Tjejmilen är för många det första loppet man springer Foto: DECA Text&Bild

10 tips till Tjejmilen

TräningKanske är du en av dem som i och med Tjejmilen springer ditt första lopp eller så har du din premiär senare i höst. Oavsett så kan du kanske ha nytta av några enkla tips på hur du gör din första tävling till en positiv upplevelse.

1. Träna inte ikapp
Man tycker nästan alltid att man tränat för lite inför en tävling, så är det bara. Men att försöka träna ikapp det man eventuellt missat tidigare nu under den sista veckan är inte särskilt smart. Nu ska fokus ligga på att ladda både fysiskt och mentalt. Eventuellt kan du köra ett pass som går lite snabbare i början av veckan för att få känna lite fart i benen och ta med dig känslan till tävlingsdagen, men i övrigt bör träningspassen vara lugna nu.

2. Hitta rätt känsla
Vissa föredrar att vila helt dagen eller dagarna innan tävling, vissa vill köra ett kort och lätt pass dagen innan för att få röra på kroppen och få igång cirkulationen. Är det första gången du tävlar är det såklart inte så lätt att veta vad som passar just dig, du får prova dig fram och gå på känsla helt enkelt.

3. Ät och drick som vanligt
Är det ett "kortare" lopp som Tjejmilen behöver du inte ladda upp genom att äta massa extra mat. Ät som vanligt men lägg in någon extra vilodag så kommer du automatiskt ha lite mer energi i kroppen på tävlingsdagen. Se till att dricka ordentligt utan att överdriva. Vätska till måltiderna och extra under träning räcker oftast. Är det varmt och hög luftfuktighet ute kan du dock behöva lite mer, men drick med måtta.

4. Sov dig i form
Försök sova bra under veckan och undvika att stressa allt för mycket. Sömn och ett inre lugn är en viktig nyckel till prestation.

5. Packa de gamla skorna
Se till att de skor och kläder du tänkt springa i på tävlingen är testade sedan innan. Att köpa en ny outfit på mässan vid nummerlappsutdelningen och sedan använda den på tävlingsdagen utan att först ha testat är inte att rekommendera.

6. Ät vanligt till två timmar innan start
Starten till Tjejmilen går vid 13:00 (något senare för de bakre startgrupperna). Se till att du ätit en ordentlig frukost på morgonen och ett ordentligt mellanmål eller en lättare lunch ungefär två timmar innan start. Ät mat som din mage är van vid. Exprimentera med nya smaker och livsmedel kan du göra efter loppet.

7. Testa sportdrycken innan
På de flesta lopp serveras både vatten och sportdryck vid de olika vätskekontrollerna längs banan. Under ett millopp klarar de allra flesta sig bra med vatten, men sportdryck kan ge en liten extra energikick, inte minst mentalt. Se dock till du att du testat sportdryck (helst den sort som serveras på loppet) vid något tillfälle innan så att du vet att din mage tål den.

8. Du orkar mer än du tror
Tänk positivt! Du är stark, du är grym och du klarar det här. Hur trött du än är så tar det förr eller senare slut och även om du känner att du inte orkar en meter till så klarar du alltid minst 15% till. Du kommer vara så stolt över dig själv när du väl är i mål och känner du att du gjort ditt bästa spelar tiden förmodligen inte så stor roll.

9. Njut av loppet
Försök ha kul under tiden! Är du en renodlad tävlingsmänniska är det kanske svårt att fokusera på något annat än att springa så snabbt som möjligt, men försök ta en liten paus från de där tankarna, se dig omkring och njut av stämningen! Då får du ofta en massa ny energi och orkar en bit till. Mötet med likasinnade ger kraft.

10. Fira och återhämta dig
Lägg dig inte ner så fort du kommit i mål utan försök röra på dig några minuter. Dels undviker du obehagliga blodtrycksfall och dels ger du kroppen bättre förutsättningar för att återhämta sig. Ät och drick något så fort du känner att du orkar och njut av din prestation!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.