Löpning Träning 10 inlägg 1299 visningar

sömnlöshet löpning

solna
#1
20 maj 2021 - 09:58
Gilla 
Har sedan ett par veckor tillbaka fått allt större problem med sömnen - speciellt efter löpning så sover jag några få timmar initialt, vaknar upp vid 2-tiden och kan inte somna om - känner mig klarvaken trots att kroppen behöver vila efter tuffa pass

I söndags sprang jag 1.6 mil med för mig högt tempo (5 min/km) första milen och lite lugnare sen. Den natten blev det några timmars sömn och påföljande dag var en mardröm.

Lite bakgrund: Jag har nu tränat 4 dagar i veckan i 1.5 år och mått hur bra som helst. 2 dagar styrketräning, 2 dagar löpning. En för mig perfekt balans med träning o vila. Löpsträckan har legat runt ca 7 km (aerobisk). Det jag dock gjort senaste tiden (sen ett par månader tillbaka) ökat sträckan och intensiteten successivt vilket också gått bra. Dock de senaste veckorna har jag pressat på ytterligare som att springa en mil så snabbt som möjligt. Också mått mycket BRA på detta men det är ungefär här det börjar hacka med sömnen.

Det låter som att det finns en koppling här med den höga intensiteten och det skulle iof kunna handla om överträning. Men kan man verkligen vara övertränad när man mår så bra av träningen?

Någon med liknande erfarenheter här och kunskap om hur man kan få tillbaka sömnen och samtidigt kunna träna som jag gör. Är vila det enda jag kan göra?

Jag tränar i princip alltid på förmiddagar, löpningen ännu tidigare - ibland runt 5 på morgonen. Så kortisolet borde ha fallit tillbaka på kvällen? Kanske kunde man kontakta Werlabs och kolla vad som finns i blodet på kvällen, samma dag man har tränat hårt?

Jag har sett liknande fråga här tidigare men tycker det kunde vara värt att ta upp detta igen! https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=5545
1989 • Alingsås
#2
20 maj 2021 - 11:24
Gilla 
Inga andra förändringar du gjort i livet?
Känner du att du ältar löpningens resultat när du lägger dig?
Känner du stress över något kanske?
Ibland kan det också vara så att man sover sämre i en period!
Om du bara springer 2 gånger i veckan innebär det att du kan sova bra de andra 5 nätterna?
solna
#3
20 maj 2021 - 11:39
Svar på inlägg #2
Gilla 
Hej, tack inga förändringar vad jag kommit på - lever också bra då jag varit permitterad från jobbet med lön pga pandemin. Inget jobb att tänka på utan göra det jag vill. Sitter iof framför dator mycket och programmerar så det kan ev. påverka? Dricker också mycket kaffe men det har jag alltid gjort och tom på nätterna förut i mitt jobb utan problem. Jag ältar inga resultat :) snarare tvärtom, lycklig att komma under 50 min. på en mil första försöket. Det är för tidigt att säga om jag kan sova bra den andr nätterna - funderar på det själv mycket. Var dock och styrketränade igår vilket är betydligt mindre krävande än intensiv löpning m3n hade inatt stora problem med sömn.
1989 • Alingsås
#4
20 maj 2021 - 11:55
Svar på inlägg #3
Gilla 
Hum!

Om du har en bra sömnrutin och du inte ändrat något så kanske det helt enkelt bara är att acceptera att det en liten period är sämre sömn?

Jag hade (iof i kombination med utmattning) svårt att sova en längre period. Jag har typ världens mest ordentliga sömnrutin, men sov dåligt ändå. När min psykolog bad mig "släppa det" och sluta oroa mig för att jag skulle sova dåligt - så blev det faktiskt bättre.
Så det kanske helt enkelt är så att du bara får acceptera att det är lite sämre just nu. Du vet att du kan sova bra, och vad är det värsta som kan hända?

