Springa hela Kungsleden 450 km - Löpning
Löpning Rundor & Kartor 119 inlägg 8275 visningar

Springa hela Kungsleden 450 km

1991 • Norrköping
#1
4 februari 2021 - 14:08
1 Gilla 
Hej! Någon med erfarenheter av Kungsleden? Jag är i sommar sugen på att ta mig an den med målet att springa hela leden. Detta gjorde Emelie Forsberg för något år sedan då hon satte ett FKT på sträckan. Hon har gjort ett blogginlägg om detta så det finns ganska gott om löpspecifik data. Det var 450 km och 11000 hm som tog henne 4 dagar och 21 h. I min värld ser jag inte riktigt varför jag inte skulle fixa detta på åtminstone dubbla hennes tid vilket skulle göra turen lite över en vecka lång. 45 km om dagen gör att turen tar tio dagar, 30 km om dagen gör att turen tar 15 dagar. Så jag tycker att det är rimligt att anta att jag springer i 10-15 dagar.

Jag är intresserad av allt rörande leden men absolut mest givande är självklart input från folk med praktisk erfarenhet från leden och är det någon som har vandrat/löpt stora delar eller hela sträckan så är det ju rent guld för mig.

Som en start på tråden så undrar jag lite över boende längs med Kungsleden. Det verkar finnas relativt gott om sådant i form av fjällstugor. Bokar man dessa i förväg, d.v.s. bör jag i förväg ha bestämt exakt hur långt jag ska springa vardera dag? I hur god tid måste man vara ute för att få en plats i en stuga?
https://www.emelieforsberg.com/kungsleden-completed/
https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/omraden/kungsleden/
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1967 • www.sapiens.se
#2
4 februari 2021 - 14:31
1 Gilla 
Jag har sprungit stora delar av Kungsleden men i olika varianter. Den enda delen jag inte "lekt" på är den lite tråkigare delen i mitten.

Gott om stugor och jag har aldrig bokat eftersom jag springer med tält men det har hänt att det varit grinigt väder (eller för all del kall säsong) när jag bott i stuga. Fast ju i somras var det väldigt mycket folk och det hade nog behövt bokas.

Väldigt varierande underlag och därmed varierande tempo och t.ex. en stenig etapp i regn kan gå rätt långsamt... Medan jag varit med om att bomba på i två mil 5 min/km med 5 kg på ryggen.

Nu är ju Kungsleden rena rama motorvägen och jävulskt med folk på sommaren men jag brukar ändå aldrig slarva med säkerhetsutrustningen. Vill kunna klara att bli stilla i många timmar med en bruten fot även om det kommer ett oväder. För det kan det göra!
1991 • Norrköping
#3
4 februari 2021 - 14:38
Svar på inlägg #2
Gilla 
Tack! Jag tänker att det kan vara väldigt mycket folk i sommar p.g.a. pandemin, således söker jag något sorts svar på i exakt hur god tid man faktiskt behöver vara ute för att stugplats. Undviker väldigt gärna tält. Tror ni liksom jag allra helst skulle behöva planera min tripp och boka stugplats redan nu?

Jag vill färdas så lätt som möjligt men jag är ganska nojig av mig så jag kommer absolut att lägga stort fokus på säkerheten.

Hur långa har dina turer på leden varit? Hur löste du mat/energi?
1966 • Västra Frölunda
#4
4 februari 2021 - 14:57
2 Gilla 
Det är väl obligatorisk bokning nu pga covid. När det släpper tippar jag att STF återgår till tidigare system med drop-in. Dock betalar man i förväg numera eftersom stugorna inte kan ta betalkort längre.
jon s
1976 • stockholm
#5
4 februari 2021 - 15:04
1 Gilla 
En bekant sprang gröna bandet för ett par år sedan och bloggade en del om det: https://vansterhoger.wordpress.com/
1967 • www.sapiens.se
#6
4 februari 2021 - 15:12
3 Gilla 
Om man nu behöver boka så tror jag ändå inte att du behöver vara ute mer än ett par veckor i förväg. Tror. Och stugorna är ju lite olika stora så det påverkar.

Mina turer har oftast varit tredagars (ca 10 mil) och då har jag haft med mig all mat/energi men man kan ju köpa i stugorna om man vill slippa bära och bara ha med sig mat för dagen. Med den längden så behöver man liksom inte tuffa på hela dagarna utan man hinner softa på morgonen och ta en lång lunch. Ingen av turerna har varit strikt Kungsleden men jag tror jag trampat alla delar Abisko-Kvikkjokk/Nikka-Kvikkjokk. Att det har varit tredagars är för att det är rätt praktiskt packningsmässigt och jag har friheten att få med mig tältet och fiskespöet utan att det blir för tungt.

Handlar man i stugorna kan man ju få ner packvikten/volymen men för min del har jag inte alltid velat vara så låst vid Kungsleden.

