Foto: Jessica Segerberg

Stärk kroppen!

FördjupningSenor och ligament behöver längre tid för att anpassa sig till träning än muskler. När du börjar träna, eller när du tar nya steg framåt i din träning, är det stor risk för skador i just dem. En tumregel som många använder är att aldrig öka träningen med mer än tio procent per vecka, just för att senor och ligament ska hänga med.

Men vad är senor och ligament? Vi börjar med musklerna. De ger dig kraft och rörelse, finns i många olika varianter. En av många muskelgrupper är skelettmusklerna. Där ingår till exempel dina stora muskler på armar och ben. Skelettmusklerna fäster i skelettet med hjälp av bindväv. Och du kan påverka dem med din egen vilja. De hjälper dig att röra dig framåt.

Musklerna sitter fast med hjälp av senor eller ligament. Senor och ligament består av bindväv och är buntar av fina trådar som ligger parallellt med varandra. De är ihopbakade i en geléaktig massa och kan vara allt från några milimeter till 30 centimeter långa.

Senor fäster skelettmusklerna vid skelettet. Muskler till ben alltså. Kraften som uppkommer i muskeln när den drar ihop sig överförs till senan och vidare till skelettdelarna. Då rör de på sig!

Ligament, eller ledband som det också heter, kopplar samman ben med varandra i en led. Ett ligament fungerar ungefär som en stötdämpare och ansluter ben till ben.

Hur gör du för att stärka senor och ligament, så att de utvecklas i takt med musklerna? Styrketräning är en bra metod! Det stärker kroppen och belastar senor och ligament så att de växer. Gärna så tungt som möjligt!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.