1970 • Lerum

Shanghi 17323steg o 48 trappor

Söndag 12 augusti 2018 03:21

Notering - Distans
VerktygKopiera passetRadera passet
Kopiera extra data
Vill du radera detta träningspass?
Det blir allt ett par km när man turistar och shoppar i Shanghai.
Allt började med natten till söndag när jag låg klarvaken i tre timmar och fick senarelägga morgonen för att få sova. Kl 11 var jag färdigäten, borstad och de snabba skorna på för en dag på stan. Låneparaply från hotellet då det regnade, inte liteheller. Tyfonen Stenbocken som drar förbi Kina trycker in en massa regn och vind. Efter 300m är skorna redan blöta men till skillnad från hemma så är det nästan 30gr C så det blir aldrig kallt, paraplyet får man flytta runt för att få bäst skydd och ändå regnar det på dig haha. Bilarna kör som fan och man får se upp så man inte ofrivilligt blir duschad.
Ner i tunnelbanan och där är det delvis AC dvs kallt på tågen men i tunnlarna varmt och kvalmigt vilket gör att man får gå lite långsammare för att svetten inte skall börja droppa.

Min kart-app la av långt borta i tjotta-hejti och det var inte lätt att få tag i någon som pratar engelska så man kan få hjälp. Efter många om och men så fick jag kontakt med en arbetskollega som tipsade om en annan app och på Starbucks wifi kunde jag ladda ner och bli uppkopplad igen.

Här i Kina är det många appar och websidor som inte funkar (om man ändå hade en VPNtunnel) google med tex maps är uteslutet, facebook och instagram samma sak. Min räddning var snapchat trodde jag för att dela bilder mm med familj och släkt blääää funkar inte heller.

En app som är helt grym är den alla Kineser kör, WeChat, man skannar QR-koder till höger och vänster, delar bilder, prat, och så klart text. Skapar grupper mm vilket gör att vi kan dela jobbinfo smidigt som tusan, kanske lite koll där på exakt vad man skriver men vanligt chit chat är ok. Lite utlämnad var jag allt med all kinesiska men nu hittade jag en översättningsdel till enelska så nu är jag med 100%

Den nya kartappen är imponerande bra maps.me Jag provade att söka efter ett ölställe som jag provade senast, World Of Beer. Appen hittade stället och jag kunde spara platsen i min lista, tryckte på rutt från min nuvarande position och sedan tågknappen. VIPS ritades en färdväg med tunnelbanan med utmarkerade stationer och byten, sedan var det bara att åka dit för öl. Nu skulle mkt regn och vind forceras först :-P

Tidigare på dagen åkte jag till 'Glasögon-city' Ett stort hus med enbart glasögonförsäljning. Gå in, välj typ, förhandla, testa synen (om man inte har recept). Jag valde ett par sportiga för att springa i, blå spegelglas med vit ram, kan det vara något, hem och testa. Ett par till i Okley-stuk med läs-styrka inför kommande solsemester. Båda paren för 760 sek, efter provningen gick jag och käkade och en timme senare var jag tillbaka och hämtade dem :)

På fake market blev det 4 luvtröjor och 10 tshirt samt 4 jeans. Hittade snubben i jeansaffären, han frågade om jag behövde hjälp, kommer strax skall bara hjälpa de andra. Titta i lugn och ro jag skallinte snacka sa han. Vi kom på god fot med en gång, jag önskade färger, storlekar, längder, design mm och han plockade fram. Förhandlingen jag smärtfritt och han sa att jag får ett bra pris, du verkar trevlig och väntar artigt kvar inte som andra kunder. Det blev 260:- per par vilket jag tycker är skäligt, hade säkert gått att trycka ner några tior till men varför slösa bort 30-60min. Eftersom vi kom på god hand så frågade jag vad han tyckte att man skall betala för en T-shirt? Man kan nog förhandla hårt och länge för 45Y men 50-60Y beroende på stil, nyhet, kvalite. Är du intresserad? Oh ja (jag hade kollat med andra turister innan och runt 50Y är OK). Vad tror du om luvtröja, kontrade jag? 140-150Y tycker jag, vill du ha det med? Ja tack. Bra följ med mig till min bror så skall jag säga till honom om rätt pris från början !!!

Från A-avd bort till B-36 och in i ett bås, Nino intorducerad James och berättade att priset är färdigt. Eftersom jag accepterade så kändes det bra. OK sa James, jag sitter på utsidan, hojta till om du vill ha hjälp. Prova, fota och kolla med de där hemma om färger mm. Jag fick shoppa helt ostörd och han höll sitt ord om priset. Bland det bästa jag varit med om, visst kan man misstänka att det är lite högt men det är ju småpengar. Jag återvände dagen efter och köpte mer. Svängde förbi Nino och frågade honom om skäligt pris på Uggs som dottern önskar

Jobbmässigt då?
Tisdag utresa Landvetter via Köpenhamn till Shanghai. Byte til inrikes och norr ut till Tianjin. Väl där efter 27h tim så kom inte bagaget med !!!! Jobb på certifieringsmyndigheten och 50h efter resan startade dök väskan upp och jag kunde byta kläder. Tianjin är inte någon turiststad och hotellet låg ute i industriområde, bara det var ju spännande.

Provningen gick bra, snabbt beslut och telefon till resebyrån, finns det flyg till Shanghai tors kväll, YES. Framme i Shanghai sent efter kl23, tokladdad bytte jag om och körde ett pass på crosstrainern på gymmet innan sängdags. Fredag morgon och bussen till jobbet, förra kontoret kallas PD2 och dit tog det 60min. Jag var i min egen värld och hängde på det långa tåget av folk in mot kontoret, väl där kände jag inte igen mig, OK de kan ju ha möblerat om. Helt fel, vi jobbar ju nu på PD3, ut genom porten och lyckades precis fånga nästa buss och ca 20min senare var jag på rätt office.

Lördag och söndag turistande
Måndag jobb på PD3
Tis-tor norr ut med flyg igen till Tianjin
Fredag tillbaka i Shanghai
lö-sö turist
Måndag återresa till Sverige

Nu ryktas det om mer jobb så jag kanske får stanna vecka3 också, kanske Shanghai men det kan lika väl bli södra Kina !!!!

Så nöjd att jag la drygt 3500;. på ett på par hörlurar med noice cancelling, Bose bla bla bla heter deklart värt investeringen inför alla flygningar och högljuda bussar

Ren bra kvalitet i träningen är det mindre av men desto mer promenader, massa tappor upp och ned i tunnelbanan. Jag är ensam i trapporna så där missar en milijard Kineser vardagsmotionen haha. Trångt som fan på vissa ställen men det går OK.

Gilla passet

Kommentarer

Samir Touam - 13 augusti 2018
Härlig rapport från ostasien! Och en VPN-app i telefonen hade kanske underlättat ditt turistande. Mitt tips: ExpressVPN.
Anders Pihl - 20 augusti 2018
Tack, får kolla upp den inför nästa för det vart redigt uselt på sina ställen. Klart är inte ens wi-fi bra så . . . Kanske köpa kontantkort så har man bra speed iaf