På marathon i Georgien

Tävling/TävlingsberättelseLöpning i sagolikt vacker miljö mitt i Kaukasusbergskedjan. Start på 1740 meter; högsta punkt vid Gergeti Trinity-kyrkan på 2170 m. I år fanns två svenskar med på prispallen. Anders Svensson, som rest till Kaukasus och Emy Wängborg som tillfälligt arbetar i Georgien.

Anders 
Efter ett flertal tidigare maratonlopp levde jag i tron att jag visste vad som krävdes för ett maratonlopp. Men det var innan Kazbegimaraton. För denna soliga höstdag i norra Georgien skulle det visa sig att en maratonlöpare också måste inneha andra och helt andra egenskaper. Jag tänker på saker som att i löpandets hetta lista ut banans sträckning i avsaknad av markeringar, väcka sovandes kontrollanter och be dem att notera ditt startnummer så att de efter målgång kan bekräfta att du varit där liksom konsten att öppna och stänga grindar till kohagar, sicksacka mellan halvarga tjurar och hoppa över elstängsel. Kombinerat med närkontakt med den georgiska landsbygden och vidunderlig naturupplevelse blev loppet en unik upplevelse väl värd att rekommendera för andra.

Emy
Efter snart ett år I Georgien har jag vant mig vid att folk stannar upp när jag är ute på mina löprundor. Springa gör man enbart när man har bråttom (vilket georgierna sällan har) så det är inte undra på att min granne vid ett flertal tillfällen stannat bilen när han kört förbi mig och erbjudit skjuts. Därmed bör jag inte blivit så förvånad när jag efter målgång fick frågan av arrangörerna vid Kazbegimaraton om jag kanske tagit taxi en bit av loppet då jag tydligen inte registrerats vid en av kontrollerna och tre andra deltagare blivit påkomna i taxi. Hade jag tagit taxi hade det väl gått lite fortare, kontrade jag. Bevisa det blev jag tillsagd. Av en händelse kom en lettisk deltagare fram till mig och visade ett foto han tagit vid kontrollen där jag syntes. Kort efter fick jag för första (och med all sannolikhet enda) gången ta emot guldpokalen. Trots antal missar från arrangörernas håll rekommenderas Kazbegi Marathon varmt för den som är ute efter ett lopp i en vacker och utmanande miljö där man under banans gång får ta del av den lokala kulturen.

5 kommentarer till artikeln

Petter Bogren
1967 • Danderyd
#1
10 december 2013 - 09:33
Grattis!
Kul med udda lopp.
Alexander Leskovec
1964 • Nybro
#2
10 december 2013 - 12:08
Grattis
Rosmarie Magnusson
1954 • Björneborg
#3
10 december 2013 - 19:30
Åh vad kul!
Björn Baummann
1982 • Solna
#4
10 december 2013 - 23:41
Grattis Emy!
Svetlana Gross
1982 • Stockholm
#5
15 december 2013 - 23:16
Grattis!! Vill bara nämna att det är inte första gången Kazbegi Marathon har en svensk segrare - det allra första loppet vann Johan Chytraeus!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.