Om du ligger vaken i sängen i över 30min kan ett trix vara att bryta mönstret - gå upp försiktigt, läs en bok, lyssna på en avslappnande podd eller liknande, och när du börjar känna dig trött igen, testa att gå och lägga dig igen. upprepa om du inte somnar in.
solna
#5
20 maj 2021 - 12:05
Svar på inlägg #4
1 Gilla 
Tack, funderat på detta själv att gå upp en stund o göra något. Det kan faktiskt vara så som du säger att det är något jag måste släppa - vet med mig själv att jag blir stressad av att inte kunna sova så då ligger man o tänker på det. Blir ju dessutom ännu värre när man planerat in en löprunda tidigt som man vet inte blir av om sömnen blir alltför dålig
1989 • Alingsås
#6
20 maj 2021 - 12:08
Svar på inlägg #5
1 Gilla 
Åh, men va "bra" att det faktiskt är så. Jag är PRECIS likadan! Hjärnan är så dum ibland. Låter verkligen som en idé att försöka släppa det helt enkelt. Kräver lite mental insikt, men kanske kan göra susen i ditt fall!
Hoppas du kan få en lösning på det, det är sjukt tråkigt när sömnen strular!
solna
#7
12 juni 2021 - 14:51 Redigerad 12 juni 2021 - 15:12
Gilla 
Sannolikt är jag på rätt spår - min teori är att den ska HPA-axeln har löpt amok eller vad man ska kalla det. Den axeln utgörs ju av stresshormonerna adrenalin, noradrenalin samt kortisol. Om man kan lita på denna källa vet jag inte men den refererar till forskning - står att koncentrationen av nordadrenalin kan vara relativt hög i upp till 48 timmar, enligt forskare. Samtidigt kan kortisolet "kurvatur" över dygnet rubbas, bli mer flack - normalt sett toppar kortisolet på morgonen och faller tillbaka på kvällen men tydligen så kan detta samband rubbas vid hård träning.

Vad kan jag mer säga - målar upp ett dystert framtidsscenario där jag i ena ytterkanten helt enkelt får sluta helt och hållet med både löpning och styrketräning. Igår senast, gick jag till gymmet, gick 7 km/h på löpband i 30 minuter, sedan lite lätt styrekträning - och denna natt kunde jag knappt sova. I den andra ytterkanten så är jag tillbaka om jag låt säga vilar i kanske 14 dagar helt och hållet. Kroppen kanske behöver fylla på depåerna? Det som lutar åt att det är så är att jag återfår sömnen mer och mer efter några dygns vila, men så fort jag börjar träna - så återkommer sömnstörningen

Övertränad? Kan man vara det på en enda punkt - sömnen?
Allt annat är på topp - låg jämn vilopuls, lugn till humöret och presterar bra på gymmet.
https://www.outsideonline.com/1784661/can-hard-workout-cause-insomnia

"
“Strenuous exercise beyond the usual for a given individual does activate stress responsive systems, including the release of cortisol in the evening and adrenaline and it is well known that difficulties falling asleep and staying asleep may occur,” wrote Dr. Eve Van Cauter, director of the University of Chicago’s Sleep, Metabolism and Health Center, in an email.

Let’s look at adrenaline first. The body secretes the hormone and a similar one called norepinephrine in response to exercise. These hormones ... "
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
12 juni 2021 - 19:10
Gilla 
Kolla upp energiintaget, kanske du är låg på energi efter träningen så att kroppen blir stressad. Ladda lite extra före passen.
solna
#9
12 juni 2021 - 20:45
Svar på inlägg #8
Gilla 
Tack, funderat lite själv på detta då jag deffat endel under vintern och våren, ofta varit lite hungrig när jag börjat springa. Är det viktigt att täcka upp snabbt efter ett intensivt löppass? (snittar kanske på 80% av maxpuls under 50 minuter)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
15 juni 2021 - 15:34
Gilla 
Jag tycker det är viktigast att ha energi när man tränar för att få bästa effekt av passet, återhämtningsmål kan man lätt fixa efter man duschat. Jag tar ofta en banan eller macka medans jag väntar på att maten blir klar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.