Löpning Tävlingar & Motionslopp / TCS Lidingöloppet 30 17 inlägg 1122 visningar

Kramp från helvetet

#1
30 september 2024 - 16:25
Gilla
Hej löpisar!

Jag löpte mitt första lopp i helgen, det vill säga Lidingöloppet och jag har lite frågor nu från er som har lite mer erfarenhet…

Jag har tränat intensivt enligt konstens alla regler sen april.
Zon 2, lite backträning, jag har cyklat 3 mil dagligen som komplement, osv.

Innan loppet drack jag lite vatten och tröck i mig en härlig Maurten GEL 100, som jag också under loppet fick i mig 3st av.

Och så hade jag även en shaker med proteinpulver och kreatin som jag sög i mig ca 2h innan starten.

Jag hade vatten med mig som var utblandat med dextro under resan runt Lidingö också som jag fick i mig.

Mina första 20km gick ganska fint, inga större problem egentligen.
Men precis efter 2 mil så small det till, och jag fick sån satans jävla kramp i benen.
Det slog till i samtliga muskler, så tårna böjde sig så fötterna kupade sig som skålar. Vaderna var från en annan värld och framsida lår och ljumskarna var helt sjuka.

Först och främst, om någon som läser detta själv sprang förbi mig och känner sig träffad så vill jag rikta ett stort tack till all kärlek som fanns från folk i spåret. Sjukt mycket pepp och fina ord!

Men jag bestämde mig för att gråta sen och göra klart, så jag avslutade allt med en tid som jag tror min treåring kan slå.

Men!!
Nu till frågan…
Vad ska jag göra annorlunda inför nästa LL?
Jag är nöjd med min mentala prestation, men jag måste få en bättre tid innan jag kan gå vidare i livet.

En del vårdare på plats sa att jag hade slarvat med elektrolyterna, vilket kan stämma. Medans andra sa att det kan vara vad som helst och att det är sjukt individuellt.

Sen lästa jag att kreatin inte alls kanske är så bra att inta innan en längre distans så här då det binder vätska osv. Men det verkar vara väldigt tvetydigt också då det verkar finnas lite olika åsikter kring det där.

Jag är intresserad av att höra vad ni som löper mycket och längre tror att det kan bero på.

Tusen tack på förhand!
1965 • Kungsholmen
#2
30 september 2024 kl 16:29
1 Gilla
Ansträngningskramp beror nästan alltid på för lite träning. Mer mängd och tävlingsspecifik träning krävs. Vad har du legat på för veckomängd? Kör gärna tex 3 x 5km i tänkt tävlingsfart i liknande terräng som sista milen på loppet. Det hjälpte mig.
Hans Westerback
1958 • LIDINGÖ
#3
30 september 2024 kl 16:57
Gilla
I min första mara 2012 fick jag bryta efter 25 km pga olidlig vadkramp. Sen dess har jag försökt köra mycket tåhäv i trappan, för att stärka vaderna, ökat på dosen när en mara närmat sig, typ 200 på raken. Vet ju iofs inte om det är det just som hjälpt, eller bara mer löpträning, men har inte haft några såna problem senaste åren
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#4
30 september 2024 kl 17:51
2 Gilla
Du skriver inget om hur mycket du sprungit/tränat, men jösses säger jag om det kemilaboratorium du måste ha släpat med dig ut på ön.

Till nästa år: träna ordentligt, dvs spring en massa och då en hel del i kuperad terräng motsvarande loppets. Skippa kemikalierna och är ordentlig mat dagarna före. På själva loppet behöver du kolhydrater, inget annat.
1954 • Falun
#5
30 september 2024 kl 19:14 Redigerad 30 september 2024 kl 19:14
2 Gilla
Podden Maratonlabbet har ju diskuterat kramp på LL och marathon ett antal gånger. Detta eftersom Johan i podden brukar få problem med kramp. Jens #4 har säkert lyssnat och kanske kommer ihåg mer. Men klart att det är väldigt personligt och inte bara beror på kosten och näringen. Annars har #2-4 sagt det jag skulle vilja säga.
1991 • Linköping
#6
30 september 2024 kl 20:46
Gilla
Fick något liknande som dig 2019 när jag sprang. Fint i 20 km, sen lite aningar till kramp och vid 25 slog det till i alla muskleri benen och jag fick halta i mål.

I år höll jag ungefär samma tempo (ca 5-tempo) som 2019 men klarade mig utan kramp sånär som på ett par svaga förnimmelser. Gick att parera genom att springa lite försiktigare i nedförsluten.

Skillnaden i år är att jag är bättre tränad. Inte i backar, men högre veckovolym under hela våren och sommaren samt mer tärning i hårdare fart. Åt 5 gels under loppet och drack vatten på stationerna. Innan åt jag ljust bröd med marmelad samt lite frukt och kexchoklad.

