När skördar man frukterna(nybörjare) - Löpning
Löpning Träning 9 inlägg 1043 visningar

När skördar man frukterna(nybörjare)

1995 • Nybro
#1
9 oktober 2022 - 17:01
Gilla 
Hej!
Har precis börjat springa, en liten fråga till alla löpare där ute.
Man får ofta höra hur skönt folk tycker det är och springa, att man blir pigg, glad och mår allmänt bra.
När jag kommer hem efter ett jag joggat, så blir jag orkeslös, helt slut. Förstår att det är för att jag inte är van så därför undrar jag när man börjar känna av dom där andra effekterna, hur lång tid tog det för just dig som läser detta?
Förstår att det är olika för alla men vill gärna höra från dig. :)
Hasse A S
1953 • Munkedal
#2
9 oktober 2022 - 18:28
1 Gilla 
Ja, det var ju ett tag sen jag började löpträna. Men det är viktigt att få balans på träning, vila och kost. Lika många timmar som du tränar i veckan, lika många timmar bör du sova per vecka

Tror att effekten kom relativt snart, inom ett halvår, för mej. Men det tog tid innan jag kunde springa snabbare. Troligen mest beroende på att jag ökade träningsdosen i långsam takt. Och det var bra, då jag inte drog på mej några allvarliga skador.

Så ha lite is i magen, så kommer du att kunna skörda frukterna!

Lycka till!!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
9 oktober 2022 - 21:10
5 Gilla 
Jag började springa igen för tionde gången typ... för 7 år sen, och har inte slutat sen dess. Är dock helt ointresserad av nummerlappar, lopp, och sociallöpning, jag gillar mest att tuffa runt för mig själv, med livskamraten, eller någon enstaka polare som har samma fart som mig. Mina mål är bara att springa minst 3 ggr/vecka, och att det ska bli minst 2 mil/vecka. Syftet är främst att rensa tankarna, och göra något som är relativt enkelt att få till med möjlig start från ytterdörren hemma.

Men hur lång tid tog det att hitta någon slags kick? Någon månad bara från senaste omstarten tror jag, jag bara kände att jag hade bestämt mig (jaja, för tionde gången, men ändå...), och körde på i ett gå-spring-program. Och just det monotona i springandet, oavsett fart så rensar det skallen för mig. Tydlig pepp är också att se alla årstider och alla väder, och komma ut i svensk natur. Att veta att även om det inte går så snabbt, så kan jag springa 1-1,5 timme, det är också en skön känsla att ha för sin egen skull.
1983 • Skepplanda
#4
10 oktober 2022 - 06:23
3 Gilla 
Det låtar som att du kanske tar ut dig lite för mycket. Kanske kan vara värt att sänka farten och istället om du orkar springa lite längre i och med att du är ny med löpning.
1967 • Torslanda
#5
10 oktober 2022 - 08:01
6 Gilla 
Den där glädjen etc. som man faktiskt kan känna efter ett pass eller lopp är till stor del kemisk, dopamin. Vi svarar alla olika på det med men i snitt enligt medicinska tester så tar det 2 veckor med minst 3 pass i veckan för hjärnan att svara med ett högre dopamin pådrag som i många fall blir som ett slags " beroende". Hjärnan vill alltså uppleva det igen. I början är dock de jobbiga känslorna oftast större så de överväger de positiva. Hjärnan skickar även iväg signaler om att det man gör kanske är skadligt. I början, kör riktigt långsamt och kort. Rätt fort så kommer det kännas lättare och då börjar man ofta även känna av dopaminet. Ju mer Vi kan fokusera på stunden, avkoppling, sällskapet, naturen eller vad det nu är, desto mer glädje kan man känna. När Vi även börjar känna av att det går lättare, snabbare eller vad det nu kan vara så kommer det ännu mer glädje. Sedan är det nog en del placebo med. Om man tror att det skall vara skönt så blir det skönt. Jag började med små korta 2 km rundor med frugan och medan hon rätt ofta slutar så har jag gått vidare till att superhög på dopamin anmäla mig till nya maror så fort jag kommit i mål på ett lopp, en sidoeffekt av kanske lite för mycket dopamin😋
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#6
10 oktober 2022 - 09:24
4 Gilla 
Tror också som någon tidigare skrev att du kanske tränar för hårt? Merparten av mina pass är såpass lugna att jag kan ta 2-3 djupa andetag så fort jag stannat, vila en minut och sedan ska man orka springa igen.
För många år sedan, när jag började att springa mer och mer (slutade med fotboll och badminton) tog jag i max på varje pass och var helt slut när jag var klar. Sjukt jobbigt. Sedan började jag träna enligt Maffetone, och då blev passen mycket skönare (och resultaten blev bättre).
Så, ta inte i så mycket till vardags, utan spara det till de pass som ska vara hårda (som intervaller) :-)
1971 • Nykvarn
#7
10 oktober 2022 - 11:29
4 Gilla 
Ta det lugnt!! Du skriver att du precis börjat joga! Låt passen vara korta och lätta i början, lägg gärna in korta gångpauser. Konditionen utvecklas ganska snabbt med leder, senor, ligament med mera tar mer tid på sig för att tåla den belastning som löpning ändå innebär.

Kontinuitet är mycket viktigare än hård träning följt av ett längre uppehåll följt av en nystart igen. Som nybörjare kommer du uppleva stora förbättringar ganska snabbt bara du tar dig ut regelbundet, även om passen är lugna.

Sedan, för att göra det roligare, gör inte misstaget att springa samma runda hela tiden. Variera rundorna, underlaget. Spring på skogsstigar, på motionsspår, spring uppför och spring nedför. Testa att springa lätta intervaller flera gånger uppför en backe. Testa att springa på en löparbana o s v. Variation i träningen gör det mycket roligare!
1971 • Skattkärr
#8
16 oktober 2022 - 14:49
1 Gilla 
Är också ny med löpning, kört sen i april -maj. Kan bara säga att du ska absolut sänka tempot en bra bit! Jag gjorde samma misstag under mina första två veckorna. Det skulle slås PB på 10km varje gång jag va ute och sprang, och visst gjorde jag det men skillnaden blev bara mindre för varje försök och resultat blev att jag blev helt slut. Generellt skulle jag kunna säga att 80% av all löpning ska du göra i ett tempo som låter dig föra ett normalt samtal. Ingen ansträngd andning altså. Lycka till!
1984 • Göteborg
#9
17 oktober 2022 - 11:16
1 Gilla 
Precis som tidigare nämnts så se över hur du springer. Men även vad du gör när du kommer hem, hur lång tid tar det innan du fyller på med vätska och energi? Hur gör du med återhämtning mellan passen och så vidare. För mig brukar det ta 2-4 veckor med regelbunden löpning (3 pass i veckan, hyfsat lugna) innan det lossnar och börjar kännas lätt igen efter längre uppehåll.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.