan hantera cykling som aktivitet), de klockorna har nummer som börjar på 9 eller 7 (735, 745, 935, 945) där högre nummer innebär högre pris och lite fler funktioner.

För löpning så är just nu Forerunner 645 den modernaste klockan men den har ett par år på nacken men är en väldigt kompetent löparklocka, Det har ryktats om en Garmin 655 ett tag men den har inte kommit ut ännu. Jag uppgraderade själv till 645 i höstas och är väldigt nöjd med den. Den har också en metallboett så den fungerar bra till vardags.

Något du kommer märka att du tyvärr inte får bättre GPS-precision om du byter till en dyrare klocka. De gamla Garminklockorna var förvånansvärt exakta och när klockor med metallboett kom upplevde många att de var sämre på att mäta distans, något jag tror man kommit tillrätta med nu.
1993 • Tullinge
#3
30 november 2020 - 16:05
Gilla 
Jag tänker inte låtsas mig på att försöka bestämma vilken den bästa klockan är, men kan dela med mig av mina erfarenheter. Jag har ägt en löparklocka de senaste 8 åren, först en Forerunner 225, och redan då var en revolutionerande pryl för min löpning. GPS som gjorde att man kunde se distans under passet, men även se spåret man sprungit i efterhand om man sprungit fel i en korsning etc. Detta i kombination med pulsband var perfekt för en "novis" löpare.

Efter att ha sprungit några år och insett att detta är något jag faktiskt tycker om så köpte jag en Garmin Fenix 5. Med denna klocka fick jag förutom det jag hade med FR225: smartwatch-funktionalitet, puls på handleden, tillgång till prestandauppskattning så som VO2max, tröskeltempo och även träningsbelastning för att hålla koll på hur hårt man tränar samt även statistik om sömn. Det enda klagomålet jag har på denna klockan är att GPS-noggrannheten är sådär, så det kan vara värt att göra lite research på den variant av klocka du kollar på.

Mitt nästa köp kommer jag pga mina problem gå ifrån Fenix-serien, förhoppningsvis får det bli en Forerunner 955 om den släpps nu till våren. Då får man med musik i klockan, vilket jag ser som lite "nice to have" då jag ofta annars släpar med mig telefon eller ipod för att ha något i lurarna på långpassen.

Då ska det sägas att jag i princip bär klockan 24/7, är lite orolig att min handled blivit lokalt försvagad av att konstant ha den på armen...

Men rent allmänt skulle jag säga att GPS är allt man verkligen behöver. Puls på handleden är ett plus för mängdpass, men vill du använda puls för kvalitet bör du ändå köra med pulsband.
Mäta sömn och aktivitet under dagen tror jag de flesta klockor har nu, det är också svårt att hitta en träningsklocka som inte har puls på handleden.
Snabb överföring via märkets app gäller också alla märken, det senaste tror jag är klockor som ansluter till ditt Wi-Fi också och på så vis synkar med exempelvis Strava.
Musik i klockan blir vanligare, men är också det en lyx-feature.
Om du sysslar med många olika och lite ovanliga sporter som vindsurfning så kan det också vara värt att kolla att den klocka du tänker köpa supportar den aktiviteten, för de flesta märken så är det bara de dyraste klockorna som har alla typer av aktiviteter.

En till sak att tänka på är hur ofta du vill behöva ladda, generellt skulle jag säga att batteritiden ökar ju mer premium klocka du köper, men då ökar ju vikten också.

Sedan finns det också många klockor med touch istället för fysiska knappar, något som jag generellt skulle ha svårt med. Jag föredrar knappar om man ska hålla på att göra något med man springer.
1980 • Norrtälje
#4
30 november 2020 - 16:58
1 Gilla 
Är inte Forerunner 745 den senaste Forerunner-klockan? Den lär visst ha en lite sämre batteritid än 945 men annars vara en 945 ”light”. Jag tittade lite på den när jag började leta efter en ny klocka att uppgradera min Forerunner 35.

Dock kommer jag antagligen byta till en Coros Apex istället för en ny Garmin. Lägre pris, bra byggkvalitet, och enligt uppgift fantastisk batteritid. Och tillräckligt enkel att använda att den inte kommer med instruktionsbok. Kan klara mig utan extra features som försöker tala om för mig hur jag mår, betala med kockan, musik etc.
1993 • Tullinge
#5
30 november 2020 - 18:13
Svar på inlägg #4
Gilla 
Jo det stämmer att det är den senast släppta modellen, och är väl egentligen deras mellansegment på triatlet-klockar. Ersätter gamla 735xt.

Men överlag håller jag med dig, man får i princip samma funktionalitet på de billigare klockarna till en tusenlapp billigare. Det är små skillnader i vilken mjukvara man får tillgång till, annars är det mycket i skärmstorlek och batteritid.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.