Här är för övrigt en berättelse om min fjällöpning 2007 inklusive packlista.
http://sapiens.se/Stories/PM2007.html
1984 • Eslöv
#7
4 februari 2021 - 15:19
1 Gilla 
Norr om Kvikkjokk finns det stugor med lagom (vandrings)avstånd. Typ varannan mil. Söder om är det på sina ställen betydligt längre mellan stugorna. Springer du utan tält så tänk även på att anpassa dig till de båtturer som du inte vill eller kan ro så att du inte blir fast på fel sida en sjö.

Normalt behöver man inte boka plats i fjällstugorna, utan alla får (golv-)förläggning. Nu i pandemitider behöver man som sagt förboka. Ingen blir dock utslängd utan kläder i snöstorm, så skiter det sig så får man garanterat tak över huvudet. Missbruka dock inte detta.

Söder om Kvikkjokk är det till stor del andra än STF som driver boenden. De måste man gissningsvis förboka.

I högsäsong så hade jag bokat stugor i ganska god tid för att slippa bekymmer.
1967 • www.sapiens.se
#8
4 februari 2021 - 15:22
Svar på inlägg #6
2 Gilla 
Jag håller med om att det inte är motorväg överallt men jämfört när man rör sig mer fritt och i bitvis oländig terräng så känns det verkligen som att komma in på en motorväg när man inte sett folk på ett par dagar och det är väldigt upptrampat och spångat. Men nej, det är ju inte direkt Lidingöloppsbanan. :-)
1966 • Västra Frölunda
#9
4 februari 2021 - 16:16
2 Gilla 
Ett tips är att springa senare på säsongen, typ andra halvan av augusti. Färre mygg, färre turister och torrare i marken.
1991 • Norrköping
#10
4 februari 2021 - 16:23
1 Gilla 
Jättetacksam för era svar, hade inte räknat med så här genomgående och snabb feedback! Tar åt mig av allt. Jag kan absolut tänka mig att boka saker och ting hyfsat snart. Är singel med träning som enda riktiga intresse så jag är otroligt flexibel.

Frågade precis min kompis om han ville med då jag kom på att han säkert inte vill springa hela leden men kanske kan tänka sig att springa delar utav den. Han verkade sugen! Är starten på Kungsleden med Lapporten och allt annat det som ska prioriteras snarare än avslutningen av Kungsleden om man få mest bang for the bucks vad gäller det natursköna?
Hobbylöparn
Östermalms IP
#11
4 februari 2021 - 16:24
Svar på inlägg #6
1 Gilla 
Grymt cool reseskildring Marcus!

En fråga: jag sökte efter kg i din berättelse men hittade inte. Hur mkt vägde era ryggsäckar?

Sen tycker jag nästan det är grundlag att ha med en Thermacell på Kungsleden. Vi blev rikshjältar på Nikkalouktas altan när vi monterade upp vår. Innan satt alla och viftade mygg. Sen slutade de med det och kom fram till oss och undrade vad det där är för en makapär. :-)

Tänkte på "bikupa"-bilden du lade upp på tältet. :-)
1991 • Norrköping
#12
4 februari 2021 - 16:25
Svar på inlägg #9
Gilla 
Mycket bra, det hade jag inte tänkt på. Fjällen i typ juni brukar ju vara ett jävla lotteri. Min semester är vanligtvis under mitten av juli till mitten/början av augusti. Om jag prompt måste förlägga resan under den perioden(kan säkert ta senare semester om jag vill) så kan det nog vara en bra idé att genomföra resan under andra halvan av semestern.
1985 • Nacka
#13
4 februari 2021 - 17:49
Gilla 
Jag tog mig igenom Kungsleden 2016. En sak att tänka på är dom båtleder som finns längs vägen.

Skriver detta från minnet så garanterar inte att allt stämmer :)

~1km roddled(går beställa skjuts tror jag)
Saltaloukta båtled som går efter tidsschema. Där är det också ett busschema ifall man vill åka buss 3mil(dom milen ingår inte i Kungsleden).
~4km roddled(går beställa skjuts tror jag)
~3km roddled(går beställa skjuts tror jag)
Kvikkjokk båtled som måste beställas
[Insert namn jag inte kommer ihåg]Båtled som måste beställas
~300m roddled(tror inte det går beställa skjuts)

En annan detalj är att det inte finns tätt med STF-stugor längs hela leden.
1967 • www.sapiens.se
#14
4 februari 2021 - 18:00 Redigerad 4 februari 2021 - 18:00
Svar på inlägg #11
Gilla 
Tack! Kul att väcka den till liv så här 14 år senare. På den tiden var löpare rätt ovanligt i fjällen annat än på bergsmarorna.

Nej jag skrev nog inte det men det brukar vara ca 7 kg vid start och 5 kg när jag är framme på tredagarslöpningar utan att behöva fylla på med energi. När jag är kittad med tält. Har sprungit mellan stugor utan tält i mitten av september och då har det varit ungefär samma vikt men då med mer kläder i stället.

