Foto: Robert Samsonowitz

Ljumskproblem, del 3

TräningSmärta från ljumsken kan bero på många saker. I tredje och sista delen av denna artikelserie går vi igenom ytterligare några troliga diagnoser på denna smärta.

Ljumskbråck och dolt ljumskbråck
Symtom: Särskild smärta vid snabba rusher och kraftiga tillslag på boll. Smärta när man hostar och nyser. Gör mer och mer ont desto längre man tränar, håller sedan i sig en stund efter träning.
Skadans uppkomst: Överbelastas mag- och ljumskområdet under en längre tid kan det uppstå en försvagning eller spricka i ljumskkanalen, ett dolt ljumskbråck syns inte på utsidan medan ett "vanligt" ljumskbråck kan man se med blotta ögat som en utbuktning. Ofta har man under en längre tid haft smärtor i ljumskregionen som inte släppt.
Vad göra? Alla ljumskbråck är en skada/bristning som måste opereras. Symtomen och smärtan liknar andra ljumskskador så som muskelbristningar och inflammationer. I vissa fall kan man se att det är något som "buktar" ut i ljumsken och kanske att man även kan reponera (trycka tillbaka) bråcket. Det enda som skiljer från diagnoserna ovan är den intensiva smärtan man känner vid nysning och hostning. Läs de andra skadebeskrivningarna (del 1 och del 2) och testa de råd som ges där. Detta för att utesluta andra skador. Prova även att styrketräna mage, rygg och lår. Märker man inget resultat kontakta läkare då ljumskbråck kräver operation.

Skada på menisken i höftleden
Symtom: Stickande knivliknade smärtor i höften under rörelse. Även klickande ljud och en känsla av att höften låser sig.
Skadans uppkomst: I höften mellan lårbenskulan och ledhålan ligger en menisk som har till uppgift att dämpa tryck och minska irritation mellan just dessa två. Denna kan vid kraftiga rörelser och hård belastning av höften gå sönder.
Vad göra? Prova de råd som ges på de andra skadebeskrivningarna i denna serie av artiklar. Anledningen till detta är att ljumskskador kan uppenbara sig på många olika vis med många olika sorters symtom. Hjälper det inte, kontakta läkare för vidare utredning och behandling. Idag kan, precis som vid problem med menisker i knäleden, detta opereras artroskopiskt (titthålskirurgi) om detta skulle behövas.

Nervinklämning, bukväggssvaghet, höftledsbesvär och ryggproblem
Dessa skador och besvär har symtom som skiftar mycket från fall till fall men liknar ibland mycket symtomen för ljumskskador/problem. Har man provat de råd som ges på de andra skadebeskrivningarna men fortfarande har smärta bör man kontakta läkare eller sjukgymnast för en vidare bedömning.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.