Hög puls - Löpning
Löpning Träning 4 inlägg 1539 visningar

Hög puls

1988 • Visby
#1
27 december 2020 - 12:44
Gilla 
Hej! Jag sprang ett ultramarathon i oktober, tränade ca 5 dar i veckan inför det. Efter det har jag inte tränat så mycket, kanske en dag i veckan.
Känns som jag har tappat otroligt mycket på den tiden, min puls kan ligga på uppemot 20 slag mer än när jag tränade innan loppet. Är detta rimligt att man ökar så mycke i puls på så "kort" tid?
1986 • Karlstad
#2
27 december 2020 - 13:50
Gilla 
Tror absolut det kan va möjligt. Syreupptagningsförmåga påverkas snabbt och ju bättre form man har desto mer träning behövs för att underhålla samma nivå + ju högre "fallhöjd" blir det om man drar ner träningen stort. Men det går säkert snabbare att komma tillbaka också för en.

Försök kanske sikta på lagom intensitetsnivå istället för att pricka tidigare träningstempon, ifall det är så du kört nu? Akta för mer plötsliga dippar också i dessa virustider..
1974 • Mölndal
#3
27 december 2020 - 13:59
Gilla 
Hur funkar det med vilopuls och utebliven träning? Min vilopuls har gått upp med 3-4 slag från det att jag blev skadad i slutet av november. Den enda konditionsträningen som blivit av är spinning 2 dagar i veckan. Sen promenader, rehab och gym. Är det möjligt att vilopulsen kan stiga av utebliven konditionsträning eller är det så att jag har nåt skit i kroppen?


Daniel
1979 • Stockholm
#4
27 december 2020 - 19:01
Gilla 
#1, tycker det låter lite mycket med 20 slag skillnad även om det inte är helt orimligt. Beror också på vilken intensitet vi snackar. Jag var precis sjuk så har haft tre veckors träningsuppehåll. Med samma puls på ett lätt distanspass så gick första löprundan efter sjukdomen i 6:00-tempo istället för 5:15 som jag tidigare kunnat hålla. Vid minsta uppförsbacke stack pulsen iväg direkt.

Till #3, hur vilopulsen ser ut beror på många olika saker, inte bara hur tränad man är. Jag tycker det är svårt att dra några större slutsatser av 3-4 slag skillnad, jag tycker tom det kan vara svårt att vara säker på att det blivit rätt i mätningarna. Hur har du kommit fram till dessa 3-4 slag skillnad?

Båda ni har hållit igång men med mindre träning än tidigare. Hur det påverkar är ju också invidiellt. För mig brukar det räcka med 2 löprundor i veckan för att någorlunda behålla min kapacitet.

Jag har personligen inte lyckats koppla skillnader i vilopuls till sjukdom mer än om jag har feber, då går vilopulsen upp. Men andra hävdar att de får 10 slag högre vilopuls när en infektion är på väg att bryta ut.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.