Foto: Robert Samsonowitz

Piriformissyndrom

TräningPiriformissyndrom (även kallad falsk ischias).

Musculus piriformis (ärtmuskeln) är en muskel som sitter djupt inne i skinkan. Ischiasnerven, den stora nerven som går mellan ryggen och benet, passerar genom piriformismuskeln. Om muskeln till exempel är svullen pga överansträngning kan detta påverka ischiasnerven och ge smärtor. Även trycket från till exempel en plånbok i bakfickan kan faktiskt orsaka piriformissyndrom och så även en dålig sittposition (finns exempel på långlöpare som efter en lång flygning fått piriformissyndrom och inte kunnat springa planerad tävling).

Piriformissyndrom ger vanligtvis smärtor djupt in i skinkan. Smärtorna kan även gå ner i benet och upp mot ryggen. Man kan ofta själv trycka precis på "punkten" där det gör ont (och det gör ONT!) mitt i skinkan.

Vad göra?
Behandling vid problematik som har att göra med felaktig sittposition: Sitt inte så mycket! Passiv och aktiv töjning! Har du ett stillasittande arbete så bör man tänka på att träna bukmuskulatur och töja på höftböjaren så att du sitter "bättre" och inte faller ihop som en säck när du sitter!
Behandling vid överansträngning (tex pga svaghet i andra delar av sätesmuskulaturen): Töjning, punktmassage och styrketräning av musklerna runtom.

Övning: Stretch av piriformis: Sitt på en stol och sätt foten på motsatt knä och fäll dig framåt. (Se bilder nedan.)

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.