Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 610 visningar

Att komma tillbaka efter skada...

Oskarshamn
#1
19 augusti 2021 - 10:18
Gilla 
Drog av korsbandet i januari, opererad i mars och har rehabbat sedan dess.
Går hos sjukgymnast för rehabövningar och det går åt rätt håll, om än långsamt.
Efter att inte ha tagit ett löpsteg på ett halvår har jag nu kunnat börja jogga så smått. Jag kan springa drygt två kilometer i ett svep utan att få ont efteråt, men det är en svår balansgång, när jag testat intervaller så har jag fått ont och knät har svullnat. Så det är väl för tidigt för det.

Funderar på hur jag ska tänka med upptrappning av löpträningen. Jag är 42 år och har börjat springa först på senare tid, för drygt fem år sedan.

Springer en del lopp, favoritdistansen är Marathon, sprang första i Stockholm 2017. Har just sålt startplatsen till Stockholm Marathon i oktober men vill så gärna stå på startlinjen i Stockholm 2022. Helst springa under 3.30, drömgränsen är 3.15. Är det realistiskt?

Trots idog cykling och stryketräning har jag tappat massor av flås. Men det kan man väl jobba upp. Värre är knät. Hur ska man trappa upp träningen för att undvika nya skador.

Jag är ju bara en vanlig amatör och känner att jag inte riktigt har koll... så tacksam för alla tips :-)

Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#2
19 augusti 2021 - 10:56
1 Gilla 
Karin,
Härligt att du är motiverad att komma igång igen!
Jag skulle ställa precis de frågorna till din sjukgymnast, det är nämligen precis sådant som man ska kunna hjälpa patienter med!
Om du haft så lång vila från löpning så skulle jag vara oerhört försiktig i stegringen och hålla mig på nivåer som inte ger smärta under eller efter samt inte ökar svullnad heller.
Mitt tips blir således, prata med din sjukgymnast bums och be att få hjälp med både styrka och träning av löpningen!

Kram,
Jenny
1978 • Linköping
#3
19 augusti 2021 - 11:13 Redigerad 19 augusti 2021 - 11:15
1 Gilla 
En korsbandsskada är ju väldigt allvarlig skada, men jag tror att det är positivt att du ägnar dig åt löpning där kan kan komma tillbaka tidigare. Jag har en opererad korsbandsskada och åkte nyss på ytterligare en diffus knäskada. En regel som jag fått lära mig från min fysio är att det är helt ok att belasta även om det gör ont under aktivitet, men det ska inte bli sämre efteråt. Om du får svullnad efter passet så har du kört för hårt. Du får känna dig fram. Satsa på jämnt och fint underlag, spring sakta och öka distans istället för fart. Jag har i princip bara sprungit löpband under min nuvarande rehab.

Klart du kommer tillbaka, det hade varit värre med fotboll, eller liknande aktivitet. Mot 3:15!
Oskarshamn
#4
19 augusti 2021 - 12:14
1 Gilla 
Tack ska ni ha!
Ja självklart ska jag prata med sjukgymansten, men hon har semester nu :-)

Hur lång tid tog det innan du kunde springa ordentligt efter korsbandsskadan?
1978 • Linköping
#5
19 augusti 2021 - 15:35
Svar på inlägg #4
Gilla 
Det var länge sedan när jag var ung så kommer inte riktigt ihåg. Att få en skada i vår ålder är naturligtvis tuffare. Med det sagt så tycker jag att du är igång tidigt. Det är långt kvar till Stockholm Marathon så prioritera styrketräningen framför löpningen ett tag till om du har problem att komma upp i distans. Det är väldigt viktigt att du kan få en progression i styrkan också dvs att vikterna blir tyngre och fler moment adderas, men det har säkert din fysio poängterat. Det är också viktigt att få till full rörlighet i leden så satsa mycket på att töja den åt båda håll.

Personligen så har jag svårt att få upp pulsen när jag cyklar så kan vara en idé att köra skierg alt crosstrainer istället om det är samma för dig.
Oskarshamn
#6
19 augusti 2021 - 20:30
Gilla 
Tack för tips! Får köra lite crosstrainer!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.