Löpning Kläder, Skor & Prylar 16 inlägg 1725 visningar

Skor med superdämpning

1976 • Löddeköpinge
#1
10 mars 2025 - 13:47
Gilla
Jag har avverkat 4 par Asics Gt-2000 skor under de senaste åren men noterar att skor med sk superdämpning med skum och med extra tjock mellansula verkar vara mer modernt nu än när jag då för ett antal år sedan halkade in på Gt-2000. Bör man prova dessa "nya" sorters skor och i sådant fall vilken om jag nu normalt sätt passar i Gt-2000?
1991 • Linköping
#2
10 mars 2025 kl 14:28
Gilla
Min känsla är att superdämpningen hade sina glansdagar för typ 5 år sedan, med Hoka i spetsen. Sedan anpassade sig marknaden och nu har varenda märke minst en superdämpad sko, men hypen kring dessa har ersatts med hype kring skor med responsigt skum och platta (kolfiber/nylon).
Testa och se vad du gillar. Jag tycker en superdämpad sko har sin plats i en skorotation men inget jag springer varje pass i
1976 • Löddeköpinge
#3
10 mars 2025 kl 14:36
Gilla
Är det möjligtvis så att jag använder mina skor på fel sätt. Jag köper ett par gt-2000, springer med dem ca 1 år vilket då blir drygt 120 mil och sedan låter jag dessa gå över till promenad och gym-skor där dämpningen är mindre viktig. Är det du säger att jag istället bör köpa ett par gt-2000 och ett par med superdämpning eller responsivt skum/platta och sedan alternerar jag mellan dessa men kör med dem under 2 år?
1991 • Linköping
#4
10 mars 2025 kl 14:54
1 Gilla
Jag, och många med mig, har flera olika par skor som roteras. Finns lite olika fördelar med det. Man varierar belastningen, skorna får torka upp och "återgå" mellan passen och inte minst blir det roligare att springa när skor väljs efter pass, dvs snabba skor för intervaller, dämpade skor för lugna långpass osv. För mig ser det ut såhär just nu:
Tempo: Saucony Endorphin Speed, en lätt och studsig sko med mycket "rocker" (rundningen vid tån) som gör att steget drivs framåt bra
Lugn distans: Asics Gel-Nimbus, denna går under kategorin "superdämpning"
Långpass: Asics Superblast 2, den är väldämpad men har mer responsigt skum än Gel-Numbis vilket är bra om man vill lägga in lite fartsegement i långpassen
Tävling: Nike Vaporfly samt Adidas Adios Pro

Lite overkill för mig som springer 6 mil i veckan men hade inte direkt velat ta bort någon av skorna även om jag skulle klara mig med bara 2 par förstås, det blir helt enkelt roligare att springa när man får välja skor. Tycker absolut du ska skaffa dig en kompis till dina Asics. Antingen ett par superdämpade som ger lite mer "springa på moln-känsla" eller ett par snabbare som gör det roligare att springa tröskel/tempo. Eller både och ;)
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#5
10 mars 2025 kl 16:13
1 Gilla
Olsjo,
Inte overkill alls!
Jag har också flera par skor, men jag springer asfalt och trail, på barmark och is osv...
Pga diverse skador är jag nöjd om jag klarar 20 km/vecka numera, men beteendet kvarstår och jag tror att det är gott - variation minskar risken för skada! Jag har dessutom i stort sett bara odämpade skor, men skor för olika syftten...

Andreas M, du kan gott variera dig, det är ofta något som rekommenderas från tränare/fysioterapeuter mm. Jag byter inte vid 100 mil eller 1 år, jag byter när jag känner att de är för trasiga att fortsätta använda. Min kostnad för skor är knappast högre, snarare fördela på flera par, om du förstår vad jag menar.

Jag kommer tyvärr inte ge dig råd om superdämpade skor eller inte, jag är ju lite åt andra hållet, men go for it!

Kram,
Jenny
1976 • Löddeköpinge
#6
10 mars 2025 kl 16:53
1 Gilla
Spännande men även lite rörigt med flera olika skor. Har lite grann gillat tanken att skorna är förbrukade som löparskor strax över 100 mil. Jag blir nog lätt lite snål och vill helst inte byta ut skorna (eller som jag gör då förpassa dem till gymmet) om jag inte har någon regel att hänga upp det på. Och en följdfråga, varför är det fördelaktigt att variera sina skor? Jag trodde nog egentligen att det handlade att hitta den perfekta skon och sedan köra på den?
Anna
1982 • Jämtland
#7
10 mars 2025 kl 19:49 Redigerad 10 mars 2025 kl 19:49
1 Gilla
Jag ställer en filosofisk fråga: finns den perfekta skon?

Även jag har ett gäng olika skor och känner att jag eventuellt kanske kommer behöva (villhöva?) ett par till.

