Löpning Övrigt 9 inlägg 738 visningar

Skaderisk löpband

solna
#1
3 oktober 2021 - 17:56 (Redigerad 3 oktober 2021 - 17:56)
Gilla 
Bild uppladdad av Björn
Lite nyfiken på om det finns andra här på jogg.se som har råkat ut för olyckor på löpband eller kanske hört om någon som råkat illa ut? Ibland "känns" det som att det skulle kunna gå snett - speciellt på höga farter. Nu menar jag inte sådant som vadbristning eller dylikt utan mer att man kanske kommer snett med foten och kommer ur synk/balans med den höga farten på bandet. Själv var jag med om en olycka för 1.5 år sedan på Fitness24 - sprang intervaller på löpbandet och när jag var uppe i 18 km/h så spricker/klyvs mattan i två delar och jag flyger ner och får en kraftig smäll på svanskotan. Som exempel på saker som kan hända. Men man tänkte också om någon har erfarenhet av att trampa snett eller ramlat och skadat sig?
Bengt
1979 • Vallentuna
#2
3 oktober 2021 - 18:15
3 Gilla 

Ojoj, det där hade kunnat gått riktigt illa

En gång för typ 20år sedan så sprang jag intrrvaller på band. I slutet när jag började bli riktigt trött så trampade jag utanför.

Jag for in i väggen bakom med en ordentlig smäll. Det var ganska mycket folk på gymmet och det blev aldeles knäpptyst. Alla blickar på mig.

Lyckligtvis gick det bra, ingen alvarig skada. Vill minnas att jag vilade en stund och körde en nedjogg på samma band. Men hade kunnat gå riktigt illa.

Några dagar senare när jag var tillbaka på gymmet, så sa personalen(skämtsamt) att de tvekade på att tillåta mig använda banden mer.. :-)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
3 oktober 2021 - 21:39
7 Gilla 
#1: Usch, bandbrott var ju riktigt obehagligt och såklart komplett oväntat, du har min medkänsla.

#2: Jag har gjort en Papphammar, eller inte en utan två... sprang på ett hotellgym i Bangkok, en annan person i lokalen bara, tur...
Jag som aldrig springer med musik hade ändå fått för mig att jag skulle göra det, och när jag efter en stunds löpning skulle fippla med mobilen och byta låt eller volymen eller nåt... så missade jag ett steg och SCHWOPPPPP åkte jag rakt bakåt, jäklar vilken fart och hård landning... Sen sådär typiskt ni vet, man vill inte låtsas om att man klantat sig, har absoluuuut inte ont nånstans, utan vad gör jag? Försöker springa ikapp bandet, genom att hoppa upp på det igen... SCHWOPPPPP igen!
Bortom pinsamt. Men stängde av bandet, startade från gång igen och sprang tills den andra personen lämnade lokalen, haha!
Rejält sura skrubbsår och blåmärken på knän och händer, för att inte tala om den stukade självkänslan!
1972 • Borlänge
#4
3 oktober 2021 - 21:46
1 Gilla 
Den var "goo" Monica! hehe

Jag har klarat mig hittills, och fasar för den dagen jag snubblar på bandet i garaget.
Det finns inget utrymme bakom utan jag kommer sitta som ett frimärke i en plåthylla snabbare än jag hinner fatta vad som hänt :-O
Jag hoppas bara att nödstoppssnöret ser till att bandet tvärnitar omgående.
solna
#5
3 oktober 2021 - 21:53
Svar på inlägg #3
1 Gilla 
Riktigt läskigt, ja tack vare ditt inlägg har jag nu lärt mig något - Inte fiffla med att byta låt på mobilen i 11 km/h, i så fall sänka hastigheten till 6 eller mindre. Jag har fifflat varenda gång för att få "bästa" låten, detta lär jag verkligen beakta i fortsättningen
1973 • Stockholm
#6
3 oktober 2021 - 23:00
1 Gilla 
Inte drabbats av något värre än att tappa mobilen på bandet så den flög iväg. Sen varit nära att misslyckas kliva till sidorna några gånger.

Tror jag ska börja använda nödstopp till nästa gång.
solna
#8
4 oktober 2021 - 14:58
Svar på inlägg #7
Gilla 
Tack för länken, läste också om den för en tid sen. Faktum är att bakom löpbandet där jag sprang/föll finns en skohylla i järn, hade jag fallit tillbaka mot denna skohylla o slagit i huvudet hade jag nog förolyckats alternativt fått en allvarlig hjärnskakning. Men jag satte mig ner med kraft då bandet brast - kan ev. bero på att jag tränat mycket rörlighet i flera månader innan som att kunna sitta i squat. Kan ha hjälpt?

Och troligtvis så brast mattan på löpbandet pga att medlemmar som kommer in inte byter skor utan hoppar upp på bandet med smutsiga sådana grus kommer in och nöter ner mattan. I alla fall vad jag tror för visst ska löpbandet klara 18 km/h!!!
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#9
4 oktober 2021 - 18:24
Gilla 
Jag är själv alltid lite nojig när jag springer på löpband. Endera dag lär man väl ramla av, men man får väl ta det försiktigt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.