Löpning Stockholm Marathon 6 inlägg 2237 visningar

Influensaupplägg inför mara

Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#1
11 maj 2009 - 13:55
Gilla
Mitt upplägg inför marathon har havererat rejält. Fick en seglivad influena för en vecka sedan och jag är inte bra än, men känner att jag håller på att bli bättre nu. Kanske är jag symtomfri till helgen och kan ge mig ut och jogga igen, då bara två veckor kvar. Förmodligen har jag då tappat en del i form plus att kroppen fortfarande är svag efter sjukdom.

Frågan är hur jag skall förvalta dessa sista två veckor? Min tanke var att jag skulle springa några ganska lugna rundor, kring en mil, under veckan och sedan prova att få in en långrunda, 2-3 mil, till helgen för att sedan ta det lugnt sista veckan. Eller skall jag bara satsa på kortare rundor, för att spara kroppen? Har fyra tvåmilare och en tremilare i kroppen sedan April. Vad tror ni?
1973 • Kvissleby
#2
11 maj 2009 kl 15:44
Gilla
Samma frågeställning här.. .Åkte på halsont och snuva förra söndagen. Det blev till och med så läkaren skrev ut antibiotika. Halsont borta, men irritations-hosta kvar. I övrigt är jag pigg.

Törs dock inte prova på att springa för tidigt för då känns det som jag sumpar mina marathon-chanser om förkylningen skulle ta om igen. Men man känner sig helt klart stressad över att inte kunna springa något alls nu när loppet börjar närma sig.
1966 • Karlstad
#3
11 maj 2009 kl 17:59
Gilla
Jag gissar att det inte är någon idé att försöka komma ikapp det man missat. Risken är bara stor att det sjuka tar omtag.
Kom igång lugnt o fint och kör på safe, lufsa på som vanligt och se till att vara frisk.
csaba
1973 • Malmö
#4
12 maj 2009 kl 00:09 Redigerad 12 maj 2009 kl 00:11
Gilla
Typiskt jag har fått en stor förkylningsblåsa i munnen och har börjat få ont i halsen.
Hoppas att det inte är något allvarligt, utan man bara börjar bli "hypokondiker" inför varvet och maran.
Men det kan lite med att göra att jag tog ut mig rejält i lördags då jag tävlade.

Så nu är det ordentligt med specialkurer som gäller sista veckan.
Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#5
12 maj 2009 kl 10:37
Gilla
Men hallå... är det verkligen inga fler än Peter som kan förbarma sig över oss sjuklingar ;-), och ha någon åsikt eller råd om hur man på bästa sätt skall förvalta de sista veckorna innan SM om man legat sjuk...

Mitt ursprungliga upplägg var att ta det ganska lugnt de två sista veckorna och trappa ner. Men nu finns det ju inget att trappa ner från så att säga, jag vill istället komma igång igen.
Jag räknar med att kunna ge mig ut på torsdag eller fredag igen. Är det klokast att göra en långrunda en vecka innan maran eller ta det lugnare eller...?
Tackar på förhand...
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
14 maj 2009 kl 22:29 Redigerad 14 maj 2009 kl 22:32
Gilla
Jodå, här finns gott om hjälpsamma personer! Men det känns kanske lite för ansvarsfullt att ge några råd till den som helst borde hoppa över i år....
Det finns någon tabell över hur snabbt man tappar konditionen när man inte tränar, minns inte om det är Tim Noakes eller Jack Daniel som har den men efter ca 10 dagar börjar det rasa utför. Så gör dig själv tjänsten att räkna bort den där fina tiden du ville göra.
Jag vet inte, men jag TROR det är bra att börja med en rejäl promenad när man är feberfri och känner sig frisk. Är man jättepigg kan man ju jogga lite på slutet - men det vill till att man är helt frisk så man inte drar på sig en hjärtmuskelinflammation, då blir det kanske inga maror mer :-(
Sedan är det bara att öka farten men lyssna noga på kroppen, det är ju viktigast att man är helt återhämtad från sjukdomen på tävlingsdagen. Att det fattas en del kondition får man göra tidstillägg för.
Minns inte vilken förmåga som avtar snabbt men går lätt att återhämta men jag gissar på VO2max. Då är det norska receptet med uppvärmning+4x4minuters löpning med 3 minuters vila mellan+nedjoggning ett effektivt pass. Men det är tufft, kör lite lättare löpning några gånger innan. Och bara varannan dag.
Man kanske kan komplettera med lättare styrketräningspass, excentriska tåhävningar t ex och lite 20 minuters "allmänstyrka".
Det är meningslöst att träna så mycket eller ofta att man känner sg sliten och sista veckan är det ändå avtrappning som gäller. Ett par korta men snabba pass för att få drag i benenom man är helt återställd.
Lycka till!
PS Ditt eget upplägg verkar inte så tokigt, men jag tror inte det betalar sig att springa längre än ca två mil helgen före. DS.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.