Foto: Robert Samsonowitz

Se möjligheterna, inte hindren

TräningVisst låter uttrycket som en klyscha i stil med att se att glaset är halvtomt vs halvfullt. Men, om man verkligen väljer att se möjligheterna så öppnas nya dörrar för ens träning!

Jag får ofta frågan om hur jag lyckas hinna med egen träning, hålla i pass, ha två jobb och andra uppdrag i kombination med familjelivet. Jag brukar svara att jag gjort ett val. Jag vill att träning ska vara en del av min vardag och således försöker jag nästan alltid se möjligheter till träning istället för att nedslås av tidsbrist och att det inte blev som jag tänkt mig.

Jag kombinerar min löpträning med styrketräning och väljer under nästan hela året att förflytta mig med hjälp av min cykel eller att gå/springa dit jag ska.

Mycket handlar om planerande och att se till att det finns en väska med träningskläder tillgänglig på lite olika ställen som gör att man kan träna om en lucka skulle uppstå.

Styrketräningen gör jag hemma i källaren eller ute i naturen i samband med ett löppass. Det tar inte mer än ca 20 minuter att effektivt köra igenom kroppen och gör du detta 2-3 gånger i veckan tar det max 60 minuter - och du får en bra grund som håller dig stark och även förebygger skador. Till min hjälp, om jag inte kör enbart med kroppen som redskap, har jag en fitnessboll, ett gummiband med handtag, ett kvastskaft, en yogamatta, en TRX och min nya favorit: boxsäcken! Jag använder inte alltid allt detta utan kör som sagt ofta utan redskap i samband med ett löppass och är man bara fokuserad och sedan innan valt ut vilka övningar man ska köra så brukar det gå fort!

Vad gäller att hinna med alla löppass jag springer så använder jag följande trick:
 - Jag springer tidigt på morgonen innan alla vaknat! Sen har du hela dagen framför dig!
- Det allra vanligaste är att jag tar en runda på lunchen.
- Jag transportspringer till eller från jobbet (eller både och)!
- Jag låter sonen följa med på cykeln när jag springer!
- Nu när sonen är större så tränar han på att vara hemma själv en stund när jag är ute och springer! Jag brukar sätta äggklockan på 40 minuter till sonen och springer i närheten av hemmet och har med telefonen!
-Vid kortintervaller: Sonen är med på uppjoggen (antingen att han springer med själv eller cyklar) och sen när jag kör kortintervallerna (jag brukar köra på fotbollsplanerna nära där vi bor) brukar sonen heja, cykla med, läsa eller spela på min telefon.

Använd gärna semestern till att komma igång – på semestern har du ju mer tid att få till en rutin som sedan är lättare att fullfölja när vardagen börjar igen! Glöm inte att föra träningsdagbok! Skriv ner dina kommentarer om passet; känsla, trötthet, väder osv.

Som alltid är kontinuitet det första målet man är ute efter när man börjar träna eller vill börja träna mer och vill få till en vana/rutin. Får man till kontinuitet så ser man resultat som motiverar en att fortsätta!

Så använd din fantasi, börja planera, var flexibel och effektiv så lovar jag att du kommer se möjligheterna istället för hindrena!  

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.