Fun fact: Har sprungit med samma ryggsäck på alla bergsmaror och fjällöpningar sedan 2002. Kvalitet!
1967 • www.sapiens.se
#15
5 februari 2021 - 08:35
Svar på inlägg #14
2 Gilla 
Jag kan bara stämma in i det där med årstiderna. Fina septemberdagar i fjällen är så nära paradis man kan komma i mitt liv. Kan bjuda på den här berättelsen om hur fint det kan vara:
https://maramackan.wordpress.com/2017/09/19/alskade-fjall/

När det gäller var det är finast vill kan jag inte ranka. Det är liksom att välja mellan fint och fint när man väl kommer nog långt norrut och väder/årstid påverkar upplevelsen mer..
1991 • Norrköping
#16
5 februari 2021 - 08:59
Gilla 
Tack! Nu har den initiala upphetsningen lagt sig och jag har blivit betydligt mer verklighetstrogen. Håller just nu på att sammanställa dagsetapper. Mellan Tsielekjåkkstugan och Vuonatjviken(totalt 51 km) är det enligt STF bara tält som gäller. Hur hade ni löst det? 51 km är så klart görbart att ta på en dag men det är trots allt jävligt mycket i fjällmiljö. Jag vill ju sova i stugor och slippa släpa med tält.
1991 • Norrköping
#17
5 februari 2021 - 09:27
2 Gilla 
Nu är jag klar med mitt första utkast till plan. 15 dagars aktivitet för att förflytta mig 428 km. Snittet per dag är nog rätt rimligt men Efter Kvikkjokk är det långt mellan stugorna och dag 10, 11 och 12 är kanske på gränsen till för tuffa med 51, 40 respektive 51 km löpning. Avslutar dock snällt sista tre dagarna. Hmm...
1991 • Norrköping
#18
5 februari 2021 - 14:26
Gilla 
Jag försöker få en prisbild över boende och har ett par frågor:

- Generellt pris för STF fjällstuga en natt och en person verkar vara 500 kr. Detta går inte att få ned på något sätt, t.ex. genom att bli STF-medlem?
- Jag kommer inte ifrån ett par riktigt dyra boenden. Undrar vad det billigaste man kan bo är i Kvikkjokk och Adolfström?

Jag höftade lite och fick enbart boendepriset för 15 dagar till 8-9000 kr. Detta är ett riktigt äventyr så jag är beredd att betala en hel del men jag hade kanske inte räknat på att hela kalaset skulle gå på närmare 20000 kr. Till dessa 9000 kr tillkommer ju(dyr) mat samt flyg till Kiruna samt någon form av transport från Hemavan till Norrköping. Kan lätt se det närma sig tjugo lök.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#19
5 februari 2021 - 14:46
Gilla 
STF-medlemmar får ofta 10% på boende. Tjänar man in snabbt, särskilt om man är flera.

Vi övernattade på Sylarna i hundrum, åt middag och frukost 4 pers, tog allt på rummet. Kostade över 4000 kr! :-0

Så att friluftsliv ska vara low budget - glöm!

Men bara den vistelsen hade kostat 400 kr mindre om vi var medlemmar, vilket vi numera hela familjen.

Fast helt ärligt sover vi bättre i tält än i de där gamla urliggna madrasserna. Extremt dålig ventilation var det också. Och... varmvattnet trasigt. Var litet som en sämre variant av Fawlty Towers. Men utsikten är grym från verandan.
1991 • Norrköping
#20
5 februari 2021 - 15:27
Svar på inlägg #19
Gilla 
Då ska jag överväga att bli STF-medlem! Det är ju inte konstigt att det kostar att bo i stuga när de billigaste sovplatserna ligger på 500 kr. Bara 500x15 blir 7500 kr. Sen lite mer vid Kebnekaise samt någon utav stugbyarna. Jag gjorde ju väldigt snabb research men 8-9000 kr känns inte alls orimligt. Med 10 % rabatt skulle jag spara in nästan en tusenlapp vilket ju helt klart är värt det, verkar kosta 345 kr att bli medlem.

Det jag inte har researchat alls är maten som ni nämner är väldigt dyr. Vet inte ens om jag vågar kolla upp det haha. Hur tycker ni att man kan göra en budget för det? Går det att höfta vad en ungefärlig dag kostar matmässigt? Kommer ju att behöva köpa MYCKET utav maten på fjällstationerna.

Flyg till Kiruna verkar kosta ca 1500 kr, lägg till lite för tåg från Norrköping till Arlanda och vi kan höfta det till ca 2000 kr. För att ta sig från Hemavan till Norrköping verkar det vara buss till Umeå C för att därefter ta tåg hem som gäller. Kanske kan höftas till 1500 kr. Då är enda transportutgifterna som återstår båtttransport över sjöar längs Kungsleden samt någon bussresa. Ingen uppfattning om vad det kostar allt som allt, 1000 kr? Längs leden är det en busstur och sex båtturer.

--> 8000+4500= 12500 + mat.

Kan ju ha räknat åt helvete här men men. Vet ni på ett ungefär vad man betalar för båtturerna samt en grov höftning gällande vad maten man köper längs med Kungsleden kostar så är jag väldigt tacksam!
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.