Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 1720 visningar

Fot/nagelsvamp

1979 • Göteborg
#1
10 april 2021 - 09:39
Gilla 
Hej!

Tråkigt ämne - men har problem med både fotsvamp och nagelsvamp på ena foten (varför inte andra?).

Det har gått så långt att en hudspricka uppkommit under stortån. Huden verkar bli känsligare av angreppet.

Har vart på naglar med ngt medel för ett tag sen, men tappade kontinuteten...

Hur gör ni för att hålla det i schack?
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#2
10 april 2021 - 11:08
Gilla 
Beror på om det är torrt eller fuktigt. Har jag sprickor eller liknande så är det kräm från apoteket. Men har problem med en lilltå som nästan alltid får svamp pga krokig jäkel till tå som stänger in fukt. Där har jag ett pulver som torkar ut istället (det går att använda hela tiden, även i strumpor. Men det orkar jag aldrig).
Sen finns det väl massa standardtips som man kan googla sig till, som jag aldrig orkar följa. Tex tvätta strumporna i 60c.

Tånaglar däremot vetetusan... Har också provat nåt medel men märkte aldrig någon skillnad. Enligt rekommendationerna ska man väl besöka vårdcentralen för att veta vilken typ det är - eller nåt sånt 🤔
1961 • Oskarshamn
#3
10 april 2021 - 13:32
Gilla 
Tråkigt ämne - jag instämmer. Fotsvamp går att få bukt med, men nagelsvamp... I många år har jag hållit på och penslat naglarna. Det håller åtminstone svampen i schack. För några år sedan åt jag under en period en stark medicin som fick bort det mesta. Men inte allt. Och en tråkig biverkning av medicinen var att jag tappade smaken.
Mitt råd är att du kontaktar vårdcentralen. Receptfria medel biter inte på nagelsvamp, enligt min erfarenhet.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#4
10 april 2021 - 17:29 Redigerad 10 april 2021 - 17:31
Svar på inlägg #3
Gilla 
Har samma liknande problem.
Naglar filar jag ned med jämna mellanrum.
Sprickor mellan tårna får jag alltid mellan de yttersta tårna på ena foten. Är noggrann att torka torrt efter dusch,och aldrig ha fuktiga strumpor till vardags.
Det sämsta (för mig) iaf är de gånger jag sprungit mkt myr o använt neopren-sockor,då kommer det som ett brev på posten...
Brukar finnas bra salvor på Apoteket som funkar.
Citcat
1964 • strängnäs
#5
10 april 2021 - 18:26
Gilla 
Hade aldrig haft problem med fotsvamp förrän jag duschade i en duschkabin på ett gym. Det var stopp i avloppet och jag stod i vatten upp till anklarna.
1 vecka senare började det klia på högerfoten vid lilltån. Tog ett tag innan jag fattade att det var fotsvamp.
Det var för 5 år sedan. Har provat både pulver och gele som smetas in på foten.
Svampen var borta ett tag sen återkom den. Helt hopplöst!

För ett år sedan köpte jag tåstrumpor, det har fungerat kanonbra.Har inte haft någon svamp sedan dess. Använder alltid tåstrumpor numera.
Dom är dock mycket dyrare i inköp och är dom taijta på foten så går det snabbt hål på framförallt stårtån. Om det går, köp lite större storlek så nöter det inte lika mycket samt att man behöver klippa tånaglarna ofta.
Tvätta alltid i 60 grader.

Hur det hjälper mot svampen under naglarna vet jag dock ej. Det är dock värt ett försök.

Lycka till!

Oldboy
1952 • Danderyd
#6
10 april 2021 - 21:27
Gilla 
Nagelsvamp lär vara besvärligt att bli av med. Många löpare har dock förtjockade tånaglar utan att ha svamp. Så ja, gå till vårdcentralen, om du inte hr en specialistmottagning för fötter i närheten. (Känner bara till en och den finns i Stockholm)
Walker67
1947 • Växjö
#7
11 april 2021 - 21:51
Gilla 
Pratat med min syster, som är läkare och säger att det går att få bort nagelsvamp, men det krävs en långvarig behandling upp till ett år. Det är även som # 3 skriver vanligt med biverkningar, så det är tveksamt om det är värt en sådan lång behandling.
Vad gäller fotsvamp är det väl få som klarar sig ifrån det mellan lilltån. Använder Daktar kräm och den är väl sådär. Ibland har jag satt bomull mellan tårna och den har försvunnit ett tag iaf, dock ej provat puder.

En annan sak man kan bli smittad av i offentliga miljöer är fotvårtor, Jag har haft det till och från men bara på höger fot märkligt nog.Olika behandlingar som lapis, Verrvuxin och borttagning av förtjockning och pensling i "hålet". De kan vara kvar i flera år, men vips kan de försvinna. Ett annat alternativ är att frysa bort dem, gör lite ont men ganska effektivt.
1974 • Mölndal
#8
12 april 2021 - 13:55
Svar på inlägg #6
Gilla 
Visst är det så. Aldrig tänkt på om det kan vara nagelsvamp. Nåt man borde ta reda på?
Walker67
1947 • Växjö
#9
12 april 2021 - 23:07 Redigerad 12 april 2021 - 23:11
Gilla 
Om vi ändå är inne på fötter, så är en löpares gissel blånaglar, det är väl få som klarar sig ifrån det. Störst risk är vid varmt väder och överlånga distanser som maraton. Frågan är vad som är bäst att göra under tiden nageln under växer ut. Jag brukar låta den döda nageln sitta kvar så länge som möjligt och klipper och filar av den allteftersom och oftast ramlar den bort av sig själv, någongång får man rycka bort sista delen. Om man slarvar med nagelklippningen kan det hända att en nagel "äter" på sidan av tån bredvid. Om man klipper nageln och sätter ett plåster på den skadade tån brukar det läka på några dagar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.