Löpträna vid fetma - Löpning
Löpning Kom igång 14 inlägg 2245 visningar

Löpträna vid fetma

1991 • Östersund
#1
6 mars 2022 - 08:56
6 Gilla 
Hej, jag älskar löpning i alla dess former men på grund av medicinering med Zyprexa har jag gått upp ca 40kg i vikt och är inte alls i den formen jag var för ca 3-4 år sedan.

Mitt mål med löpningen är att kunna springa Ultravasan 90km om några år.

Min fundering är hur man bäst lägger upp träningen för att inte dra på sig knäskador eller andra slitage skador vid löpning? Hur kommer jag i form igen? Och vilken löpform är bäst vid fetma? Jogga? Intervaller?

Och vilken kost skulle passa för att optimera effekten av löpningen?

Allt gott! :)
1967 • Södertälje
#2
6 mars 2022 - 10:33
4 Gilla 
Om det hade gällt mig hade jag nog valt att börja med långa promenader. När det hade gått bra hade jag försökt gå i rask takt.
Det hade jag kanske gjort i en månad sedan hade jag börjat varva promenaderna med kortare inslag av löpning. Jogga några hundra meter och sedan gå några minuter för att sedan jogga igen. Successivt ökar man andelen löpning och efter några månader kanske du klarar av att bara jogga. När du väl har kommit så långt så att du klarar av att springa några km i ett sträck utan att du får ont så finns det ganska många olika program på nätet som du kan följa. Loppet Vårruset äger rum i juni i din hemstad. https://varruset.se/lopp/ostersund-2/
Anmäl dig dit så har du något som är lagom svårt att motivera sig för.

Det är så otroligt lätt att dra på sig skador när man börjar med löpning i synnerhet om man har övervikt så man bör börja försiktigt och öka successivt. Du ska inte träna om du får ont någonstans, då får du dra ned på löpningen och kanske gå, cykla, simma eller åka mer skidor istället.

Beträffande kosten så behöver man inte äta något speciellt som löpare.
Men löpningen kommer nog bara svara för en mindre del av din tänkta viktminskning. Det är ändra kost som är det viktigaste för vikten.

Det är ambitiöst att sikta på Ultravasan. Jag håller tummarna på att du når dit. Jag hade inte fixat det.
1991 • Östersund
#3
6 mars 2022 - 11:22
3 Gilla 
Tack för tips :) jag är anmält till vårruset! Kommer bli så roligt. När jag var tränad sprang jag det på 25 min, och det är dit jag vill komma igen.

Ja att börja med långa promenader kan nog vara smartast i början som skriver för att undvika skador.

Jo har kontakt med dietist, men den stora utmaningen är att inte översta, småäta och äta onyttiga saker. Men det kanske kommer när man tränar att man blir mindre sugen på onyttigheter!


Tack jag hoppas jag når mitt mål med 😊
Bek
1978 • VGR
#4
6 mars 2022 - 11:35 Redigerad 6 mars 2022 - 11:35
Svar på inlägg #2
4 Gilla 
Det var så jag gjorde. Till slut känns det fånigt att börja gå igen och då sprang jag hela sträckan.
Sedan började jag promenera mer innan jag började jogga. Bland annat en del kortare vandringsleder och det verkade göra nytta.
Det jag skulle gjort annorlunda hade varit att vara mer försiktig när det börjar småvärka och kanske byta ut ett par pass mot cykling. Sedan varit försiktigare med att dra ner på energiintaget samtidigt som jag ökade träningen. Kände mig som ett vrak ett par gånger och kom till slut fram till att jag var tvungen att äta mer för att det skulle fungera.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#5
6 mars 2022 - 13:31
5 Gilla 
Kanske kommer du att ha det kämpigt med dina tankar, om du har varit van att springa/träna och vet hur det brukade kännas förut. Så var snäll med dig själv utifrån de förutsättningar du har nu (både äldre och som du säger högre vikt), viktigast är att DU har bestämt DIG och att du gör detta för att DU verkligen vill, och varför! Då kommer det att gå fint.

Kosten är ju det som kommer att göra viktnedgången du planerar, sen är motionen ett bra komplement. Och när man tränar så är det ju 30-60 eller kanske 90 minuter som man inte är precis vid sitt kylskåp och skafferi! Hjälp från dietist låter bra.

Håller med om tidigare, hitta bra uppstartsprogram för löpning, kombinationer gå-löp, och fokus med gång i början så du kommer igång med mindre risk att tappa motivationen. Strunta i farten och distansen och jämförelsen med tidigare form, viktigast är "tid på fötter", så det räcker bra i början att ha någon typ av tidsmätning i klocka eller mobil. Bestäm dig att du ska köra ett visst antal pass i veckan, försök se till att de verkligen blir av. Så länge du inte får ont någonstans, då måste du såklart klura ut varför och jobba runt det.

