Inte bara över stock och sten Foto: Ö till Ö

Ö till Ö

ReportageI lördags avgjordes Tjejmilen. Isabellah Andersson vann sin tredje raka seger bara veckan efter hennen starka VM-marathon. Tillsammans med henne sprang ytterligare 25.000 tjejer och gjorde loppet till en folkfest.

Idag stundar ett helt annan tävling som är allt annat än en folkfest. Antalet startande är nämligen, av säkerhetsskäl, begränsat till hundra startande par. Vi snackar om löp- och simtävlingen Ö till Ö. Vi har Daniel Becker på plats och han kommer, så långt nätverken i skärgården tillåter, rapportera live vad som händer under dagen.

Det är nu sjätte gången tävlingen Ö till Ö genomförs. Platsen är Sandhamn till Utö i Stockholms skärgård. Däremellan skall de tävlande ta sig löpandes över öarna och simmandes mellan dem. Allt som allt snackar vi om 20 öar vilket ger 54 km löpning och 11 km simning .

För att inte störas av för mycket båttrafik genomförs tävlingen en måndag. Likadant ligger säkerhetsskäl bakom att alla utövare övervakas via sina GPS:er och tas av banan om de inte klarar de olika hålltiderna. Den totala maxtiden är 14 timmar.

De senaste tre åren har Jonas Colting stått högst upp på pallen. Han kommer med sin kompanjon Björn Andersson till start också imorgon. De kan dock få en tuff matchning av olika intressanta par. Inte minst av Pontus Lindberg och Ted Ås (guld- och bronsmedaljörer i SM i Ironman 2011) som kommit över en återbudsplats och kör ihop.

Vi snackade lite med dem inför loppet.

Hur känns formen?
Formen är nog bra, men det är svårt att veta 100% efter säsongens alla tävlingar. Ingen av oss har genomfört något riktigt träningspass sen innan Kalmar, men vi har ju rivit av Kalmar och Tjörn triathlon, så det finns nog lite krut i systemen.

Hur planerar ni loppet?
Att vara i täten så länge det går och hela tiden hålla oss i rörelse. Det är 21 öar och därför 42 byten simning/löpning så det gäller att inte stanna upp och fippla.

Hur påverkas man av att jobba i par?
Positivt! Kul att som triathlet tävla tillsammans med någon annan. På en lång dag går det upp och ner mentalt och man kan stötta varandra. Vi tävlar ofta mot varandra så det är kul att tävla med varandra istället.

Vilka är favoriter?
Jonas och co har vunnit tre år i rad så han har ju mest favorittryck, men vi kommer att göra vårt bästa för att bjuda upp till kamp.

Hur skiljer sig tänket från en Ironman?
Framförallt är vi två som ska må så bra som möjligt hela tiden, men har inte bara sig själv att tänka på. När man mår som bäst själv är det viktigt att man inte går hårdare att den andra hänger med. En stor skillnad är att det är mer äventyr än regelrätt tävling, man jagar inte kilometertider på samma sätt. Det är mindre precision i upplägget.


Därmed håller vi tummarna för alla startande och för att vår skribent Daniel hittar bra nätverk till rapporteringen.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.