För att kunna ta i ordentligt nästa år behöver jag steppa upp träningen ytterligare. Antingen med bibehållen volym men mer (brant) backträning, framförallt utför, eller bara rejält ökad volym. Ska även försöka bli bättre på underkroppsstyrka i gymmet.
Peter Sääf
1975 • Halmstad
#7
30 september 2024 kl 22:13
1 Gilla
Du bör nog skippa kreatin i synnerhet. Det binder ju vätska. Även om det kan ha vissa positiva effekter för tung styrketräning så är det väl enbart negativt för långdistanslöpning.
1991 • Norrköping
#8
30 september 2024 kl 22:43
Gilla
Kreatin i samband med löpning är helt meningslöst. Ser inte heller meningen med att ta en proteinshake innan start, måste vara helt verkningslöst.

Det folk möjligen intar precis innan start är en gel/sportdryck. Sedan under loppet fylla på med gel/sportdryck. Vissa kompletterar med salttabletter. Hur bra det sistnämnda är mot kramp vet jag inte.

Lidingöloppet har tagit många personer genom åren. Att säcka ihop med diverse kramper efter två mil är långt ifrån ovanligt. Då är oftast svaret att man har tränat för lite löpning.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#9
30 september 2024 kl 22:48
1 Gilla
Kreatin är perfekt efter löpning däremot, då det påskyndar glykogeninlagringen. Det säger åtminstone Prestera mera-gossarna och refererar till forsk på området.
1991 • Norrköping
#10
30 september 2024 kl 22:55
1 Gilla
Ok, då korrigerar jag till meningslöst INNAN löpning. För mig som gammal gymkille är det något jag helt och hållet förknippar med styrketräning.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#11
30 september 2024 kl 23:27
Gilla
Vatten plus dextro räcker inte, du behöver även annat, jag brukade köra Enervit GT, som numera verkar heta Carbo, med diverse mineraler som magnesium och salt utöver sockret.
Och kreatin? Varför? Du ska ju inte bygga muskler, utan kuta.
1991 • Linköping
#12
1 oktober 2024 kl 08:25
Gilla
Vatten och dextro räcker fint om man har tränat tillräckligt för ansträngningen man ger sig i kast med.

Proteinpulver är väl typ det sista jag skulle få för mig att dricka innan ett lopp. Vad exakt var ditt syfte med det?
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#13
1 oktober 2024 kl 11:17
Gilla
Min erfarenhet är att om man svettas mycket räcker inte vatten och dextro, man behöver salt och mineraler också. Buljongen i slutet på Vasaloppet är bra, liksom GT-tabletter. Men vi är ju olika, så vi kanske klarar saltbrist olika.
#14
1 oktober 2024 kl 19:16
1 Gilla
Saltbrist på Lidingöloppet? För det första är man ju inte ute jättelänge - det är ju inte någon ultra vi snackar om. Dessutom var det ju typ 10 grader, dvs. perfekt löparväder.
1986 • Kungshamn
#15
7 oktober 2024 kl 08:11
Gilla
Kompisar som har haft problem med kramp har haft god hjälp av magnesium.
1971 • Nykvarn
#16
7 oktober 2024 kl 11:28 Redigerad 7 oktober 2024 kl 11:29
Gilla
Killgissar att kramp på Lidingöloppet helt är en funktion av utmattade benmuskler och inte vätske-eller elektrolytbrist. Jag är absolut inte en krampbenägen löpare, har aldrig drabbats av kramp i något av mina tretton genomförda maratonlopp. Den enda gång jag dock fått en kraftig sammandragning av vadmusklerna liknande kramp i samband med löpning var dock i en brant utförslöpa någonstans i slutet av mitt hittills enda genomföra Lidingö 30 km för 11 år sedan. Då hade jag tränat specifikt för det under större delen av sommaren men drabbades ändå.
Anette Edman
1966 • Årsta
#17
7 oktober 2024 kl 21:50 Redigerad 7 oktober 2024 kl 21:51
Gilla
De gånger jag fått kramp är när jag druckit sportdryck. Har hänt vid både löpning, cykling och skidåkning. Därför skippar jag numera sportdryck eller tar max en klunk och har därmed inte fått kramp på många år.

Det låter som om du dragit i dig massor av preparat före och under loppet så jag gissar att det beror på något av det du fått i dig. För egen del brukar jag inför Lidingö äta frukost och därefter inget mer. Inget intag första halvan, sedan tar jag en GT-tablett, lite vatten, eventuellt en liten klunk sportdryck och saltgurka vid 15 km-depån. Jag gör liknande på Grönsta och den ena av de kommande depåerna. Jag får problem med håll om jag dricker och äter mer än så. Nu är jag inte särskilt snabb utan har sprungit på 3:19 - 3:35 de fyra senaste gångerna vilket för mig är en hög ansträngningsnivå.

Jag brukar inte springa så mycket, som minst har jag haft nio mil under säsongen före Lidingö men det blev faktiskt mitt snabbaste lopp pga mycket cykelträning. Så inte heller liten löpvolym har lett till kramp i mitt fall.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.