Hitta fler morötter, typ belöna dig med ännu mer bra utrustning om du har ekonomi för det. Låter ju som du har ett bra långsiktigt mål med UV 90 om några år, fatta vad coolt när du gjort den!

Lycka till och kom gärna tillbaka här och berätta hur det går! Finns några fantastiska trådar här med omstart och jävlaranamma, superhärligt att läsa!
Åsa
1983 • Fagersta
#6
6 mars 2022 - 13:43
6 Gilla 
Håller med ovanstående. Börja med promenader och öka först belastningen där via små saker. Stavar är ett ypperligt redskap för ökad förbränning då hela kroppen aktiveras. Försök att gå på lite stigar, backar för variation och samtidigt stärka kroppens muskler.
Lägg gärna in styrketräning för att hålla sig skadefri. Om du har möjlighet ta hjälp av en personlig tränare.

Vad beträffar kosten är det bästa att prata med en expert. Personligen tror jag på vanlig husman i normala portioner för det man utövar. Inga förbud, utan mer ”en dag i helgen” där man unnar sig.
Bek
1978 • VGR
#7
6 mars 2022 - 22:37
1 Gilla 
Kan lägga till att löpningen bränner en hel del energi. Nu har jag svårt att hålla vikten istället. Har börjat räkna kalorier och fick sätta i mig en pizza nu på kvällen för att få i mig tillräckligt för dagen. Inte optimalt men så blir det när jag äter för lite på förmiddagen.
Räkna in hur mycket extra du bränner och ligg inte på för stort underskott om du ska komma igång och träna samtidigt. Kände som sagt tydligt att stort kaloriunderskott hade negativ effekt på återhämtningen. Tror det går att parera mer med "lagrad" energi ju mer övervikt man har.
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#8
7 mars 2022 - 09:34
4 Gilla 
Om du har tillgång till en bassäng, testa vattenlöpning. Inte jättekul, men snällt för leder mm.
Jag kör själv vattenlöpning ett par gånger i veckan nu pga knäproblem, funkar helt ok.

Lycka till!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#9
19 mars 2022 - 13:33
2 Gilla 
Hej hallå trådstartaren! Hur har det gått för dig? Vore kul om du vill/vågar/orkar berätta om dina knep att hitta motivation och hur det går!
(Jag tycker verkligen om att läsa och lära av andras tankar om hur komma igång, hålla igång, men även olika typer av lopprapporter trots att jag inte gillar själv att tävla.)
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
22 mars 2022 - 13:40 Redigerad 22 mars 2022 - 13:40
1 Gilla 
En massa bra tips i tråden, håller med om att långa promenader är en utmärkt start för att småningom övergå till jogga-gå.

Prata med din dietist om kosten, jag vill bara ge ett par tips: anpassa träningstiderna till dina måltider, du ska inte behöva äta extra för att du tränar uthållighet, vare sig det är långa promenader eller senare blir långa löppass. Sportdryck, gel och andra snabba kolhydrater behöver du inte alls, liksom du inte behöver springa intervaller. Vill du småningom få upp farten på löpningen räcker det med att ta i lite extra i uppförsbackarna eller köra fartlek ibland, men för att klara Ultravasan behövs det inte, snarare kan du behöva vänja magen vid att kunna jogga lugnt strax efter en liten måltid.

Småätandet är en kaloribov. Du kanske kan testa att skära stavar av kålrot, eller så är det också för sött? Liksom morot. Lycka till!
1991 • Östersund
#11
21 september 2022 - 09:52
Gilla 
Hej allihopa! Och tack för svar!

Jag har tagit upp löpningen igen,
1991 • Östersund
#12
21 september 2022 - 09:56
7 Gilla 
Hej allihopa! Och tack för svar.

Jag har tagit upp löpningen igen och jag älskar det! Jag hade tänkt ge mig in på en riktig utmaning och spring ett långdistans lopp nästa sommar 😊

Har hittills gått ned 15kg 💪🏻

Löpningen går bra trots att det är korta distanser och jag får blanda mellan gå och springa. 😊

Allt gott!
1960 • Hillared
#13
21 september 2022 - 15:13
Svar på inlägg #12
Gilla 
Bra gjort! Funderar lite på vikt och knäna. Anpassar sig inte knäna vid belastningen om man är försiktig? Gör ont ett halvår sedan går det kanske över. Så reagerade min 60-åriga kropp. https://www.facebook.com/100013110180883/videos/3240166749599537/
1967 • Torslanda
#14
21 september 2022 - 15:36
3 Gilla 
Imponerande, det är mycket viljestyrka där. Spelar ingen roll om du går eller springer, bara du gillar det du gör. Stort grattis till riktigt stora framsteg!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.