Foto: Andréa Hultgren

Sportdryck – är det något att ha?

KostMarknaden svämmar över av olika typer av energi- och sportdrycker men är det verkligen något du behöver? Svaret är att det beror lite på.

I de flesta fall är vanligt vatten den bästa drycken och oftast klarar vi oss bra utan alla de sportdrycker av olika slag som finns på marknaden. Tränar du upp till en timme behöver du sällan dricka något annat än vatten under passet oavsett hur hårt du tränar, men om du tränar längre än så kan det ibland vara bra med ett litet tillskott av socker och salter. Detta gäller särskilt om träningen är högintensiv, om du tränar flera pass per dag och/eller om träningen bedrivs i höga temperaturer.

En av fördelarna med sportdryck är att dess innehåll av salter hjälper kroppen att bibehålla en bra vätskebalans samt att dess sockerinnehåll ger dig en extra energikick. Värt att tänka på är dock att drycken bör vara så kallat isoton (ha samma koncentration som kroppens vätskor) eller hypoton (ha en lägre koncentration än kroppens vätskor), detta för att få en så snabb magsäckstömning som möjligt och därmed snabbt kunna tillgodogöra sig innehållet. Hur snabbt kroppen kan ta upp en dryck beror på dess täthet eller osmolalitet, det vill säga antal partiklar per liter vätska. Ju färre partiklar desto bättre. En optimal sportdryck bör alltså vara isoton, eller ännu hellre hypoton och ha en koncentration på 3-7 procent kolhydrater och innehålla 40-1100 mg salt per liter vatten.

Det kan också vara bra att lära sig skilja på sportdrycker och så kallade energidrycker som exempelvis Red Bull och Battery. De senare är så kallat hypertona (har en högre koncentration än kroppens vätskor) och ger således en långsammare magsäckstömning. Därutöver innehåller de kolsyra vilket kan ge magproblem, något man som löpare ju ofta är extra känslig för. Vissa tycker dock att koffeinet i energidryckerna ger ytterligare en extra energikick, men nuförtiden finns även många sportdrycker med tillsatt koffein på marknaden.

Oavsett om du använder sportdryck på träning eller inte kan den komma som en välkommen energihöjare på tävling. Tänkt dock på att ha testat under träning så att du vet att din mage klarar av drycken. Det bästa är om du kan testa just den sort som serveras på det lopp du ska springa då olika fabrikanter kan ha lite olika ingredienser och koncentration på sina drycker.

Du behöver dock inte köpa dyra sportdryckspulver, det går minst lika bra att göra din egen sportdryck vilket blir betydligt billigare i längden. Allt du behöver är vatten, druvsocker, koksalt och saft.

Gör din egen sportdryck:
1 liter vatten
0,5 dl druvsocker
1 krm koksalt
1-2 msk koncentrerad saft

Lös upp saltet och druvsockret i vattnet och tillsätt därefter saften. Blanda och drick.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.