Dubbade för isföre (vilket jag helst sluppit, men då måste jag flytta)
Terrängskor (relativt odämpade) för snöföre och riktig terräng.
Ett par mjuka och gosiga när själen behöver det (eller till längre och eller lugna pass på asfalt)
Ett par lite spänstigare när jag vill känna mig snabb (kallas väl tempo eller intervaller egentligen)

Sedan kommer jag nöta rätt mycket grusväg och skogsbilväg i sommar, även långpass, så frågan är egentligen om jag behöver ett par lite mer terrängiga skor till det eller om vägskorna kommer funka. Men det visar sig tänker jag!
Anna
1982 • Jämtland
#8
10 mars 2025 kl 19:50
Gilla
Plus: vet du storlek och modell, så kolla bl.a. Blocket. Utbudet är inte så dåligt på de vanligare modellerna...
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#9
10 mars 2025 kl 21:47 Redigerad 11 mars 2025 kl 06:39
5 Gilla
Det finns flera anledningar till att man vill ha (behöver) skorotation:
Om man springer relativt lite och inte varierar sina rundor så är det mindre viktigt. Men springar man desto mer och varierr underlag, tempo och lite syften med de olika passen så är det käckt att även variera skorna så att de är så ändamålsenliga som möjligt för passet. Det finns även fördelar att variera skor även om man springer ensidigt för att ge lite olika belastning på fötterna. (Skoförsäljarna säger även att det kan vara bra att låta skorna "vila" mellan användningarna och att det därför är bra att ha flera par skor i rotationen, men just det argumentet är säkert bara hittepå för att få sålt mer dojor).

Jag är en snål jävel som vill springa mycket i skorna innan jag dumpar dem. Men det funkar även när man har flera skor i omlopp. Säg att du springer 200 mil i ett par dojor och att de då räcker i ett halvår. Har man tre par skor som man varierar med och de håller i 200 mil vardera så håller de på totalen i 18 månader så man kan tänka ditt tänk med att springa med dem så länge de funkar även med flera par skor i rotation.
1991 • Linköping
#10
11 mars 2025 kl 12:39
1 Gilla
Hur länge skor håller varierar mycket. Beroende på hur din fotisättning är slits underdelen olika/ojämnt och vissa skor ser ut som trasor på personer efter 40 mil medan andra kan hålla 150 mil på någon annan.
På skor med mycket skum (superdämpade och kolfiberskor) kan det hända att skummet "dör" dvs dämpningen eller studsen försvinner.

Springer du drygt 100 mil om året är det nog ingen risk för slitageskador men för den som springer 15 mil i veckan är det inte svårt att tänka sig att ett väldigt ensidigt slitagemönster (på kroppen) kan orsaka överbelastningar, stressfrakturer eller liknande, som kan stävjas om man varierar sina skor och därmed skapar små variationer i hur leder och muskler belastas.
1971 • Nykvarn
#11
11 mars 2025 kl 12:58
Gilla
För er som har Facebook så går det att göra fynd i gruppen "Löparloppis" om man är ute efter ett par billigare skor eller annan utrustning inom löpning. Där läggs ofta ut helt nya eller obetydligt begagnade skor då något t ex köpt fel storlek eller upptäckt att passformen inte passar ens fot eller liknande. Jag har både sålt och köpt ett flertal skor den vägen genom åren.

Det går såklart utmärkt att som motionär ha ett par man gillar att springa i och nöta ut dem och sedan köpa ett nytt par men har man råd så är det inte fel med något par till som Jens är inne på, det sparar både skorna och kroppen att variera lite. Är man en löpare som gillar terränglöpning kan det andra paret vara ett par trailskor med en mer mönstrad sula, är man en löpare som börjat springa intervaller eller i olika tempon kan den andra skon vara en något lättare sko, gjord för lite snabbare pass.
1973 • HELSINGBORG
#12
11 mars 2025 kl 13:12
Gilla
Körde med GT1000 i många år. Köpte sen Novablast 4 Sicken skillnad. Hade aldrig kunnat springa i GT en meter efter jag kört med novablast.
Björn L
1982 • Lund
#13
11 mars 2025 kl 17:22
Gilla
Jag körde i under flera år alla mina löppass i Adidas Adios (gamla modellen utan kolfiberplatta). Jag sprang 2-4 mil i veckan och de funkade fint på både väg och skogsstigar. Jag var helt skadefri under dessa år.

Mitt råd är att om du har en sko som funkar, ändra inte ett vinnande koncept för sakens skull. Varje förändring innebär en risk.

Om det däremot är ute efter att förändra din träning, siktar mot nya PB:n etc, då kan det finnas skäl att också fundera över om du ska ha någon mer sko i din garderob.
1991 • Linköping
#14
11 mars 2025 kl 18:29
Gilla
+1 på detta, har ett par GT-1000 som degraderats till promenadskor. Finns inte en chans att jag skulle springa i dem idag när jag "smakat livets goda" (utforskat skosortimentet bakom de modeller som står på display på Stadium).
1976 • Löddeköpinge
#15
12 mars 2025 kl 17:20
1 Gilla
Jag springer sällan snabbt numera och börjar närma mig 50 och väger kanske 5-10 kilo mer än när jag var 30. Jag är i grunden emot tanken att hitta något som funkar och sluta vara nyfiken på nya saker. Jag tror man snabbare blir gubbe då ;) . Därav känns det viktigt att då och då se till att uppgradera sin löparskor till det senaste. Är även viktigt att inte dra på sig skador vilket högre vikt och ålder säkert kan bidra till. Jag löper gärna dubbelt så mycket som jag gör idag men inte om det medför att kroppen är helt utsliten när jag är 55.
1972 • Stockholm
#16
17 mars 2025 kl 19:44
1 Gilla
Jag hade också svårt att hitta energin igen efter några år med skador. Hade nötit ner flera GT-1000 och ville få en nystart, gärna prova något nytt material för 5-10km asfalt. Jag landade i ett par Brooks Glycerin och ett par Adidas Boston som jag alternerar. Funkar perfekt med några dagars vila emellan och separat knäträning. Det finns nån tjänst för att jämföra beroende på vikt, underlag mm och då ser man också responsen i sulan. Simbuy.se var det, de testar av olika modeller och jämför. Verkar stämma ganska ok när man läser om dämp, respons osv.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.